Eleccions Andalusia 2022:
Les urnes castiguen la fractura de l’esquerra andalusa, que s’enfonsa i perd més de la meitat dels seus diputats
Especialment tocada surt la coalició de Podem i IU, Per Andalusia, que queda per sota del que pronosticaven els sondejos
Les urnes castiguen la divisió de l’esquerra andalusa, que perd més de la meitat de la seva representació. Dels 17 diputats que va obtenir el 2018, quan va anar unida a les urnes, ha passat als 7 diputats en la cita electoral d’aquest diumenge, a què ha arribat fragmentada en dues opcions: Per Andalusia, la coalició de Podem i IU, que ha aconseguit 5 escons; i Endavant Andalusia, el partit de Teresa Rodríguez, que s’ha presentat per primer cop en solitari aconseguint irrompre amb 2 representants.
Amb més del 83% escrutat, es consolida la notable caiguda de l’espai més enllà del PSOE a Andalusia, que perd presència en el graner de vots més gran del país, amb 6,6 milions d’electors, en una comunitat tradicionalment progressista. La pèrdua total és de 10 escons, però el cop ha sigut especialment dur per a Per Andalusia, l’opció recolzada els últims dies per Yolanda Díaz i liderada per Inmaculada Nieto, que no ha arribat ni a la mitja dotzena d’escons, havent quedat substancialment per sota del que pronosticaven les enquestes, que parlaven de fins a 8 diputats. La principal novetat d’aquesta força era que ajuntava actors fins ara enfrontats, com és el cas de Podem i Més País –el partit d’Iñigo Errejón–, en una política d’aliances que ha sigut beneïda per la vicepresidenta segona del Govern, sent la seva primera aposta en una campanya electoral després d’anunciar els seus plans per a la seva candidatura nacional.
Si el desastre ha sigut total per a Podem i IU respecte als pronòstics, les expectatives sí que han jugat a favor de Teresa Rodríguez, que ha aconseguit irrompre al Parlament andalús amb 2 diputats malgrat que els sondejos la situaven fora de l’arc parlamentari. L’entrada en la política andalusa ja és valorada com un èxit per a la dirigent anticapitalista, que després del tancament de les urnes ja celebrava els resultats que llançaven les primeres enquestes. «Seria meravellós tenir grup propi però ja és bo tenir representació, que irrompem al Parlament i posar la llavor per a una nova força andalusista».
L’electorat sanciona la divisió
Notícies relacionadesLes pugnes internes han passat factura a l’esquerra, després dels múltiples enfrontaments entre les diferents faccions. El màxim exponent és el mateix partit de Rodríguez, que és fruit de l’escissió de la resta d’actors de l’espai. La dirigent, que fa quatre anys va liderar la candidatura de Podem i IU, va ser després acusada de trànsfuga i expulsada del grup parlamentari.
Les lluites fratricides també es van veure a les portes de la campanya electoral, en el neixement de la coalició Per Andalusia. Les friccions entre les principals forces, Izquierda Unida i els morats, i la lluita oberta per escollir el cap de llista, va fer que Podem quedés fora del registre de la candidatura. Una circumstància que aquest diumenge s’ha materialitzat en les meses electorals, ja que el partit no figurava a la papereta de la coalició. Tant és així que durant la jornada electoral va haver de llançar una crida en les xarxes aclarint quina era la seva opció a les urnes, per evitar la confusió amb el partit de Teresa Rodríguez, una figura més reconeguda a Andalusia i que ha fet figurar la seva cara a la butlleta electoral.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia