Segona setmana de xocs i amb la relació amb ERC en l’aire

El PSOE i Unides Podem es miren amb recel però allunyen la ruptura

  • La divisió en la llei audiovisual deixa un nou rastre de retrets que se suma a totes les tensions anteriors i les que s’entreveuen en l’horitzó

  • Els dos socis de la coalició neguen el divorci i s’esforcen per tancar files i projectar unitat en la presentació de l’últim PERTE, amb Sánchez al capdavant

El PSOE i Unides Podem es miren amb recel però allunyen la ruptura

EUROPA PRESS / RICARDO RUBIO

4
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

La coalició del PSOE i Unides Podem acumula desgast de materials. Important. El «soroll» penetrant, durador, que no cessa, al si del Govern és cada vegada més present, fins al punt que enfosqueix la gestió, com lamenten en privat dirigents i ministres socialistes. Però el xoc entre els socis va arribar dijous passat a una fita rellevant. No definitiu, però sí molt significatiu. Tots dos es van separar per primera vegada en la votació d’un projecte emanat de l’Executiu: la llei audiovisual. Els socialistes, responsables de la introducció d’una esmena d’última hora pensada per compensar als grans operadors (bàsicament, el duopoli d’Atresmedia i Mediaset), van recolzar el text i Unides Podem va marxar a l’abstenció. La majoria dels aliats habituals, llevat del PNB, van girar al no.

Però aquest divendres, hores després de la tensió màxima de la vigília, Pedro Sánchez i la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, es van esforçar a llançar el missatge oposat: el d’unitat. El que la coalició segueix viu i li queda rodet. Va ser en la presentació de l’onzè Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE), el d’economia social i de les cures. Malbaratament de somriures i de gestos amables, un bon nombre de ministres presents a la sala. Sánchez va citar en més d’una dotzena d’ocasions el «Govern de coalició progressista» que ha conquistat avenços socials, els va dir a «Nadia [Calviño], Yolanda [Díaz] que «la tasca no és fàcil però val la pena». I va mostrar «agraïment i orgull del gran equip» que té en el Gabinet. «Malgrat les dificultats avancem cap a més quotes de conquistes socials». Era la manera de visualitzar el tancament de files.

Tant el PSOE com Unides Podem descarten per complet la ruptura. No està en el full de ruta perquè cap dels dos té incentius per divorciar-se i assumir el cost d’unes generals que, amb probabilitat, donarien la Moncloa al PP. Però això no vol dir que els xocs continus no deixin ferides. Perquè la setmana passada socialistes i morats van viure al límit per l’abolició de la prostitució –debat que es revifarà en tot just dues setmanes en el Congrés–, i en aquesta es va consumar una votació separada en una llei del Consell de Ministres. Amb el risc que es reprodueixi la fissura, ben aviat, en un altre projecte clau de l’Executiu: el dels plans públics de pensions, en el qual el PSOE s’ha acostat a la dreta. Tot això en un context d’allunyament dels socis habituals, especialment amb ERC.

«Un salt més»

En el PSOE, treuen «gravetat» a l’ocorregut amb els morats, també perquè la llei audiovisual no va perillar. Però sí que miren amb recel a UP. És «un salt més», que «estava clar que passaria i que continuarà passant» segons avanci la legislatura, segons indiquen a la cúpula. En el sector socialista de l’Executiu atribueixen la posició dels seus socis a «les baralles» entre Podem i l’espai de Díaz i al seu desig de diferenciar-se. Però ara pensen que és millor mirar cap endavant, «reconstruir els canals de comunicació» i treballar perquè no es repeteixi la divisió, com indiquen en la direcció del grup.

En públic, l’advertència és clara: el vot diferent ha de ser una excepció. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, es va mostrar «convençuda d’això, entre altres raons, perquè [Unides Podem] és la força minoritària». És a dir, que els morats han de tenir en compte el pes més gran del PSOE: 120 diputats davant 33. Per a la portaveu, Isabel Rodríguez, les votacions dels grups «cal dotar-les de normalitat» i «l’important» són els continguts, que les «reformes i transformacions» segueixen endavant.

Fonts pròximes a la direcció del grup d’UP admeten que l’actitud dels seus socis, introduint una esmena no pactada i buscant el recolzament del PP, no va agradar en absolut, i que per això es van abstenir, però confien que l’Executiu bicolor continuï funcionant. En aquest sentit, apunten que la pròximes setmanes continuaran amb els contactes habituals per tirar endavant l’agenda legislativa. 

La imatge davant el PSOE

El coordinador federal d’IU i ministre de Consum, Alberto Garzón, restava aquest divendres importància a la ruptura en la votació de la llei audiovisual. «Les diferències en un Govern de coalició són consubstancials i cal normalitzar-les», va afirmar, malgrat que mai abans havia passat en la legislatura que els morats no recolzessin un projecte de llei de l’Executiu. Tot i així, Garzón va assegurar que «no es posa en cap moment en risc el treball conjunt» de l’aliança i que aquesta «gaudeix de la millor salut possible». 

Notícies relacionades

No obstant, a Unides Podem retreuen als socialistes que continuïn buscant el recolzament del PP en el que queda de legislatura. Fonts de l’espai morat posen èmfasi que cada vegada que el PSOE es recolza en la dreta les lleis surten per un escàs marge, dona aire als populars i desgasta el bloc progressista. Referent a això, consideren que les lleis morades que estan en tramitació –llei de famílies, llei trans, llei de benestar animal...– serviran per reforçar la seva imatge davant un PSOE que basteix ponts amb els conservadors.

La coalició segueix, però amb moltes tiretes a la seva esquena. La seva salut és dolenta, tot i que de ferro, com convenen els seus protagonistes. Almenys, per ara.