Tensió amb els treballadors
La Mesa del Parlament estudia un règim de prejubilacions després del final de les llicències per edat
L’òrgan rector deixa en paper mullat l’acord per les excedències remunerades i preveu optar per reduccions de jornada i jubilacions anticipades equiparables a altres administracions
L’òrgan rector de la Cambra catalana ha acordat aquest dimarts tornar a prorrogar el termini –fins al 28 de juliol– per negociar amb els funcionaris un nou règim que substitueixi les llicències per edat, una mena de prejubilació a la qual es podien acollir els treballadors que tinguessin 60 anys i en portessin 15 a la institució.
L’article que regula aquesta paga ja ha quedat suprimit dels estatuts de règim i govern interior (ERGI) sense negociació prèvia, i la Mesa va acordar que l’alternativa passaria per excedències voluntàries incentivades i tres possibles reduccions de jornada. Tot i això, aquest pacte no es va arribar a convalidar en la comissió d’assumptes interns perquè la presidenta Laura Borràs se’n va desdir després al·legant que havia entès que aquest règim només era aplicable als que ja cobren les llicències i no a tots els empleats que el sol·licitessin.
Això va provocar un xoc entre els membres de l’organisme, perquè els negociadors –Aurora Madaula (Junts) i Ferran Pedret (PSC)– ja havien arribat a aquest pacte i estava firmat també pel consell de personal. Però la Mesa deixa ara el que havia subscrit aparcat i, segons fonts parlamentàries, preveu ara que s’inclogui al reglament la possibilitat de ser prejubilat directament amb el càrrec corresponent a la Seguretat Social (i la cotització assumida per la Cambra) i sense treballar, i mantenir les reduccions de jornada progressiva. La cap de recursos humans està perfilant aquesta proposta per establir els criteris concrets, complint així l’encàrrec de la Mesa.
La iniciativa anterior, ja avalada per les dues parts però sense convalidació de la comissió, passava perquè els funcionaris amb una cotització més alta rondarien els 2.800 euros bruts mensuals deixessin de treballar en un format d’excedència i, en el cas de les reduccions de jornada, per una rebaixa salarial i laboral que podria ser progressiva (d’una sisena part de la jornada fins a la meitat quan falti un any per a la jubilació), del 50% o d’una tercera part de la jornada laboral de manera fixa.
Cal veure què passa amb la trentena de persones que disfruten de la paga, una cosa que s’intentarà continuar negociant fins al 28 de juliol. Fonts parlamentàries asseguren que les llicències, al quedar suprimides del reglament, seran revocades, així que aquests empleats hauran de reincorporar-se i acollir-se, si ho requereixen, als supòsits del nou règim quan estigui regulat. Tot i això, els representants dels treballadors exigeixen que es compleixi amb l’acordat i no estan disposats, ara com ara, a renegociar tot el que ja van donar per tancat amb la Mesa.
Fonts parlamentàries insisteixen que, al quedar retirat el pacte, és el seu deure oferir una alternativa, tot i que els empleats no vulguin renegociar. Diverses fonts consultades, tant de la plantilla com de l’hemicicle, donen per fet que l’embolic acabarà sent judicialitzat al tractar-se d’un conflicte laboral.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Tomé tensa la selecció
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- Medi ambient El polit becfí, la primera au que s’extingeix a l’Europa continental
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista