Tensió amb Santos Cerdán

El PSOE atribueix la marxa de Lastra a la pugna amb el secretari d’Organització

Els nervis s’havien instal·lat al PSOE davant la previsió de canvis, però s’esperaven després de l’estiu

El PSOE atribueix la marxa de Lastra a la pugna amb el secretari d’Organització

JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Marisol Hernández

Sorpresa al PSOE per la renúncia d’Adriana Lastra com a vicesecretària general. Almenys en aquests moments. Els canvis s’esperaven, s’anhelaven internament des de fa mesos, al Govern i al partit, però la sensació més estesa és que Pedro Sánchez els executaria després de l’estiu. La sobtada marxa del seu número dos deixa el president el camp lliure per actuar i impulsar l’acció de Ferraz, a qui als territoris s’atribuïa falta d’iniciativa i de capacitat per transmetre l’acció de l’Executiu.

En un comunicat del matí d’aquest dilluns, la ja exdirigent socialista justificava la seva decisió sobre que «en els últims mesos s’han produït canvis importants en la meva vida personal que m’exigeixen tranquil·litat i repòs i que, en les dues últimes setmanes, m’han obligat a agafar una baixa laboral que es prolongarà encara un temps». Lastra està embarassada i el metge li ha imposat que restringeixi la seva activitat. Però ni aquesta circumstància ha evitat que en l’organització s’atribueixi la seva marxa a la pugna que mantenia amb el secretari d’Organització, Santos Cerdán.

Diferents fonts de la formació apunten que coneixien que hi havia un enfrontament entre ells, que ve de lluny i que va obligar a delimitar les funcions de cadascun després del congrés d’octubre. El que ens arribava, comenta un destacat càrrec territorial, és que «a Ferraz les coses estaven molt malament». «Es veia venir, però pensàvem que seria després de l’estiu». Segons un altre veterà polític, «Pedro Sánchez està fins al capdamunt de la tensió i divisió». Es tractaria d’una batalla similar a la que van deslliurar al Govern la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, i el llavors cap de gabinet de Sánchez, Iván Redondo, i que va acabar amb tots dos fora de l’Executiu en la remodelació de fa un any.

Desavinences conegudes

Les circumstàncies de l’embaràs, efectivament, poden haver sigut decisives perquè Lastra faci aquest pas. Entre la gestació i la baixa de maternitat, es pot mantenir fora de Ferraz al voltant de nou mesos i el maig de l’any que ve el PSOE s’enfronta a unes eleccions autonòmiques i municipals, que són crucials. Alguns càrrecs així ho posen de manifest a través de les xarxes socials, que s’interpreta com un gest de suport i reconeixement a la seva feina. El mateix Pedro Sánchez ho ha fet. Però el rum-rum intern de les seves desavinences amb Santos Cerdán i els efectes negatius que això tenia en el dia a dia de Ferraz era una situació molt present a l’organització.

Per al partit va resultar molt desconcertant la seva intervenció a la nit electoral de les andaluses, quan amb el PSOE en estat d’absoluta preocupació per la històrica majoria absoluta de Juanma Moreno, la vicesecretària general va vincular el resultat «amb els ingents recursos aportats pel Govern d’Espanya» durant la pandèmia. No obstant, ningú ha posat mai en dubte que Lastra ha sigut un dels suports més sòlids de Sánchez i que és una persona molt pròxima al president del Govern.

Crítiques a Ferraz

Notícies relacionades

Això no evita que les crítiques s’havien generalitzat a l’organització per la falta d’activitat de Ferraz, la seva incapacitat per fer d’altaveu de les decisions de l’Executiu, de replicar a l’oposició o als seus propis socis de Govern o aliats parlamentaris. Aquest retret incloïa la direcció del grup parlamentari que, per exemple, no va saber actuar quan EH Bildu es va atribuir la decisió d’ampliar la investigació de crims del franquisme al 1983, en la nova llei de memòria democràtica, que havien pactat PSOE i Unides Podem –arribar a 1982– i que els socialistes van ampliar un any més perquè no s’interpretés que es volia posar tot el focus en el govern de l’UCD.

Malgrat totes aquestes disfuncions, el PSOE s’havia posat en marxa per preparar les eleccions autonòmiques i municipals i en els últims quatre mesos tots els presidents autonòmics i secretaris generals han passat per Ferraz per entrevistar-se amb el triumvirat que componien fins ara Lastra, Santos Cerdán i el ministre de Presidència, Félix Bolaños, que forma part també de la direcció socialista en qualitat de secretari per a la Reforma Constitucional i Nous Drets. En realitat la seva funció és exercir d’enllaç entre el Govern i el partit i això és el que explica la seva presència en aquestes reunions. En els últims dies, en plena eufòria pel resultat del debat de l’estat de la nació, a la Moncloa donen per fet que el PSOE, a partir del setembre, estarà a ple rendiment. Ho farà, però sense Adriana Lastra al capdavant.