Tribunals
Fiscals tornen al Suprem contra Delgado per «burlar» el tribunal al repetir el nomenament del cap de Menors
La majoritària Associació de Fiscals presenta un incident d’execució de sentència per l’afany de la fiscal general al nomenar un responsable afí.
La tensió entre l’Associació de Fiscals (AF), majoritària en la Carrera, i la fiscal general de l’Estat augmenta. Els primers han tornat a acudir al Tribunal Suprem en contra de la política de nomenaments de Dolores Delgado després que aquesta insistís en la designació d’Eduardo Esteban com a fiscal de Sala de Menors, una decisió que havia sigut anul·lada per l’alt tribunal per falta de motivació.
Davant això, l’AF ha presentat ara un incident d’execució de sentència, al qual ha tingut accés aquest mitjà, en el qual qualifiquen de «burla» al mateix tribunal el contingut del decret pel qual es tornava a nomenar Esteban, que aquesta organització considera no adequat per al lloc per la seva falta d’experiència en menors. Per això, demanen al Suprem que dicti un acte ordenant la Fiscalia General la formulació d’una proposta «adequada a les exigències» que li va imposar la sentència, per la qual cosa el nomenament d’Esteban va ser anul·lat.
A aquesta iniciativa se suma la carta de queixa enviada a Delgado per 117 fiscals de menors de tot Espanya després del cessament del número dos del departament, el fiscal adjunt a la Sala de Menors Francisco Manuel García Ingelmo, que l’AF va qualificar de «sorprenent i preocupant gir» quan qui dirigeix actualment l’especialitat de Menors «no té els coneixements propis de la matèria».
Segons expressa l’associació en el seu nou recurs, ha d’examinar-se si la fiscal general «ha assumit i aplicat en ordre a la idoneïtat per a l’acompliment del càrrec els criteris que la sentència» dictada al seu dia pel Suprem li exigia respecte d’Esteban.
Per als recurrents, la motivació donada per Delgado per tornar a nomenar-lo no és més que una «burla» que s’inicia «amb una extensa reivindicació de les facultats de la fiscal general de l’Estat, de sobres conegudes, en la qual s’entreveu com una espècie de retret a l’alt tribunal». En aquest decret, Delgado defensava el seu poder per elegir els fiscals que han d’integrar la cúpula de la carrera, així com la necessitat que li siguin reconeguts «amplis marges de discrecionalitat en l’exercici de les seves facultats».
«La gravetat del que s’exposa és de tal entitat que la Fiscal general de l’Estat no té cap objecció a desconèixer els mèrits del candidat José Miguel de la Rosa –l’altre aspirant, pertanyent a l’AF– que, referits a la matèria de menors, el Suprem dona com a «fets provats que no es qüestionen», afegeixen. Davant ells, les «habilitats» que la fiscal general exposa per al seu afí, «certament extravagants per a justificar-les i més pròximes a una determinada ideologia que a l’exercici professional que comporta el càrrec de fiscal de sala coordinador de menors de la Fiscalia General de l’Estat, que és, a això últim, que ha d’atendre la proposta», afegeixen.
Notícies relacionadesLa clau d’un nou recurs, que elevarà més si és possible la tensió existent entre les diferents organitzacions professionals que representen els fiscals espanyols, rau a valorar ara si el document rubricat per Delgado satisfà o no les exigències marcades pel Tribunal Suprem en la sentència per la qual, el 5 d’abril passat, va anul·lar el nomenament d’Esteban i va emplaçar la fiscal general de motivar suficientment l’elecció de la persona que havia d’ocupar el lloc.
Referent a això, la doctrina del Suprem ve resolent de forma favorable a respectar la discrecionalitat dels nomenaments de jutges pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) quan els candidats arriben a cert nivell d’excel·lència. Un criteri que, segons les fonts consultades per aquest diari, també s’ha d’aplicar a la Fiscalia General.