La trama russa del procés
VÍDEO | Víctor Terradellas, davant el jutge: «Puigdemont no va rebutjar l’oferta dels russos. Només va dir: ‘Continueu parlant’»
EL PERIÓDICO accedeix a la declaració judicial íntegra de l’enllaç de l’expresident que va propiciar les reunions amb els emissaris de Rússia abans i després de la DUI
La declaració judicial de Víctor Terradellas, exdirigent de Convergència, conté passatges reveladors de la relació entre diversos enviats russos i Carles Puigdemont durant els dies previs a la frustrada declaració unilateral d’independència (DUI) del 27 d’octubre de 2017. Davant el jutge de Barcelona Joaquín Aguirre, fa una setmana, l’enllaç de l’expresident de la Generalitat va intentar desvincular-lo de la trama, però també va admetre que «no va rebutjar» l’oferiment d’ajuda dels russos, sinó que «va dir de continuar parlant» amb ells. Així ho revela la gravació de l’interrogatori a l’home de confiança de Puigdemont, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO.
La intervenció de Terradellas conté diversos focus d’interès, però el principal –i el que més interessa el jutge– són les reunions que Puigdemont va mantenir amb emissaris russos pocs dies abans de la DUI, que l’expresident mai havia admès fins fa una setmana. Terradellas, exresponsable de relacions internacionals de CDC, va ser qui va propiciar aquestes trobades.
«Hi ha unes persones, el 23 o 24 d’octubre de 2017, uns senyors russos, [entre ells] Serguei Motin [li van dir que era un general de Rússia] i Jordi Sardà [empresari], que es posen en contacte amb mi i em demanen veure el president de Catalunya. Jo faig de missatger i li dic: ¿Aquests senyors et volen veure. Tu els vols veure? I en aquest cas diu que sí», explica Terradellas al jutge.
L’oferta: finançament després de la DUI i 10.000 soldats
¿Què volien aquests emissaris russos? «Proposen ajuda. Entre les coses que proposen hi ha 10.000 soldats russos», diu l’exdirigent de CDC. En aquest punt intenta transmetre al jutge que Puigdemont no està d’acord amb l’oferiment: «Aquí hi ha un escepticisme de tots, perquè el nostre és un procés cívic, pacífic i democràtic. Puigdemont no vol ni sentir parlar d’això. I també proposen un postfinançament, ajudar a finançar la república catalana si es converteix en república».
Però quan el magistrat li pregunta per la resposta del llavors president a aquestes paraules, Terradellas deixa clar que no hi ha una reacció adversa, en aquell moment, a l’oferiment dels russos: «No diu res, diu que es manté atent, que agraeix la visita i que ja anirem parlant».
I, de fet, l’endemà, encara abans de la DUI, Puigdemont es torna a reunir amb emissaris russos. «L’endemà d’aquesta reunió ve un altre senyor de Moscou; només en conec el nom, no el seu cognom. Es diu Nikolai. I és més o menys similar. Es parla de criptomoneda i es torna a parlar del finançament que tenen», assegura Terradellas
Quan el jutge pregunta «per què abans de la DUI Puigdemont declina l’oferiment de Nikolai i després [Terradellas] es reuneix» amb l’emissari rus (va viatjar a Moscou el setembre del 2018), l’home de confiança de l’expresident aclareix: «No va declinar, l’únic que diu és ‘continuar parlant’, i vam continuar parlant amb Nikolai». Una investigació conjunta internacional en la qual participa EL PERIÓDICO, OCCRP i Bellingcat va identificar Nikolai com Nikolai Sadovnikov, un misteriós exdiplomàtic i empresari.
Artadi, l’enviada del president per a les criptomonedes
Els russos estaven especialment interessats en la regulació de les criptomonedes. «S’especulava molt que la criptomoneda seria una moneda de futur, i ells van demanar que, si arribàvem a un acord posterior a la proclamació de la república, els agradaria poder consensuar una llei que pogués regular la criptomoneda aquí», explica l’exdirigent de CDC. Per a aquest assumpte, continua en un altre passatge, Puigdemont va pensar en Elsa Artadi, que acaba d’abandonar la política però en aquell temps era un dels principals actius de Junts per Catalunya. De fet, «l’endemà de la reunió amb el president hi va haver la reunió amb Elsa Artadi, ja no al palau [de la Generalitat], sinó fora», afirma Terradellas.
Però, sempre segons la seva declaració judicial, els russos es van decebre al veure els escassos preparatius de la independència. «Quan aquests senyors van arribar van proposar una reunió telemàtica amb Putin. Quan van veure que aquí no hi havia res preparat, res... El model de finançament del nou estat català, el tema del banc central... Ells van recular molt. Nikolai es va quedar només dos dies perquè va veure que tot era broma», diu.
En un altre moment, el jutge li retreu que, en converses localitzades al seu mòbil entre ell, David Madí (també exdirigent de CDC) i Xavier Vendrell (exdirigent d’ERC), arribés a parlar del nombre de morts necessaris perquè Catalunya arribés a la independència.
Els 70 morts: «Era una manera de parlar»
–¿Els russos què els donen [a canvi de la legislació sobre criptomonedes]?–, pregunta el togat.
–Suposo que el finançament que havíem parlat de la república, ajudar els primers mesos per posar en marxa la república.
–Això no coincideix amb les gravacions [...]. En una conversa amb Vendrell, vostè diu que s’hauria de ficar un milió de persones a la plaça de Sant Jaume i que hi hauria d’haver 70 morts, i entre ells vostè mateix s’hi oferia, tot i que després sembla que no tenia intenció de morir.
–No, això mai [rialles] [...]. Segurament era una manera de parlar. És clar que jo crec que a Sant Jaume el dia que es proclamés la república hi havia d’haver gent.
–¿Amb quina finalitat?
–Per empènyer el Govern a tirar endavant el procés i a arribar a la independència.
Notícies relacionades–¿Tot i que hi hagués morts?
–Home, mai desitges un mort, però, per exemple, l’1-O n’hi hauria pogut haver algun.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao