Nou revés a l’intent de Junqueras de recuperar l’escó al Parlament Europeu
L’advocat general recomana al Tribunal de Justícia de la UE rebutjar el recurs del líder d’ERC
La justícia europea continua donant l’esquena al president d’Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras. En aquesta ocasió ha sigut l’advocat general del Tribunal de Justícia de la UE, Maciej Szpunar, que ha recomanat al tribunal europeu que rebutgi el recurs de cassació presentat pel líder republicà contra la decisió del Tribunal General de desestimar la seva queixa, arran de la decisió de l’Eurocambra que va prendre nota de l’atribució de l’escó obtingut per Junqueras en les últimes eleccions europees al seu company Jordi Solé. Segons l’anàlisi preliminar, el recurs és inadmissible i el llavors president del Parlament Europeu, David Sassoli, va actuar correctament declarant el seu escó vacant.
Junqueras va ser elegit eurodiputat en les eleccions europees del maig del 2019. El resultat va ser proclamat per la Junta Electoral Central el 13 de juny, però al no rebre el permís del Tribunal Suprem per anar a acatar la Constitució, tal com exigeix la normativa nacional espanyola a tots els electes, el seu escó va ser declarat vacant una setmana més tard. Cinc mesos després el líder independentista va ser condemnat pel Tribunal Suprem a 13 anys de presó i els mateixos d’inhabilitació absoluta, cosa que li impedeix accedir a càrrecs públics.
La decisió va suposar l’inici d’una batalla legal que va portar el TJUE a dictaminar el desembre d’aquell any, en una primera estirada d’orelles al Suprem, que el líder d’ERC hauria d’haver sigut reconegut com a eurodiputat des de la proclamació dels resultats de les eleccions europees i gaudir d’immunitat. Un dia després l’eurodiputada d’ERC, Diana Riba, va sol·licitar al llavors president del Parlament Europeu, David Sassoli, que adoptés amb urgència mesures per confirmar la immunitat de Junqueras.
Sentència del Suprem
Notícies relacionadesDues setmanes després la Junta Electoral Central va declarar la inelegibilitat del polític català per haver sigut condemnat a una pena de presó. En una interlocutòria el 9 de gener del 2020, el Suprem va considerar que no era procedent autoritzar el desplaçament de Junqueras a la seu del Parlament, ni acordar la seva llibertat, ni declarar la nul·litat de la sentència de 14 d’octubre del 2019, ni tramitar el suplicatori de suspensió de la immunitat parlamentària davant el Parlament. A més, va estimar que, donada la fase en què es trobava el procés penal contra Junqueras en el moment de la seva elecció al Parlament, aquest no gaudia d’immunitat parlamentària segons el dret espanyol.
El president de l’Eurocambra va declarar llavors vacant l’escó, cosa que va portar Junqueras a imposar un recurs davant el Tribunal General que va ser declarat inadmissible el desembre del 2020. Junqueras va decidir llavors recórrer en cassació. Un recurs que porta a priori el mateix camí que els anteriors, ja que els jutges solen seguir en la majoria de les coses la recomanació. L’advocat general, que recomana desestimar aquest nou intent en un procediment que esgotaria la via a Luxemburg, considera que el president de l’Eurocambra va estar encertat a l’informar el ple del Parlament Europeu del final del mandat del polític arran que va ser condemnat en les sentències del procés. També rebutja les al·legacions de la defensa de Junqueras que el Parlament Europeu no tenia competències per revisar la causa d’incompatibilitat que va portar a la pèrdua de l’escó i conclou que el Tribunal General va actuar correctament.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors