Partit Popular
Feijóo remarcarà la debilitat econòmica i la divisió del Govern en la seva estrena al Senat
En el PP reconeixen que Feijóo té molts «desavantatges» i debilitats: no coneix el Senat, ni l’escenografia ni el maneig dels temps
Alberto Núñez Feijóo afronta aquest dimarts el seu primer cara a cara parlamentari amb Pedro Sánchez, just quan es compleixen dos mesos des que va accedir a la presidència del PP nacional i en plena campanya electoral andalusa. Les expectatives generades són altes, perquè serà l’escenificació real com a líder de l’oposició i l’oportunitat, és el que busquen en la formació conservadora, de demostrar la moderació que porta per bandera i fer visible la seva alternativa política.
En el primer duel amb el president del Govern insistirà en la debilitat de l’economia espanyola i remarcarà la crisi inflacionista, que ja encadena diversos mesos a l’alça. La pregunta està formulada en termes generals per parlar d’economia i famílies, però tindrà molt protagonisme l’empitjorament de les previsions que avancen tots els organismes, inclòs el Banc d’Espanya.
Com ha fet des que es va debatre el primer decret amb mesures anticrisi per pal·liar els efectes de la guerra a Ucraïna, el líder del PP tornarà a posar a disposició de l’Executiu el pla econòmic de la seva formació. Si el Govern acceptés alguna de les mesures de la seva proposta, hi podria haver un acostament per aprovar la pròrroga d’aquestes mesures extraordinàries. Els populars, no obstant, donen per fet que això no passarà. Tot i així, Feijóo planeja oferir alguns dels punts clau, rebutjant les receptes del Govern, com la subvenció de 20 cèntims per al litre de gasolina.
En el cara a cara amb Sánchez, el líder del PP també planeja endinsar-se en les divisions que hi ha en el Govern, de les quals té exemples molt recents: des de la postura en la cimera de l’OTAN (el dirigent gallec farà una proposta a l’Executiu amb la idea d’avançar en una posició d’Estat) fins a la llei del només sí és sí, en la qual la impossibilitat per arribar a un acord sobre l’abolicionisme va obligar el PSOE a registrar una proposició de llei nova, de la qual aquest dimarts es debat al Congrés la presa en consideració.
En realitat, a més de mostrar una alternativa a l’actual coalició del Govern, Feijóo pretén insistir en la idea que va portar fa dies a la seva trobada amb la resta de líders del PP europeu, quan va acusar Sánchez de «no tenir un rumb» per a Espanya, en part per les dues ànimes (ja en són tres) que conviuen en el Consell de Ministres.
La batalla de les formes
Més enllà del contingut, la batalla de les formes és la qüestió a què més temps ha dedicat Feijóo en la preparació de la seva estrena. «Volem treure càrrega semàntica a les paraules. Demostrar que la cordialitat no és antagònica a la duresa a l’hora de fer oposició. Menys histrionisme i un tracte des de l’oposició diferent», expliquen en la cúpula de Génova, en què treballen la intervenció del líder nacional.
Precisament fa una setmana, Feijóo va reunir els grups parlamentaris del Congrés i el Senat, i va exigir amb total claredat «més educació» a l’hora de fer oposició, alhora que va garantir que premiaria més una «esmena seriosa a uns Pressupostos Generals que un tuit enginyós».
Un encàrrec en tota regla a l’anterior manera de treballar (sota la direcció de Pablo Casado i Teodoro García Egea) que pretén posar en pràctica en el seu debut a la Cambra alta. En el PP reconeixen que Feijóo «té poc per guanyar» en aquest primer duel. Les debilitats estan clares: el maneig dels temps, l’escenografia i els debats al Senat són una cosa completament nova per al dirigent gallec. «Juguem fora de casa i això només ens ho anirà donant l’experiència», reconeixen alguns dirigents populars.
Recorden que Feijóo acumula 13 anys tancant els debats en qualitat de president autonòmic i que s’enfronta a un format «completament desconegut», a la qual cosa s’ha de sumar la pràctica d’exercir com a governant i no com a oposició.
Notícies relacionadesPer això, el líder popular se centrarà en la «batalla que pot guanyar», assumeixen, que és la de les formes. Després de fer bandera de la moderació, aquest dimarts arriba l’hora de la veritat. En el seu equip asseguren que l’objectiu és demostrar «una oposició educada» i enviar el missatge que la polarització actual i la falta d’educació i sentit d’Estat en les institucions «és un mal que no hi serà per sempre». Insisteixen que farà una intervenció «assossegada», de «sentit comú» i mostrant una alternativa política clara.
L’objectiu del PP és que a partir d’ara el president deixi de «menystenir» la Cambra alta i acudeixi cada mes a un cara a cara amb Feijóo. El líder de l’oposició també instarà el president a això. El resultat d’aquest primer debat pot tenir molta afectació en el futur més immediat. Sobretot, perquè arriba en plena campanya andalusa i amb totes les mirades posades en la trobada nacional. Feijóo pretén fer servir un to i un estil molt similars als de Juanma Moreno Bonilla i ho farà en un moment de molta debilitat per al PSOE: totes les enquestes aderteixen que el candidat Juan Espadas és incapaç de mobilitzar els seus electors.
- Aliat de Trump Matt Gaetz renuncia a ser fiscal general pels escàndols sexuals
- Guerra a l’est d’Europa Putin admet haver disparat un míssil balístic hipersònic contra Ucraïna
- La reacció del primer ministre d’Israel Un tribunal "antisemita" i "discriminatori"
- El conflicte del Pròxim Orient Netanyahu s’uneix a Putin en la llista de líders buscats per crims de guerra
- Valvanera Ulargui: "Les cimeres climàtiques haurien de ser més eficients"