Espionatge a l’independentisme
El fabricant de Pegasus dona evasives en l’interrogatori del Parlament Europeu
El representant d’NSO Group rebutja identificar els seus clients a la UE durant la seva compareixença davant la comissió d’investigació sobre l’ús del programa espia
Insisteix que el programa només el poden adquirir governs per lluitar contra el crim i el terrorisme i que no serveix per espiar «de manera massiva»
«Interrompi aquests sopars de duro. Sigui clar», li ha etzibat en un moment de la compareixença l’eurodiputat socialdemòcrata hongarès, Sandor Ronai, al representant d’NSO Group, Chaïm Gelfand, aquest dimarts davant la comissió de l’Eurocambra que investiga l’ús del programa espia Pegasus. La intervenció del representant de la firma israeliana, responsable del ‘software’ que hauria servit per espiar els mòbils del comissari de justícia, Didier Reynders, de la ministra de defensa espanyola, Margarita Robles, o del president del Govern, Pedro Sánchez, entre d’altres, ha deixat insatisfets la majoria d’eurodiputats amb les seves respostes evasives i la seva negativa a donar dades concretes sobre els països de la UE que van contractar el programa de control.
Segons el representant de l’empresa tecnològica israeliana, el programa va ser fabricat per lluitar contra el crim i el terrorisme i salvar vides –«per fer del món un lloc més segur», ha dit–, i des de la seva creació ha respectat quatre principis. En primer lloc, només es ven a governs i agències d’intel·ligència de governs sobirans, no valen tots els governs (la venda passa per un procés de diligència legítima), el grup israelià no opera el sistema i aspira que hi hagi regulació governamental. Gelfand també ha assegurat que no totes les al·legacions de suposats espionatges són creïbles i ha indicat que han identificat acusacions falses.
«Es parla d’una llista de 60.000 números de telèfon objecte de seguiment amb (el programa de) NSO i això no és cert», ha assegurat. «NSO no serveix per vigilar de manera massiva, s’utilitza amb números preidentificats, un a la vegada, com si s’estigués vigilant la línia telefònica per via judicial», ha afegit. I també que «les dades no s’emmagatzemen a cap núvol, ni hi ha porta posterior ni es comparteixen amb altres clients» i és «el Govern israelià qui ha de donar una llicència d’exportació». A aquesta intervenció inicial l’ha seguit un llarg interrogatori de més hores en la qual els eurodiputats han aconseguit arrencar pocs detalls. Cap sobre clients específics –com poden ser Hongria o Polònia– i el potencial ús indegut del programa pels governs que l’han adquirit.
«L’única raó per la qual es compra és la lluita contra el crim organitzat i el terrorisme. Si les raons són diferents ens ho prenem seriosament i investiguem, i quan un client ha incomplert de forma sistemàtica eliminem aquest contracte. Ho vam fer en el passat, ho hem fet recentment i ho farem amb qualsevol que incompleixi les obligacions contractuals», ha assegurat Gelfand sense parlar, «per raons de confidencialitat», de casos ni clients concrets. «Cada client a qui li venem el nostre ‘software’ passa per una revisió de deguda diligència. Si tenim dubtes sobre l’estat de dret utilitzem normes internacionals on s’avalua el respecte dels drets humans dels diferents països», ha afegit. Utilitzen, ha explicat, un barem per mesurar els estàndards democràtics dels països en el qual Espanya trauria una puntuació de 75, per sota dels 80 de Bèlgica, però per sobre dels 65 d’Hongria o Polònia i a anys llum dels 30 de l’Aràbia Saudita.
Suspensió de vuit contractes
Notícies relacionadesDavant la insistència dels eurodiputats sí que ha revelat que en els últims dos anys i mig han realitzat 25 investigacions, algunes de les quals continuen en curs, i que han suspès contractes amb més de vuit clients. Alguns d’ells es van destapar arran dels Papers Pegasus fa un any. Ara com ara, no obstant, tindrien menys de 50 clients –en el passat en van arribar a ser 60– en uns 45 països i van investigar entre 12.000 i 13.000 telèfons l’any passat. «¿Quants estats membre han utilitzat productes NSO?», li ha preguntat el liberal alemany, Moritz Korner. «No tinc les xifres a mà. Diria que són més de cinc però no puc donar la xifra», ha respost. «¿De les 25 investigacions, quantes van ser a estats membre i quants contractes es van suspendre?» «No li puc donar les cites», ha repetit. «¿S’ha suspès alguna vegada algun contracte amb un estat membre?», ha insistit l’ecologista alemanya Hannah Neumann. «Sí, però no li puc donar les xifres», s’ha escudat.
Malgrat els dubtes que genera l’empresa i la falta de respostes clares, el representant d’NSO Group ha assegurat que es prenen «molt seriosament» el procés de rendició de comptes i la transparència i que l’«ètica és per sobre dels ingressos». «Hi ha molts contractes que no hem firmat. Com a empresa hem prescindit d’enormes quantitats de beneficiats. No puc dir que no hàgim comès errors, però aquesta tecnologia és necessària perquè salva vides. Es parla d’ordres de detenció i de vegades cal utilitzar una porta posterior. Fa falta vigilar quan fa falta vigilar», ha defensat insistint en la seva voluntat de cooperació. No ha respost, tampoc, a la pregunta de l’expresident català, Carles Puigdemont, sobre si l’anomenat Catalangate és una de les acusació que consideren falses.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín