La primera visita
El pols del rei Joan Carles I accentua la inacció de Felip VI durant dos anys
El Govern va suggerir al Rei que renunciés a la inviolabilitat per reforçar la seva figura després dels escàndols del seu pare
Va prendre mesures de regeneració el primer any i cap de pes després de l’autoexili de l’emèrit
Segueixi aquí totes les notícies en directe sobre l’estada de Joan Carles I a Sanxenxo (Pontevedra)
Joan Carles I està llançant un veritable pols a Felip VI i el Govern en la seva primera visita a Espanya després de l’autoexili als Emirats Àrabs Units. Al seu fill, perquè l’estada del seu pare s’ha convertit en un espectacle mediàtic, molt lluny del que li havia fet saber que desitjava en aquest primer desplaçament. A l’Executiu de Pedro Sánchez, perquè el president havia advertit l’emèrit que volia que donés explicacions als espanyols per la seva fortuna oculta. L’ex cap d’Estat no va fer referència als seus escàndols ni dijous ni divendres malgrat l’oportunitat de veure’s envoltat de càmeres, ni tampoc ho farà abans que dilluns emprengui el viatge de tornada a Abu Dhabi, segons asseguren a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA fonts de l’entorn de l’emèrit.
La decisió de reaparèixer a Espanya en una regata va inquietar la Zarzuela i el Govern, però la tensió va créixer encara més aquest divendres quan l’alcalde de Sanxenxo, Telmo Martín, va assegurar que el Monarca té previst tornar el 10 de juny per participar en una altra competició de vela. Segons fonts coneixedores dels contactes entre les dues institucions, la Casa del Rei va deixar clar que desitjava que la primera imatge fos familiar, una cosa que no ha ocorregut. «Està llançant un pols a tots», lamenta un alt càrrec socialista que ha parlat durant hores amb Felip VI sobre el risc que suposa el seu pare per al seu regnat.
Minuts després de saber-se que l’ex cap d’Estat desitja tornar a una altra regata, la Casa del Rei va comunicar a la premsa que és «poc probable» que dilluns faci pública la foto del dinar que Joan Carles I té a la Zarzuela amb el seu fill, la Sofia, i altres membres de la família. La raó donada és que es tracta d’«una trobada familiar en l’àmbit privat». També tenia aquestes característiques el dinar que li van organitzar el 2018 pel seu 80è aniversari i la Casa va enviar la fotografia.
El sisme provocat per la tornada de l’emèrit ha sorprès Felip VI amb una institució monàrquica sense gairebé canvis de profunditat en el seu funcionament intern ni de transparència. El Govern, segons va publicar aquest diari al març, va suggerir al rei que renunciés a la seva inviolabilitat, un privilegi de l’edat mitjana que ha salvat el seu pare d’asseure’s a la banqueta. Aquest escut legal per als actes privats que recull la Constitució pot ser esquivat, segons els informes que maneja l’Executiu, amb una reforma de la llei orgànica del poder judicial i sense necessitat de tocar la Carta Magna. La Moncloa considera que aquesta decisió enviaria un missatge inequívoc que la monarquia es modernitza i els dos reis tenen actituds diametralment diferents.
El patrimoni
Notícies relacionadesPerò Felip VI no ha volgut prendre aquesta iniciativa per ara. El pas més rellevant després dels escàndols del seu pare (a més de renunciar a la seva herència i treure-li el sou, mesures rellevants, però que no afecten la transparència) el va fer el 25 d’abril, un mes i mig després que la fiscalia arxivés les diligències. La Casa del Rei va fer públic el patrimoni del Monarca: 2,6 milions d’euros. No es van oferir dades del de la reina Letizia ni tampoc es va aclarir si s’informarà anualment d’aquest assumpte.
Els seus assessors van recordar diversos passatges del seu discurs d’entronització sobre la necessària «exemplaritat» de la monarquia i van remarcar que el desig de Felip VI és «contribuir a la regeneració de la vida pública». No obstant, aquella entronització es va produir el juny del 2014, fa vuit anys, dels quals només en el primer del seu regnat va donar un impuls a l’actualització dels pilars de la institució. Van ser 12 mesos en què va aprovar, entre altres mesures, una normativa sobre regals per a la família reial, un codi de conducta per al personal de la Casa i va revocar el títol de duquessa a Cristina. L’empenta regeneradora va anar disminuint i no va remuntar ni quan es va conèixer la fortuna oculta de Joan Carles I ni quan va arribar l’autoexili i els gairebé dos anys d’aparent tranquil·litat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034