Balanç
Govern de Pere Aragonès: Pressupostos després d’una dècada convulsa
L’Executiu independentista va aconseguir aprovar els comptes del 2022 en temps i forma, però no ha aconseguit tancar el pacte industrial.

El més habitual és que un govern disposi anualment de pressupostos. A Catalunya no ha sigut el més comú al llarg d’una dècada. Només els del 2022, elaborats sota la presidència de Pere Aragonès (ERC) i amb Jaume Giró (Junts) com a màxim responsable dels comptes públics, s’han posat en marxa en temps i forma: és a dir, es van aprovar abans d’acabar l’exercici anterior perquè entressin en vigor l’1 de gener.
Tota una fita si es té en compte que els últims que es van portar a terme d’aquesta forma van ser els del 2010, amb els socialistes José Montilla i Antoni Castells, com a president i conseller d’Economia, respectivament. Tota l’etapa del procés o s’han prorrogat comptes o s’han aprovat amb l’exercici ja en marxa.
Després de la desbandada de seus socials abans i després del referèndum del 2017, només queden dues companyies de l’Ibex 35 amb quarter general formal a Catalunya: Grifols i Fluidra. En tot cas, Barcelona ha aconseguit refermar-se com a pol d’atracció de centres d’R+D i excel·lència de multinacionals.
L’impacte de la guerra d’Ucraïna s’ha deixat notar. L’any passat, l’economia catalana va créixer gairebé un punt més que la mitjana espanyola (5,8% pel 5%). Però en el primer trimestre de l’actual exercici, amb una alça intertrimestral del 0,1%, va registrar un alentiment més gran que la mitjana (0,3%). En tot cas el Govern considera que aquest any Catalunya creixerà el 4,9%, pel 4,3% del conjunt d’Espanya.
Davant la falta d’un pacte per la indústria, un dels compromisos que no s’han aconseguit encara i el fiasco de la gigafactoria de bateries per a vehicles elèctrics que finalment se n’anirà a Sagunt (València) o la de la sud-coreana LG Chem, el conseller d’Empresa, Roger Torrent, es va afanyar a presentar el projecte d’una planta de components per a bateries a Mont-roig del Camp per part de la sud-coreana Iljin, una de les inversions més destacades dels últims anys amb 600 milions.
La reindustrialització dels terrenys que ocupava Nissan, amb totes les administracions en la seva comissió, tampoc s’ha aconseguit tancar. La retirada del gegant xinès Great Wall va disparar totes les alarmes i sorgeixen dubtes sobre la capacitat d’un dels líders del projecte QEV, que pretén acoblar vehicles elèctrics produïts a la Xina. Silence, per la seva banda, preveu contractar un centenar d’extreballadors del grup japonès, que suposen només el 10% del total d’afectats.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Política Catalunya Nissan Govern Pressupostos Generalitat de Catalunya Generalitat Pere Aragonès Roger Torrent Jaume Giró
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- Futbol Noves imatges del Camp Nou: així serà com quedarà l’estadi
- Pèls de punta Gonzalo Bernardos adverteix del "festival" immobiliari que ve: "L'habitatge de compra es posarà molt car..."
- EUA ¿Caos o mètode? L’Acord de Mar-a-Lago, el pla que donaria un sentit a la guerra comercial de Trump
- Desembarcament Els avantatges i els perills de portar l’esperit de ‘Sálvame’ a TVE: «Són personatges televisius difícils de domar»
- El nou tauler global Meloni es llança a salvar les relacions comercials entre Europa i els EUA
- Contra els houthis 58 morts i un centenar de ferits en un bombardeig dels EUA al Iemen
- TENNIS Alcaraz es recompon i segueix endavant a Barcelona
- Bàsquet El Madrid, al ‘play-off’ a base de triples
- EL PARTIT DE CORNELLÀ Un Espanyol motivat allarga la bona ratxa contra el Getafe