Cita amb les urnes

Eleccions Andalusia 2022: El PP es juga dependre de Vox i el PSOE mesura el seu desgast

Moreno acaricia un tomb social per ser partit majoritari en el gran feu socialista i les urnes diran si és veritat que hi ha un transvasament de vots del PSOE al PP que permeti deixar l’extrema dreta fora o dins del Govern

Eleccions Andalusia 2022: El PP es juga dependre de Vox i el PSOE mesura el seu desgast
7
Es llegeix en minuts
Isabel Morillo

Més de 6,6 milions d’andalusos decideixen avui diumenge el futur polític de la comunitat en les dotzenes autonòmiques des de 1982. En 11 d’aquests comicis ha guanyat el PSOE, en cinc amb majoria absoluta i en sis amb possibilitat de pactes per mantenir-se en la Junta d’Andalusia. El canvi de Govern va arribar fa quatre anys, però el canvi en la societat andalusa per convertir el PP en el partit majoritari i de les classes mitjanes pot arribar aquest diumenge. Juan Manuel Moreno, candidat del PP, confia a firmar aquest 19 de juny una jornada «històrica». Arriba amb el vent a favor i unanimitat a les enquestes sobre una victòria rotunda. La gran incògnita és si podrà formar govern en solitari o si dependrà de Vox. Una coalició amb l’extrema dreta marcaria, sens dubte, el camí del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, en la seva carrera cap a la Moncloa.

El recompte de les urnes aquest diumenge dirà si és fantasia o realitat, però el PP ha cavalcat l’última setmana de campanya en la idea que «la xifra mítica» dels 55 diputats, majoria absoluta, està a l’abast de la mà. Tot i que li falti un sol vot, Vox ha deixat clar que no el donarà gratis i que vol entrar al Govern. Malgrat una campanya erràtica i una punxada en les expectatives, Macarena Olona no ha deixat de repetir que és a Andalusia per entrar a l’Executiu. El 2018, Vox va irrompre per primera vegada en les institucions espanyoles amb 12 diputats al Parlament andalús. Allà va començar tot, a la Junta d’Andalusia. Malgrat ser un partit que no creu en l’Estat de les autonomies, volen consolidar la idea que no són un partit ultra, sinó de gestió, i que poden arribar al Govern d’Espanya.

Transvasament de vots socialistes

Moreno sabia abans de convocar eleccions a Andalusia que el seu màxim rival electoral era Vox. En les últimes generals, aquest partit va donar el sorpasso al PP en cinc de les vuit províncies andaluses i va quedar a tot just 7.000 vots. La situació que pinten ara les enquestes és molt diferent, però queda la incògnita de si el PP necessitarà Vox com a aliat imprescindible per seguir en el poder. El candidat del PP ha jugat a ampliar la seva base electoral pel centreesquerra i ha manllevat el vot d’electors socialistes per poder governar sense pactes.

El PSOE, que està al caire de l’abisme a Andalusia, no es creu que existeixi un transvasament de vots de les seves files cap a Moreno. Avui es mesurarà com està de forta l’extrema dreta, si els governs del PP sense Vox són possibles o si és una entelèquia i si el desgast del PSOE de Pedro Sánchez és tan alt que Moreno toca la majoria absoluta en el territori que ha sigut el gran feu socialista.

El PSOE ha afrontat la seva campanya més difícil a Andalusia. No pel rebuig social, perquè asseguren que va ser major el 2012, quan en ple esclat del cas ero els seus candidats patien improperis pel carrer i el rebuig dels ciutadans. El candidat Juan Espadas no ha tingut aquesta percepció d’hecatombe, però les enquestes vaticinen una greu derrota. Quedarà veure si el PSOE d’Andalusia és tan fort com diuen, o pot caure per sota del milió de vots i empitjorar el resultat de Susana Díaz el 2018, que seria un fracàs rotund.

Les esquerres assagen també el futur del projecte polític de Yolanda Díazque finalment, després de resistir-se, va atendre les crides d’auxili de Per Andalusia, que s’enfronta per l’esquerra també amb Endavant Andalusia, de Teresa Rodríguez. La fragmentació d’aquest espai encareix els diputats, diuen els experts, tot i que només tres dretes van sumar per desbancar el PSOE del Govern després de gairebé quatre dècades.

Un canvi social

El president andalús ja va aconseguir per primera vegada fa tres anys i mig el canvi en el Govern andalús després de 37 anys ininterromputs de poder socialista. Es va aixecar a la presidència de la Junta després de la derrota més estrepitosa en unes eleccions, amb 26 dels 109 diputats del Parlament i gràcies a una coalició amb Cs i un pacte amb Vox. Ara els papers han canviat. Els seus socis liberals en el Govern estan a punt de desaparèixer. Un parell de diputats de Cs poden donar oxigen a Moreno per aïllar Vox.

El gran dubte a aclarir quan s’obrin les urnes serà veure fins on el PP ha penetrat a Andalusia i si hi ha un tomb polític de tanta envergadura que situï el partit de centre dreta al caire de la majoria absoluta. El 2012 Javier Arenas va firmar 50 diputats, però la victòria es va convertir en una derrota amarga perquè el PSOE va pactar amb IU i va seguir en la Junta. Els històrics del PP asseguren que aquelles eleccions van firmar el primer triomf del centre dreta a la comunitat. Ara aspiren a una altra cosa, volen que el PP es converteixi «en el partit que més s’assembla a Andalusia», en «el partit de les classes mitjanes», en el majoritari en una comunitat d’hegemonia socialista.

La campanya del PP no ha durat quinze dies, sinó que va començar pràcticament quan Moreno va arribar a la presidència de la Junta d’Andalusia. Mentrestant, el PSOE ha estat tres anys sense fer oposició, enredat en com i quan descavalcar Susana Díaz i qui l’havia de succeir. La resta de l’esquerra obria una guerra civil per expulsar Teresa Rodríguez de l’espai polític.

Des de pràcticament la seva estrena, a l’equip de Moreno van deixar clar que arribaven per a «un canvi tranquil» per acabar amb «la por» que durant dècades havia atiat el PSOE a un govern de dretes. Moreno ha evitat els debats ideològics als quals Vox empenyia i malgrat haver rubricat amb el partit de Santiago Abascal la seva primera investidura i tres Pressupostos. Des del primer moment, en el seu equip van parlar de l’estil Macron, d’una gestió per a tots els andalusos sense ideologies, es van aferrar a l’anomenat andalusisme constitucional o andalusisme modern, van alimentar la teoria del miracle econòmic, que cap economista avala després d’una pandèmia i en meitat d’una greu crisi d’inflació amb una guerra a les portes d’Europa, i van gestionar la pandèmia sense errors greus amb una campanya de vacunació que va funcionar gairebé a la perfecció.

La legislatura ha comptat amb una injecció de fons extraordinaris via Estat des de la Unió Europea. Cada crítica de l’oposició sobre els problemes en la sanitat pública, les plantilles sanitàries i el col·lapse de l’atenció primària han tingut la mateixa resposta del PP, certa: Més va retallar el PSOE després de la crisi del 2008. L’herència rebuda del PSOE ha sigut una coartada de pes per a la gestió del Govern andalús de PP i Cs.

El PP ‘copia’ el PSOE

Si atenem les dades comparades del Baròmetre Electoral del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), el PP ha desbancat el PSOE a Andalusia com el partit preferit pels ciutadans. En concret com el partit que millor defensa els interessos d’Andalusia, el que més connecta amb els interessos dels ciutadans, inspira més confiança, té millor líder i és percebut com a més ben capacitat per governar. Tots aquests qualitatius il·lustren bé què pot passar avui.

Notícies relacionades

El PP, amb una marca més enllà de les sigles, la de Juanma, com a president de la Junta ha sabut aprofitar el seu temps de Govern per treure al PSOE totes les banderes amb què ha guanyat amb facilitat gairebé quatre dècades en la comunitat. El que més crida l’atenció és que ni Moreno ni el PP eren ben valorats pels andalusos el 2018. La comparació entre els sondejos del CIS el 2018 i el 2022 mostra gairebé un miracle polític. En totes aquestes preguntes, el PP va ser elegit per menys del 10% dels andalusos. En l’últim sondeig, en tots aquests indicadors, els populars escalen 20 i fins i tot 30 punts percentuals.

Els andalusos també han virat una mica més de mig punt cap a la dreta en la seva autoubicació ideològica, passant del 4,55 el 2018 al 5,15 el 2022. Aquest petit corriment social cap al centre dreta ha portat a parlar de la dretanització de la comunitat més socialista d’Espanya. El cert és que podria preguntar-se si el PSOE ha perdut la seva essència més d’esquerres després de tants anys de governs per convertir-se en l’opció conservadora, la que donava més seguretat a molts andalusos. És això el que possiblement ha canviat amb un PP que els socialistes acusen de «travestisme polític» per voler assemblar-se al PSOE en el seu feu més important d’Espanya.