Normalització lingüística

PSC, ERC, Junts i comuns poleixen la nova llei per tancar el consens sobre el català a les aules

  • El redactat final d’alguns conceptes, últim escull per a un nounat consens

PSC, ERC, Junts i comuns poleixen la nova llei per tancar el consens sobre el català a les aules

Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els partits esgoten els terminis per reconduir un pacte lingüístic que es va frustrar fa tres mesos. Les negociacions a quatre bandes –PSC, ERC, Junts i comuns– continuen, l’acord està encarrilat, però queden pendents de tancar uns últims serrells al redactat, segons fonts negociadores. L’objectiu continua sent que una nova llei «sobre l’ús i l’aprenentatge de les llengües oficials en l’educació no universitària» permeti encaixar la sentència del 25% de castellà sense fixar percentatges a les aules i que, d’altra banda, un decret del Govern atorgui la validació dels plans lingüístics a Educació, per evitar possibles represàlies als directors dels centres educatius.

El text que discuteixen els grups parlamentaris, amb consultes més o menys contínues a les respectives direccions, contempla el català com a llengua vehicular i el castellà com a llengua docent. Però la disputa principal està a explicitar o no un rebuig dels percentatges. Junts pressiona perquè així sigui –en la mateixa línia que el decret–, però el PSC ho rebutja, ja que podria contravenir de manera directa la sentència judicial.

El camí intermedi passa per acomodar el redactat sense esmentar els percentatges, però deixant sobre paper que la llengua catalana és «normalment emprada com a llengua vehicular» mentre que el castellà és «emprat en els termes que fixin els projectes educatius», atenent «criteris pedagògics» i la «realitat sociolingüística». El TSJC va donar de marge fins al 31 de maig per complir la seva decisió, així que el pacte s’haurà de crear abans d’aquesta data sent tramitada per la via ràpida i d’urgència extraordinària.

Notícies relacionades

Quant al decret del Govern. Cal veure quins suports tindrà a l’hemicicle, ja que la CUP, que vol tornar a entrar en la discussió sobre el català, al·lega que no s’ha obert un diàleg amb la comunitat educativa, mentre que els comuns estan a l’expectativa de com acaba l’acord parlamentari per obrir aquest altre debat.

El decret actua, juntament amb la nova llei, a tall de pinça. El text legislatiu sanciona que el règim escolar a Catalunya s’articula a partir dels projectes educatius i el decret detalla qui, com i quan realitza i, sobretot, valida aquests projectes. És, per tant, en aquest text del Govern on es teixirà la capa que ha de protegir els directors de les escoles de qualsevol acció judicial davant una eventual denúncia per no complir la sentència del TSJC.