Al Congrés

La llei audiovisual queda en l’aire per una esmena del PSOE

  • Unides Podem acusa els seus socis de canviar el text acordat i intentarà revertir el canvi

  • Els socialistes confien a arribar a un acord amb EH Bildu i amb ERC en els pròxims dies

La llei audiovisual queda en l’aire per una esmena del PSOE
3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El projecte de llei de comunicació audiovisual no deixa de provocar maldecaps al Govern espanyol. Dos dies abans que es voti en el ple del Congrés i després d’una tramitació d’alt voltatge, la norma està en l’aire després que el PSOE hagi introduït una esmena que beneficiaria les grans productores, com Mediaset i Atresmedia. Unides Podem, EH Bildu, ERC i Més País han mostrat públicament el seu rebuig a aquesta modificació i han avisat que no és segur que recolzin la llei. S’obren, per tant, dos dies de negociacions en què els socialistes preveuen recuperar la majoria necessària per tirar endavant la iniciativa.

Després de mesos de negociacions, sobretot amb ERC i la resta de partits independentistes per la quota de produccions en català a les grans plataformes, el Govern espanyol va aconseguir un acord sobre la norma final que permetia la seva aprovació. No obstant, la setmana passada, el Ministeri d’Economia va presentar una esmena tècnica que substituïa una simple paraula per una altra. La modificació, tot i que mínima, suposa un canvi important, ja que atorga la categoria de productora independent a les grans productores sempre que no donin servei a la seva pròpia cadena.

«Suposa un canvi de fons al sector i entrega la producció audiovisual al duopoli televisiu», ha denunciat aquest dimarts el portaveu d’Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique. A més, el dirigent morat ha retret als seus socis que presentessin aquestes esmenes que modifiquen «l’acord arribat al Govern». Echenique ha avisat que presentaran una esmena transaccional per intentar treure del text les propostes del PSOE durant el debat en el ple de dijous vinent. Tot i així, els morats veuen complicat votar en contra d’una norma que impulsa l’Executiu.

L’aritmètica

El problema rau en el fet que EH Bildu, ERC i Més País no tenen la limitació d’Unides Podem a l’hora de votar, i tots ells són necessaris per a l’aprovació de la llei. La setmana passada, el dictamen de la comissió que haurà de ser ratificat pel Ple de la Cambra Baixa va rebre el vistiplau amb el ‘sí’ del PSOE, Unides Podem, ERC i el PNB; l’abstenció de Cs i EH Bildu; i el rebuig del PP, Vox i Junts. Amb aquesta aritmètica, el pas del partit ‘abertzale’ al ‘no’ o d’ERC a l’abstenció posaria en greus dificultats el Govern.

«És una transposició de mínims i feta amb una òptica molt conservadora. Ens sembla una oportunitat perduda per homologar-se a Europa», ha asseverat aquest dimarts la portaveu de Bildu, Mertxe Aizpurua, abans de criticar que la modificació introduïda pel PSOE «el que fa és donar més privilegis al duopoli televisiu». Sense voler avançar el sentit del seu vot, ha deixat caure que serà «en funció del que faci el Govern» en les pròximes 48 hores.

Notícies relacionades

Tampoc té decidit el sentit del seu vot Més País. El líder de la formació, Íñigo Errejón, ha assegurat que no veuen «en absolut amb bons ulls» el text impulsat per l’Executiu i ha criticat que és «insuficient», «recentralitzador» i que «atempta contra el plurilingüisme».

Buscant l’acord

La pilota és, per tant, a la teulada del PSOE. Els socis del Govern confien que retirin la modificació i es pugui tramitar el text tal com es va acordar. El portaveu dels socialistes al Congrés, Héctor Gómez, ha assegurat que estan «dialogant» amb tots els grups, incloent-hi Unides Podem, i que «el propòsit és arribar a un acord» i «acostar posicions». «Continuarem dialogant i en les pròximes hores aclarirem qualsevol dubte», ha conclòs.