Investigada per corrupció
La ponència del congrés de Junts blinda Laura Borràs i esquiva la seva suspensió
Els postconvergents només apartaran els investigats o condemnats per corrupció que no considerin víctimes del ‘lawfare’
Jordi Turull i Laura Borràs. /
El congrés de Junts discutirà aquest cap de setmana a l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona) les ponències per assentar la marca després de l’elecció de Laura Borràs com a presidenta i de Jordi Turull com a secretari general. Segons les directrius organitzatives de la força política, encara pendents de la convalidació de la militància, la presidenta del Parlament, per a qui la fiscalia demana sis anys de presó i 21 d’inhabilitació per presumptament haver fraccionat contractes durant la seva etapa al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), podrà mantenir el carnet malgrat la seva causa judicial.
El partit opta ara per reformar els actuals estatuts que preveuen la suspensió automàtica als investigats per corrupció quan tenen data per al judici com a figura en la llei catalana de partits polítics. Amb el nou redactat, si s’acaba aprovant, no s’apartaran els investigats o condemnats per aquests delictes si la formació considera que es tracta de casos de ‘lawfare’ (guerra jurídica). Així, Junts considera «falta molt greu» les condemnes fermes per corrupció i preveu la «suspensió parcial o total» de l’afiliació i fins i tot l’«expulsió del partit per un període d’un a quatre anys», però «no s’entendrà en casos de ‘lawfare’ «si la comissió de garanties ho determina així».
Borràs es nega a dimitir del càrrec com a presidenta de la Cambra catalana perquè assegura que és innocent i que el seu cas està, precisament, orquestrat per a l’Estat, tot i que va ser investigada després que la policia catalana detectés indicis de fraccionament de contractes mentre investigava el seu amic, Isaías Herrero, per tràfic de drogues i falsificació de moneda. Amb les ponències provisionals, podria continuar amb el carnet de militant de Junts i exercint la seva presidència fins que tingui sentència ferma i fins i tot després, i encara que pogués ser condemnada.
El final del diàleg, ¿i del Govern?
Notícies relacionadesEl principal propòsit del partit és que aquest octubre, quan es compleixen cinc anys del referèndum de l’1-O, hi hagi un «punt d’inflexió», una mena de segona volta del procés, que posi fi a la taula de diàleg. Junts creu que el desglaç ha sigut «perjudicial» per a l’independentisme perquè l’ha «desmobilitzat» i que només amb una «confrontació directa no-violenta» es pot forçar l’Estat a negociar.
D’altra banda, la continuïtat de la formació al Govern està subjecta a una auditoria sobre el grau de compliment de l’acord, tot i que hi ha esmenes que qüestionen seguir en l’Executiu si l’avaluació no és favorable, mentre que d’altres demanen, de manera explícita, sortir ja del Consell Executiu.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao