El Govern agraeix la col·laboració de Rabat
La Moncloa impedeix a Podem fixar posició sobre la tragèdia a Melilla després de la reunió del Govern
La portaveu assumeix totes les preguntes sobre l’ocorregut a la tanca fronterera, fins i tot les que van dirigides expressament a la titular d’Igualtat, al seu costat
Els dos socis admeten que estava «acordat» que Rodríguez respondria a tot. Des de Podem apunten que tenen altres fòrums per expressar-se
És recurrent la crítica al Govern central (reflexió que també se sent dins seu) sobre el soroll que projecta per les diferències i tensions entre els dos socis de la coalició. I la qüestió migratòria i el gir sobre el Sàhara són dues d’aquestes. Aquest dilluns, les discrepàncies eren sobre la taula després de la tragèdia viscuda divendres a la tanca fronterera entre Espanya i el Marroc a Melilla, un salt que va acabar amb almenys 23 morts. L’ala socialista de l’Executiu central s’ha aferrat a la prudència per no indisposar Rabat, mentre que Unides Podem demana al Govern central (del qual forma part) l’obertura «immediata» d’una investigació independent per aclarir l’actuació de la gendarmeria marroquina contra els subsaharians que van intentar travessar la frontera.
La Moncloa havia projectat una roda de premsa aquest 27 de juny, després de la reunió del Consell de Ministres –avançada un dia per la cimera de l’OTAN–, de la qual només sortís un missatge: el condol per la mort d’almenys 23 migrants (les oenagés eleven la xifra a 37, a més de més de 300 ferits), l’agraïment a la tasca feta per les forces de seguretat espanyoles i marroquines i la insistència en el fet que les «màfies que trafiquen amb éssers humans» han de combatre’s. Però aquest missatge no va sortir del tot net: la portaveu, Isabel Rodríguez, va voler contestar ella sola totes les preguntes sobre l’ocorregut, fins i tot les que anaven dirigides expressament a Irene Montero, la titular d’Igualtat, i en van ser cinc. Aquesta hi va respondre amb el silenci més absolut. Els dos socis reconeixien posteriorment que era l’acord: que només repliqués Rodríguez, perquè la ministra de Podem, igual com el seu partit, disposen d’altres fòrums per manifestar la seva discrepància.
El problema és que es va fer molt evident la pretensió de la Moncloa, pels gestos que Rodríguez va dirigir en diverses ocasions a Montero durant la roda de premsa. I també per les seves paraules. Perquè la primera pregunta dels informadors en la compareixença tenia com a destinatari exprés la responsable de Podem: «Si li sembla a la ministra d’Igualtat, respondré jo totes les preguntes relacionades amb la tanca i amb el que s’ha esdevingut en les últimes hores».
Hi va haver quatre preguntes més dels periodistes a Montero, però després de cada una va respondre únicament la portaveu. En la cinquena, de fet, se la va interpel·lar per una qüestió relativa a la llei LGTBI que va aprovar en segona volta aquest dilluns el Consell de Ministres per remetre-la a les Corts i s’hi va unir també Melilla, però va evitar dir una sola paraula sobre aquest últim assumpte. Durant la compareixença, van ser repetits i ostensibles els gestos de Rodríguez cap a la seva companya de Gabinet. Montero replicava amb gest seriós i assentia després de les preguntes, però no va voler fer cap referència a la polèmica.
El Gobierno aprueba la Ley Trans y Rodríguez impide contestar a Montero sobre Melilla https://t.co/GzegebSAux pic.twitter.com/oBeElOWX5n
— Europa Press TV (@europapress_tv) 27 de junio de 2022
«Respecte a les normes»
Fonts pròximes a la ministra d’Igualtat admetien que estava acordat abans que totes dues, juntament amb la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, compareguessin en roda de premsa. Negaven que es pogués parlar de censura i es remetien a la reflexió ja expressada públicament per Podem i, en particular, pel seu portaveu parlamentari, Pablo Echenique, que va posar veu aquest dilluns a aquesta petició d’investigació.
«És bo respectar certs àmbits de treball del Govern. Fora d’aquesta taula [la compareixença posterior al Consell de Ministres] estem contestant. No es pot deduir res que no sigui el respecte a les normes que complim quan sortim en roda de premsa després de la reunió del Govern. El posicionament polític del nostre espai està fet», assenyalaven aquestes mateixes fonts, que afegien que Unides Podem no va esperar fins aquest dilluns per parlar de la tragèdia ocorreguda a Melilla, perquè és un «tema molt seriós» en el qual també està treballant el PSOE, van dir. També recordaven que Montero sempre s’ha comportat de la mateixa manera anteriors vegades, i això que no és una ministra que «s’amagui».
Des de la Moncloa es remarcava que no havia passat «res diferent» d’altres ocasions, ja que el pacte intern de la coalició és que l’opinió del Govern, com a òrgan col·legiat, l’expressa la portaveu en la roda que segueix la reunió de l’Executiu, precisament per evitar la projecció de més soroll i divisió. «Si Irene Montero hagués volgut dir alguna cosa o remetre’s al que ha manifestat el seu partit, podria haver-ho fet», apuntaven. Afegien que Rodríguez, amb aquests gestos que van veure els periodistes a la sala de premsa, li estava preguntant a la seva col·lega si volia dir alguna cosa, i no prohibir-li que obrís la boca.
En qualsevol cas, els socialistes no comparteixen, d’entrada, la necessitat d’una investigació sobre l’ocorregut i es remeten al que dicti, en matèria migratòria, la Unió Europea. I es pregunten on haurien de substanciar-se aquestes indagacions.
Combatre les màfies
Rodríguez, com ja va fer Sánchez en la seva compareixença de dissabte, en la qual va presentar el segon paquet anticrisi per la guerra d’Ucraïna, va evitar les crítiques al Marroc. «Perquè no hi hagi cap dubte», el Govern, va dir, «agraeix la col·laboració en la defensa de les fronteres a les autoritats marroquines» i reconeix la tasca de les forces de seguretat espanyoles en col·laboració amb les del regne alauita per protegir una frontera, l’espanyola, que és també de la Unió Europea.
Notícies relacionadesRodríguez va expressar la «pena» de l’Executiu per la «pèrdua de vides humanes» a la frontera –«les imatges ens commouen a tots [...], encongeixen el cor i l’ànima»–, però va reiterar que s’ha de «marcar bé on és el problema», i és en les «màfies internacionals» que trafiquen amb persones i provoquen aquestes situacions tràgiques». Màfies, va afegir, que s’han de «combatre amb fortalesa». A més, va ressaltar el «compromís» del Govern central envers la immigració i l’«esforç sense precedents» desplegat per millorar la inclusió de les persones migrants, i també la seva resposta davant crisis humanitàries «dramàtiques», com la sortida de l’Afganistan, quan Espanya es va convertir en un «exemple» per al món.
La portaveu va concedir que s’estan vivint «situacions extremes, extraordinàries», que suposen un «repte global» i que han d’afrontar-se amb «instruments globals».
Cimera OTAN Madrid Isabel Rodríguez García Unides Podem Policia Nacional Melilla Ceuta Pablo Echenique Irene Montero Consell de Ministres El drama de la immigració Congrés OTAN PSOE Marroc Govern Pedro Sánchez Podem Yolanda Díaz Pérez LGTBI Rabat Ministeri d'Igualtat
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça