‘Catalangate’

El jutge arxiva la investigació per l’espionatge a Torrent i a Maragall amb Pegasus

El magistrat tanca la causa a l’espera de noves proves i del resultat de les comissions rogatòries a Israel i a Irlanda

El jutge arxiva la investigació per l’espionatge a Torrent i a Maragall amb Pegasus

Elisenda Pons

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge que investiga l’espionatge als mòbils de l’expresident del Parlament i actual conseller Roger Torrent i del regidor d’ERC Ernest Maragall ha acordat arxivar la causa provisionalment, mentre espera les diligències d’investigació encarregades.

Segons han informat a Efe fonts judicials, l’advocat de Torrent i de Maragall ha recorregut el sobreseïment provisional de la causa, que es va obrir arran de la querella que els dos polítics d’ERC van presentar el 2020, després de tenir constància que els seus mòbils havien sigut espiats mitjançant el programa maliciós Pegasus.

El titular del jutjat d’instrucció número 32 de Barcelona va remetre el 2020 comissions rogatòries a Israel i Irlanda per seguir el rastre de l’espionatge i a principis d’aquest mes, quan havia esclatat l’escàndol pels atacs amb Pegasus a més de 60 independentistes, va reactivar la investigació i va demanar a Maragall i a Torrent que aportessin els seus mòbils per analitzar-los amb una prova pericial.

Degoteig de querelles

No obstant, cap d’ells ha entregat al jutjat els telèfons suposadament atacats amb Pegasus, ja que eren els terminals que utilitzaven durant la seva etapa al Parlament i ja no en disposen.

Mentre segueix el degoteig de querelles als jutjats de Barcelona per l’espionatge massiu amb Pegasus –algunes de les quals han anat a parar a mans del Jutjat d’Instrucció número 32–, el magistrat ha acordat el sobreseïment de la causa a l’espera d’obtenir noves proves que permetin determinar responsabilitats per l’espionatge.

En el seu recurs, l’advocat dels querellants, Andreu Van den Eynde, demana al jutge que mantingui oberta la instrucció i li retreu que hagi mantingut la investigació «materialment paralitzada» durant més d’un any, sense decretar el sobreseïment, sinó acordant pròrrogues de la instrucció.

Una investigació més àgil

Segons el lletrat, en comptes d’arxivar provisionalment el cas, el jutge hauria «d’agilitar la investigació a través dels mitjans previstos legalment», acordant, en el seu cas, les pròrrogues que siguin necessàries.

L’advocat, a més, recorda al jutge que des del 4 de febrer de 2021 consta en la causa la resposta de la comissió rogatòria enviada a Irlanda, en la qual s’indica que les dades informàtiques sol·licitades –els registres de WhatsApp que acreditin l’atac dels mòbils amb Pegasus– són als Estats Units.

No obstant, manté Van den Eynde, el jutge no ha pres «cap decisió sobre si reclamar» d’aquestes dades de WhatsApp.

«Nous factors d’interès»

En el seu escrit, l’advocat argumenta també que la causa no està només pendent de les comissions rogatòries, sinó que hi ha «nous factors d’interès» per a la investigació, en concret «moltes més evidències d’un espionatge polític massiu» arran de l’informe del laboratori CitizenLab.

Notícies relacionades

Per l’advocat, és de «sentit comú» que el sistema penal no pot mantenir obertes diferents investigacions pels mateixos fets, dirigides contra els mateixos organismes o persones, per la qual cosa es mostra favorable que s’acumulin les diferents querelles per l’espionatge en un mateix procediment.

Fins al moment, el jutge no ha assumit la querella d’Òmnium Cultural per l’espionatge, que per repartiment va recaure en el Jutjat d’Instrucció número 21, i està pendent de decidir si ho fa amb la que van presentar membres de la CUP, tot i que la fiscalia ja ha avançat que s’oposa a l’acumulació de querelles.