Investigació judicial

El jutge cita Elsa Artadi com a testimoni per la trama russa del procés

  • L’exdirigent de Junts haurà d’aclarir la trobada amb els emissaris de Rússia en la qual va acompanyar Puigdemont, i una altra fora del Palau de la Generalitat en la qual suposadament es va parlar de criptomonedes

El jutge cita Elsa Artadi com a testimoni per la trama russa del procés

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge de Barcelona Joaquín Aguirre ha ordenat a la Guàrdia Civil que esbrini el domicili de l’exdirigent de Junts, Elsa Artadi, per citar-la a declarar el 31 de maig com a testimoni per la trama russa del procés. L’objectiu és que expliqui la reunió en la qual va acompanyar l’expresident Carles Puigdemont a la Casa dels Canonges i en la qual van participar diversos emissaris russos, entre els quals l’exdiplomàtic Nicolay Sadovnikov i l’exgeneral Serguei Motin. Aquesta trobada es va produir l’octubre del 2017, dies abans de la declaració unilateral d’independència (DUI).

Víctor Terradellas, exresponsable de relacions internacionals de Convergència i amic de l’exmandatari català, va declarar davant el magistrat que Elsa Artadi, que el passat 6 de maig va renunciar a ser candidata a l’alcaldia de Barcelona per Junts, havia estat en una de les dues trobades entre Puigdemont i els emissaris russos, en les quals aquests van proposar tant ajut econòmic com «10.000 soldats» per ajudar una eventual Catalunya independent.

Aquest imputat va assegurar que no recordava si l’exdirigent independentista havia estat en la primera reunió, en la qual va intervenir només un rus anomenat Serguei Motin (va ser presentat com a exgeneral), o en la segona, a la qual va assistir Sadovnikov. Totes dues es van realitzar en un període de pocs dies. Un consorci de periodistes internacionals té proves documentals que Sadovnikov va arribar a l’aeroport de Barcelona el 26 d’octubre del 2017, un dia abans de la DUI. 

En la seva extensa declaració, de més de tres hores, Terradellas, que està imputat per presumpta desviació de fons de la Diputació de Barcelona a través l’entitat que dirigia, Catmón, va revelar un fet que fins ara era desconegut. I és que l’expresident va delegar en Artadi una posterior reunió amb aquests ciutadans russos per parlar de criptomonedes. Aquest contacte, segons l’ex alt càrrec de CDC, es va celebrar l’endemà «fora del Palau». EL PERIÓDICO ha intentat en alguns ocasions sense èxit recollir la versió de l’exdirigent de Junts.

La Suïssa de les criptomonedes

Notícies relacionades

En aquest sentit, l’enllaç de Puigemont va reconèixer que, en aquestes entrevistes, els emissaris russos van sol·licitar a canvi de l’ajuda militar i econòmica (van arribar a ensenyar un suposat certificat d’un banc de valor or per 500.000 milions de dòlars) una legislació favorable per expandir la moneda virtual. És a dir, segons va precisar Terradellas, van parlar de convertir Catalunya en «la Suïssa de les criptomonedes». El jutge Aguirre està investigant, precisament, el possible finançament del procés a través de bitcoins. Per això el togat va instar Terradellas que aclarís unes converses aparegudes al seu telèfon mòbil que parlen de transaccions econòmiques a través d’aquest sistema. Referent a això, l’ex de CDC va assegurar que ell no sabia res sobre criptomonedes.

Una de les peces claus en totes aquestes trobades és l’empresari català Jordi Sardà Bonvehí, que va ser denunciat per Gas Natural fa uns anys per haver actuat en el seu nom en un negoci a Ucraïna, quan, segons aquesta companyia, no era així. No es descarta la possibilitat que aquest empresari, que Terradellas assenyala com a promotor de les trobades, sigui cridat a declarar. Aquest diari no l’ha pogut localitzar.