Declaració judicial
Vídeo | El jutge, a Elsa Artadi: «Vostè no té cap credibilitat»
L’exdirigent de Junts va admetre en el seu interrogatori que Puigdemont la va enviar a una reunió amb uns russos en què es va parlar de criptomonedes, però treu importància a la trobada perquè va tenir «poc rigor» i va ser «confusa»
«Vostè no té cap credibilitat, perquè no quadra absolutament res». El jutge de Barcelona Joaquín Aguirre, que investiga la presumpta trama russa del procés, es va digerir d’aquesta manera a l’exdirigent de Junts, Elsa Altradi, a l’acabar el seu interrogatori com a testimoni, que va tenir lloc el 31 de maig. En la seva declaració, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, qui va ser candidata a l’alcaldia de Barcelona reconeix que l’expresident Carles Puigdemont la va enviar a una reunió que es va fer dies abans de la declaració unilateral d’independència (DUI), l’octubre del 2017, i en què es va parlar de criptomonedes. «Tot va tenir poc rigor», va explicar.
La declaració d’Artadi va tenir lloc dies després que Víctor Terradellas, exresponsable de relacions internacionals de CDC, confirmés davant el jutge Aguirre que ell, juntament amb altres persones, entre les quals l’exdiplomàtic rus Nikolai Sadovnikov, es van reunir dos cops amb Puigdemont a la Casa dels Canonges, la seva residència oficial, abans de la DUI, i que en aquesta trobada els presumptes emissaris del Kremlin li van oferir al llavors president ajuda econòmica i 10.000 soldats de Rússia. En una d’aquestes cites hi va ser Artadi, així com en una altra amb un grup similar, feta a l’Hotel Colón, en què es va parlar de criptomonedes.
L’avís d’Aguirre
En la seva declaració, l’exdirigent de Junts va admetre aquests contactes, però hi va treure importància, al·legant que havien durat poc i que no es va concretar res. També va insistir que, a part de Terradellas, desconeixia qui van ser els seus interlocutors. Les seves vagues paraules van enervar el jutge Aguirre, que al finalitzar l’interrogatori no només li va dir que la seva versió «no té sentit» i «no té lògica», sinó també que podia «tenir conseqüències processals, i ja es veurà quines». Abans li va recordar que els testimonis tenen l’obligació de dir la veritat.
«¿El president l’envia a entrevistar-se amb unes persones, entre les quals hi ha Víctor Terradellas, d’una cosa important i vostè no pren nota de qui són, ni de què pretenen realment, per donar-ne compte? Si li encarrega que hi vagi és perquè val la pena, sobretot en uns dies tan especials com eren els previs a la DUI (...) ¿És allà de cos present i res més? No té sentit», va dir el togat.
No sap qui eren
Notícies relacionadesAbans li havia retret: «Un ciutadà rus ve a proposar una cosa de criptomonedes, almenys saber qui són. L’habitual és que es donin targetes». Artadi va respondre: «Tot va tenir poc rigor i poca credibilitat». Però el jutge va insistir: «Alguna cosa té quan [Puigdemont] els rep els dos dies a la Casa dels Canonges». L’exdirigent de Junts contesta: «Jo no vaig fer seguiment d’aquest tema». I el jutge va replicar: «¿Però vostè va informar el president de què van parlar». «Sí, sí», va corroborar Artadi.
La testimoni va assegurar que a la reunió amb Terradellas i l’emissari rus l’hi havia enviat Puigdemont. Es va fer a la cafeteria de l’Hotel Colón. No recordava el dia exacte, tot i que va ser entre el 21 i el 24 d’octubre del 2017. «Va durar 20 minuts», va assenyalar. «Ells volien contactar perquè tenien interès a saber quina era la política del Govern de Catalunya en el tema de les criptomonedes. Van començar a explicar la seva importància (...) no van portar referències», va afirmar. «Era tot molt confús», va afegir. De la reunió en què va participar l’expresident a la Casa dels Canonges, va explicar que va ser de «tres o cinc minuts» i que Puigdemont va dir: «’Bé, bé, ja en parlarem’, com despatxant aquesta gent (...) Va ser una cosa molt ràpida». Va admetre que desconeix si hi va haver altres trobades, tot i que la suposada trama russa es va reunir dues vegades amb l’expresident de la Generalitat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Postureig 'low cost' La mariscada més barata d'Espanya se serveix a palades a Barcelona
- Escapades El poble més pintoresc de Catalunya per visitar al febrer és un paradís modernista amb una festa que omple de color l'hivern
- Consum Bon Preu accelera la seva expansió i obrirà 12 nous súpers aquest any
- El resort de luxe SLS Barcelona obrirà amb descomptes l’1 d’abril
- Futbol La seu espanyola del «líder mundial en connectivitat» que serveix el Barça és un domicili particular del barri de Sant Andreu
- Vivenda L’Executiu es proposa elevar al 9% del PIB el pes de la construcció
- Transició ecològica El Govern injecta 1.200 milions a megaprojectes d’hidrogen verd
- Sector bancari CaixaBank deixa pendent d’elegir el conseller que serà vicepresident
- Apunt ‘Bye, bye’, Bankia
- Conciliació familiar i laboral Una jutge dicta la primera sentència en ferm per retribuir el permís parental