100 dies de la guerra de Putin

L’últim enviament d’armes espanyoles a Ucraïna va donar per a només dues hores de combats

Defensa té preparats instructors per ensenyar els ucraïnesos a utilitzar els carros Leopard

  • Analistes de l’Exèrcit no descarten que Rússia utilitzi armes nuclears tàctiques

  • MULTIMÈDIA | 100 dies de la guerra d’Ucraïna

L’últim enviament d’armes espanyoles a Ucraïna va donar per a només dues hores de combats

Pool Moncloa / B. Puig de la Bellacasa

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El conjunt de successius enviaments d’ajuda militar remesa per Espanya –majoritàriament armament lleuger, llançagranades i munició d’artilleria– «no és suficient» per a la Ucraïna envaïda. De fet, les 200 tones de munició per a morters, obusos i canons enviades al vaixell de càrrega de l’Exèrcit ‘Ysabel’ el 28 d’abril va donar per a només dues hores de combat, segons els militars que assessoren la presidència ucraïnesa. Ho ha comentat així aquest divendres l’ambaixador d’Ucraïna a Espanya, Serguei Pohoreltsev, en una compareixença davant els mitjans a Madrid.

El diplomàtic ha aprofitat la rodona data del dia 100 de la guerra per insistir, ara de manera púbica, en la seva petició al Govern de Pedro Sánchez perquè redobli els seus enviaments d’armament. El que ha enviat fins ara Espanya, segons Pohoreltsev, suposa només un 0,03% del potencial bèl·lic d’aquest país.

«No demanem el que Espanya no pot proveir», ha dit l’ambaixador. Per la informació que té l’ambaixada, «Espanya podria enviar carros de combat Leopard que té emmagatzemats i sense ús», ha assegurat.

El Govern ucraïnès creu que Espanya podria donar també obusos de 155 mil·límetres, morters de 120, sistemes de defensa antiaèria i antitancs, i míssils antivaixell Harpoon. Malgrat fer servir un to conciliador i paraules d’agraïment, l’ambaixador ha lamentat que Espanya estigui en «un dels menors índexs» d’ajuda militar en comparació amb altres països de la Unió Europea.

Instructors

El Ministeri de Defensa té un pla per instruir tripulacions de cavalleria ucraïneses en l’ús dels carros de combat Leopard de què disposa l’Exèrcit de terra. El que fins al moment era una possibilitat sense ratificació oficial ha sigut confirmat per l’ambaixada ucraïnesa.

L’ambaixador Pohoreltsev no ha volgut entrar en detalls, però sí que ha admès que la SEGENPOL (Secretaria General de Política de Defensa) té «sobre la taula» un pla per ensenyar als militars ucraïnesos «com més aviat millor» l’ús de carros, que no saben com utilitzar perquè es tracta d’armament occidental i no s’ajusta als paràmetres dels tancs T72 soviètics i postsoviètics, que són d’ús majoritari a Europa de l’Est.

«De voluntat n’hi ha i de pla n’hi ha, el que no hi ha és tancs», ha resumit el diplomàtic ucraïnès. Complerts 100 dies de la invasió russa, ha recordat que «el material militar rus supera en 20 vegades el que té Ucraïna», i ha deplorat la lentitud en els enviaments d’armes, aquesta vegada pesades i de llarg abast, perquè «sense armes pesades, sense armes modernes, durarà més la guerra, morirà més gent i es destruiran més infraestructures». Aproximadament un terç de les infraestructures del país han sigut ja destruïdes per l’atac rus, segons els càlculs del Govern ucraïnès.

Bomba nuclear

L’Exèrcit ucraïnès preveu com un possible escenari del conflicte l’ús de l’arma nuclear per part de Rússia. En una visió que comparteixen els analistes que assessoren en Defensa –com ha explicat aquest diari–, i també altres estats majors europeus, Ucraïna preveu «tota amenaça, també la nuclear –ha explicat l’ambaixador a Espanya– perquè no se sap quines decisions pot prendre el president rus. Ocupant Txernòbil han mostrat que poden utilitzar el nuclear en qualsevol moment».

Pohoreltsev creu que per això «és molt important la unió contra l’agressor, per donar una possible resposta» a un incident atòmic. A Europa «cal estar preparats per a qualsevol obsequi del Kremlin», ha dit.

I amb aquestes paraules resumia el que sens dubte serà una de les matèries de reflexió estratègica en la pròxima cimera de l’OTAN, que se celebrarà a Madrid el 29 i el 30 de juny. Ucraïna continua «esperant per rebre la invitació», per la qual cosa el seu representant a Espanya no ha pogut informar de quin rang tindria una delegació ucraïnesa a la cimera. Sí que ha qualificat com a poc probable que acudeixi el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, a Madrid.

Notícies relacionades

Un altre dels assumptes de debat segur a la cimera, el pressupostari i el de la despesa en enviaments d’ajuda militar, té a veure amb una de les reflexions que ha fet el representant ucraïnès: «No es pot prestar ajuda amb una mà i amb l’altra subsidiar la guerra». Es refereix a les empreses espanyoles que encara treballen amb Rússia.

Ja són 1.037 companyies les que han tallat la relació i han abandonat la seva cartera russa, però encara en continuen algunes que el diplomàtic no ha volgut anomenar. Sí que ha citat la rajolera Porcelanosa, per explicar que ja no té negoci a Moscou i que, a més, ha donat diners al Banc Nacional d’Ucraïna, i també la firma de mineria i armament Maxam, per explicar que està en procés de sortir de Rússia.