Ponència política del partit de Borràs i Turull

Junts proposa ara una segona volta del procés castigant l’economia espanyola

  • Proposa, sense terminis, preparar la desobediència, atacar la reputació i l’economia estatal i reactivar la DUI

  • Obre la porta a sortir del Govern i anuncia que els seus consellers presentaran «plans» per arribar a la independència des de l’executiu

Junts proposa ara una segona volta del procés castigant l’economia espanyola
3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Com en el futbol o en algunes eleccions, Junts per Catalunya proposa disputar una «segona volta» del referèndum de l’1-O, coincidint amb el cinquè aniversari del referèndum il·legal l’1 d’octubre del 2022, per portar a terme «un punt d’inflexió» i «culminar» el procés d’independència. Es tractaria, segons la ponència del partit, de portar a terme un procés de ruptura mitjançant la desobediència civil i la no-cooperació no violentes, l’atac als interessos econòmics de l’Estat i la seva reputació, amb una estratègia de «desbordament» en què reclamen al Govern presidit per ERC i del qual formen part, que es dediqui a portar a terme accions que redueixin el pes de l’Estat a Catalunya. Això porta també a obrir la porta a sortir del Govern si no camina cap aquesta direcció.

El text, de marcat to combatiu i fruit del document ‘Preparem-nos’, escrit per l’expresident Carles Puigdemont, carrega contra l’estratègia d’ERC de la taula de diàleg, que considera que ha sigut no només inútil sinó contraproduent per a l’independentisme: «Desmobilitzant el moviment i assenyalant internacionalment que el conflicte català està en via de resolució».

Encarar la repressió, sense terminis

¿Què proposa exactament Junts? Un període de «preparació» de la independència a què no posa, aquest cop, terminis. «No serà curt i fàcil», s’afirma. Es dedicarà, entre altres coses, a preparar-se per als costos «que s’hauran d’assumir en termes repressius». Els factors que, segons Junts, poden accelerar aquest pla són el referèndum escocès, les sentències europees sobre Puigdemont o la situació econòmica espanyola.

Quant a tornar a «activar» la declaració d’independència, Junts només afirma que es farà «en el moment adequat», després d’una mobilització permanent i un acord polític. La decisió final, proposen, la decidiria una «assemblea de representants».

Lesionar l’economia espanyola

Aquest pla es concretarà amb un mandat a tots els càrrecs del partit, inclòs per tant el Govern, als quals adverteix que la seva «obligació» és portar a terme polítiques que redueixin el pes de l’Estat a Catalunya i augmentin el recolzament a l’independentisme. Tot això per afectar negativament els interessos econòmics de l’Estat, segons s’afirma en el text, ja que segons Junts «la palanca econòmica» és fonamental, juntament amb el desgast reputacional d’Espanya. Per aconseguir-ho proposen la sobirania energètica catalana i la «desconnexió econòmica».

És un text tan contundent que fins i tot arriba a afirmar que «tenir per objectiu evitar la repressió de l’Estat al preu que sigui és una solució contraproduent» perquè «aniria creant un marc mental contrari als interessos de Catalunya».

Sortir del Govern, una opció

Sempre segons aquest mandat, el partit avaluarà el pacte amb ERC dins el Govern. A la Generalitat li posa deures i li demana ambició independentista perquè altrament «una gestió poc ambiciosa, poc audaç de la Generalitat es pot acabar convertint en una arma de doble tall que en lloc de permetre entreveure la potència del destí final, es converteixi en un fre». Per això avaluaran les polítiques públiques de la Generalitat per veure si serveixen per aconseguir un avanç cap a la independència. Per això «els consellers [de Junts] presentaran un pla per caminar cap a la independència des del Govern». En el pròxim debat de política general es presentarà un text amb mesures concretes de cada conselleria de Junts que facilitin el que anomenen la «desconnexió econòmica i política» respecte a l’Estat.

Notícies relacionades

Un cop es faci balanç del pacte amb ERC a la Generalitat, no es descarta prendre cap mesura i «Junts plantejarà a les seves bases la possibilitat de continuar o no en el Govern o prendre un altre tipus d’iniciatives adequades a la situació». També, en clau de relacions amb ERC, es critica als republicans que no hi hagi unitat estratègica al Congrés dels Diputats. I a Madrid s’insisteix a no recolzar el Govern central ni donar-li estabilitat.

Però...¿amb el PSC a la Diputació?

Quant a la política de pactes, el document no rebutja obertament el que es manté amb el PSC en el govern de la Diputació de Barcelona. Es limita a afirmar que s’avaluaran tots els pactes i els que no s’ajustin al pla de «desbordament democràtic» per aconseguir la independència seran replantejats o s’hi renunciarà.