Polèmica per les prejubilacions
Creix la tempesta al Parlament per les llicències per edat en un altre front obert per a Borràs
Els funcionaris preparen la batalla judicial si la presidenta no aplica les excedències remunerades i les reduccions de jornada incentivades com van pactar amb la Mesa
A Laura Borràs se li acumulen els conflictes oberts al Parlament i tot, en major o menor mesura, tenen una derivada judicial. Més enllà de com acabi la causa oberta per haver fraccionat presumptament 18 contractes en benefici d’un amic seu durant la seva etapa al capdavant de la de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), quan tingui data per ser jutjada s’enfrontarà al reglament, que preveu que sigui suspesa. Una altra cosa és com intenti driblar-lo i si ERC i la CUP la deixen caure. Després de l’acceptació del vot delegat de Lluís Puig que va ser anul·lat pel Constitucional, el seu entorn no descarta que se li pugui obrir una nova investigació, com ja ha requerit Cs, per prevaricació i desobediència al qual es podria afegir usurpació de funcions per aconseguir tasques pròpies dels funcionaris.
Però hi ha una altra carpeta, que es reobrirà aquesta setmana i que planeja pels passadissos del Parlament, que el cos funcionarial ja ha posat en mans d’advocats: la possible revocació de les llicències per edat, una mena de prejubilació a la qual podien acollir-se els que tinguessin més de 60 anys i en fessin més de 15 que treballaven en la institució.
La tensió entre el consell de personal i l’actual Mesa del Parlament va esclatar quan l’òrgan rector va optar per suprimir l’article 79 dels estatuts de règim i govern interior (ERGI) sense negociació prèvia. La trentena de persones que disfruten de la paga quedaven en uns llimbs i els empleats veien com se’ls acabava un dret que ja havien consolidat.
El desenteniment
Els encarregats de pilotar les converses –Ferran Pedret (PSC) i Aurora Madaula (Junts)– es van arremangar per tancar un nou règim general que regulés aquestes prejubilacions i van aconseguir un pacte que oferia excedències voluntàries incentivades i tres possibles reduccions de jornada. Els funcionaris que cotitzaven més rondarien els 2.800 euros bruts mensuals si demanessin la primera opció i, en el cas de la segona, la rebaixa podria ser progressiva (d’una sisena part de la jornada fins a la meitat quan falti un any per a la jubilació), del 50% o d’una tercera part de la jornada laboral de forma fixa.
La mesura prevista seria aplicable amb els mateixos criteris d’edat i de carrera, però els imports es reduirien respecte a les ja extintes llicències per edat. Fonts del consell de personal recalquen que la mitjana d’edat dels treballadors és de 55 anys i que aquest mecanisme permet que hi hagi un traspàs de coneixement i l’entrada de nous treballadors, mentre defensen que és una prejubilació equiparable a la d’altres administracions o empreses privades.
L’acord va ser aprovat per la Mesa i havia de ser convalidat per la comissió d’afers interns però, poques hores abans que es votés, Borràs se’n va desdir al·legant que va entendre que aquest pacte se circumscrivia només als que ja cobraven les llicències, no a tots els treballadors, tot i que diverses fonts confirmen que la cap de recursos humans va explicar la proposta i que, a més, es van reunir més de 10 vegades i hi havia diversos documents en els quals quedava clar. El pacte es va retirar de l’ordre del dia i Pedret va decidir tornar les competències delegades sobre la matèria, així que el seu lloc en la negociació està vacant. «Borràs va canviar de postura per un tuit, i així no es pot negociar. Si no se’n va assabentar, també és la seva responsabilitat. El que no pot ser és que no compleixi els pactes firmats per les dues parts», expressen veus de la Cambra.
El debat polític
Notícies relacionadesAquest dimarts finalitza el termini acordat per decidir en quina situació quedaran els que cobren les llicències i des del consell de personal estan molt enfadats. La plantilla no està disposada a renegociar l’acord firmat per la Mesa i està decidida a plantar cara a la possible revocació de la paga. Les opcions per als «llicenciats» passen per acollir-se a les noves prerrogatives i això implica que tornin a treballar, però ni tan sols estan convalidades. El consell i els afectats estan estudiant el camí legal per poder evitar-ho, arribat el cas.
L’òrgan rector haurà de decidir si decreta una nova pròrroga per intentar convèncer-los o si directament suprimeix la paga de pla. Fonts del funcionariat remarquen que el pacte està tancat i que, per tant, ha de ser aplicat. Si arribés a la comissió, Junts optaria per votar-hi en contra –segons apunta l’entorn de la presidenta–, així que dependria dels vots d’Esquerra –que encara no vol avançar esdeveniments–, ja que la CUP s’hi va abstenir i no preveu moure’s d’aquesta posició. El PSC defensa el pacte al qual va arribar el seu representant.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao