Sánchez demanarà a la UE més ambició en mesures per abaixar el preu de llum
Participa aquest dilluns i dimarts en una cimera extraordinària a què arribarà més tard: abans ha d’assistir als actes pels 40 anys d’Espanya a l’OTAN
El president tornarà a defensar la reforma del mercat de la llum. El Govern creu que cada vegada compta amb més adeptes entre els socis comunitaris
El president del Govern, Pedro Sánchez, reclamarà en el Consell Europeu que començarà aquest dilluns a Brussel·les més ambició en les mesures comunitàries per reformar el mercat elèctric i aconseguir reduir la factura de la llum.
Sánchez participarà al costat de la resta de caps d’Estat i de Govern de la UE en la cimera extraordinària que es desenvoluparà fins dimarts a la capital belga i que abordarà entre altres assumptes la situació energètica a Europa i l’evolució de la guerra a Ucraïna.
El cap de l’Executiu no arribarà a temps d’assistir a l’inici de la cimera ja que serà present en l’acte que presidirà el rei Felip VI al Teatre Real de Madrid amb motiu del 40 aniversari de l’ingrés d’Espanya a l’OTAN i en el dinar que posteriorment oferirà el monarca. La previsió és que Sánchez arribi per tant a mitja tarda a la capital belga, una circumstància que obliga que estigui representat mentrestant en els debats del Consell Europeu per un altre líder europeu.
El president del Govern va demanar al primer ministre portuguès, António Costa —amb qui es va reunir dijous passat al palau de la Moncloa–, que sigui qui el representi a l’inici de la cimera. Serà la primera ocasió des que va arribar a la Presidència del Govern fa ara quatre anys que Sánchez hagi d’estar representat per un altre líder europeu tot i que sigui només unes hores.
És freqüent, no obstant, que per diverses circumstàncies —i ja que cap altra autoritat d’un país pot substituir-ne el líder— algun cap d’Estat o de Govern assisteixi en nom d’un altre en determinats moments. Per exemple, en alguna cimera anterior Sánchez ha sigut el representant del seu homòleg de Malta.
Cimera ordinària al juny
Els líders europeus es reuniran a Brussel·les el 23 i el 24 de juny en l’habitual Consell Europeu d’estiu, però s’han citat unes setmanes abans per a aquesta cimera extraordinària a fi d’analitzar la situació de la guerra a Ucraïna, les conseqüències econòmiques i socials, la seguretat i defensa de la UE i l’energia.
Un altre assumpte que Espanya havia demanat que s’hi inclogués i que finalment estarà en agenda serà la seguretat alimentària i, en aquest context, la necessitat de produir més fertilitzants. A més d’insistir en la importància de continuar mantenint la unitat en el recolzament a Ucraïna i en el rebuig de Vladímir Putin, Sánchez, segons fonts del Govern, insistirà que la UE ha de fer més passos en l’àmbit energètic i per rebaixar la factura de la llum.
Espanya i Portugal van aconseguir en l’última cimera europea, celebrada al mes de març, que es permetés la denominada «excepció ibèrica» a causa de la condició d’illa energètica de la Península i que poguessin fixar un límit al preu del gas que s’utilitza per generar electricitat. Però després de la proposta de tots dos països, l’aplicació està pendent del vistiplau definitiu de la Comissió Europea i Espanya confia que arribi ben aviat perquè la posada en marxa permeti abaixar de manera immediata la factura elèctrica.
No obstant, el president del Govern exposarà a la resta de líders que aquesta és una solució parcial i que cal tenir ambició per acordar mesures a mitjà i llarg termini. Entre elles, la reforma que reclama des de fa temps del mercat de l’electricitat i que Espanya observa que cada vegada compta amb més adeptes entre els socis comunitaris.
Impuls de les interconnexions
Durant la participació aquesta setmana en el Fòrum Econòmic Mundial de Davos, el cap de l’Executiu es va referir a aquest assumpte al remarcar que reduir la factura elèctrica ha de ser una de les prioritats de la Unió Europea. En aquest context, ha reclamat augmentar la quota d’energies renovables, accelerar les compres conjuntes de gas, diversificar els proveïdors i actualitzar i modernitzar les regles del mercat europeu de l’electricitat.
A més, es va preguntar per què és tan difícil intervenir en el mercat de l’electricitat i, en canvi, és fàcil fer-ho en el financer quan es considera necessari. A la taula rodona en la qual va defensar aquesta reforma hi va participar el vicepresident de la Comissió Europea per al Pacte Verd, el socialdemòcrata Frans Timmermans, i Sánchez s’hi va adreçar per plantejar-li si no creia que havia arribat el moment d’accelerar i canviar la normativa europea en matèria d’electricitat.
Notícies relacionadesTimmermans es va mostrar d’acord a analitzar-ne el funcionament perquè hi ha disfuncions, però va demanar que no hi hagi decisions precipitades, ser cautelosos i avançar «pas a pas» per adaptar-se, tot i que va reconèixer el problema afegit que el sistema actual suposa per a països com Espanya.
Sánchez va defensar també a Davos, i tornarà a fer-ho en aquest Consell Europeu, l’impuls de les interconnexions energètiques, una qüestió que compta amb el ple suport de Portugal. Va recordar que la Comissió Europea ha plantejat ja una sèrie de compromisos per desenvolupar les interconnexions, però va considerar que existeix un problema per impulsar-les que no passa pel finançament, sinó per la falta de «voluntat política». «És important que obrim els ulls, veure les alternatives que tenim, i ja que les tenim, tirem endavant les interconnexions», va afegir.
Jens Stoltenberg Consell Europeu Guerra Rússia - Ucraïna Ministeri per a la Transició Ecològica Rússia Madrid Electricitat Malta Davos Impostos OTAN Portugal Energia Govern Vladímir Putin Pedro Sánchez França Unió Europea Felip VI Ucraïna La pujada de la llum Ursula von der Leyen Teresa Ribera Rodríguez Comissió Europea Brussel·les António Costa
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia