Comptes de la Generalitat
Giró inicia l’elaboració del pressupost del 2023 i demana «responsabilitat» als grups
El conseller demana al Govern ampliar el marge de dèficit
El conseller d’Economia de la Generalitat, Jaume Giró, ha firmat avui l’ordre d’elaboració dels Pressupostos catalans del 2023. Ha advertit de la necessitat que Catalunya compti amb uns nous comptes en lloc de prorrogar els actuals, per l’augment de la inflació entre altres motius, i ha demanat «responsabilitat» als grups, amb els quals començarà a negociar en les pròximes setmanes.
«La tramitació està plena d’incerteses», ha admès Giró, tant pel que fa a la inflació, en l’entorn del 8% en els últims mesos, com per altres variables, entre les quals ha citat el «model de finançament, caducat des del 2014» i el desconeixement que té la Generalitat sobre quins seran els avançaments que rebrà de l’Estat. Aquesta quantitat no estarà clara fins que es faci la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, a finals de juliol.
En qualsevol cas, el conseller ha assegurat que és «transcendental» tirar endavant els Pressupostos, i fer-ho, com va passar amb els comptes del 2022 després de molt temps sense complir aquesta disposició legal, abans que acabi l’any. «Una inflació del 8% faria que des del minut zero uns Pressupostos prorrogats generessin insuficiència financera», ha advertit.
Aliats incerts
Preguntat per quins grups sondejarà per aprovar els Comptes –perquè el Govern d’ERC i Junts no compta amb majoria absoluta al Parlament–, ha afirmat que «a tots menys a un», fent referència a Vox. L’any passat van ser els comuns que, amb els vots dels seus diputats, van propiciar que els pressupostos tiressin endavant.
«La situació és excepcional. Cada departament, com és lògic, ens demana més diners per atendre la pujada dels preus de l’energia, i la inflació genera necessitats no previstes. Estic segur que els grups sabran estar a l’altura del moment històric, que requereix generositat per no haver de prorrogar Pressupostos», ha insistit Giró.
Notícies relacionadesQuant a les seves peticions al Govern espanyol, i després d’esmentar el «dèficit fiscal» que segons la seva opinió llasta l’economia catalana, el conseller ha sol·licitat que el límit de dèficit per als comptes de l’any que ve se situï «almenys» en el 0,6%. Llevat que, ha afegit, «s’aixequin les regles fiscals», una possibilitat de la qual, en vista de les circumstàncies excepcionals del context econòmic, s’ha mostrat a favor.
«Demanem al Govern tenir la màxima facilitat en el marge de dèficit per atendre les despeses extraordinàries. Veurem per quin escenari es decideixen, però en qualsevol cas si volem ajudar a progressar les empreses i els autònoms necessitarem nous Pressupostos», ha remarcat una vegada més.
- Catalunya El mapa de càmpings inundables s’actualitzarà abans del 2025
- Creixement mitjà del 5,95% L’aigua pujarà dos euros de mitjana per rebut a BCN i 22 ciutats
- Informe de la Fundació BBVA La productivitat registra l’alça més gran des del tercer trimestre del 2022
- Les novetats de la reforma
- Política tributària El Govern aprova el paquet fiscal i renegociarà l’impost energètic