Llengües cooficials
El TSJC denega el 25% de castellà a una família per la nova normativa, que el declara inconstitucional
Cambray celebra que el TSJC vegi impossible aplicar el 25% de castellà a les aules
El tribunal admet que la nova legislació impedeix imposar percentatges, però creu que això mateix vulnera la jurisprudència del TC sobre la matèria, sentències del Suprem i la mateixa Constitució
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha denegat aplicar a un alumne la mesura cautelar del 25% de castellà de l’horari lectiu al considerar que la nova normativa de la Generalitat ho impedeix.
No obstant, qüestiona la constitucionalitat del decret llei i la nova llei de política lingüística i pregunta a les parts si cal presentar una qüestió d’inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional (TC).
En una providència avançada per TV-3 i a la qual ha tingut accés l’agència ACN, el tribunal admet que la nova legislació impedeix imposar percentatges, però creu que això mateix vulnera la jurisprudència del TC sobre la matèria, sentències del Suprem i la mateixa Constitució.
Segons els magistrats, els dos textos legals «contravenen els fonaments constitucionals de la consideració del castellà com a llengua vehicular de l’ensenyament» i «defineixen un model lingüístic en l’àmbit escolar que resulta incompatible amb els paràmetres sobre el model de conjunció lingüística presos en consideració en la reiterada interpretació conforme a la Constitució realitzada per aquesta sala, així com per la jurisprudència del Tribunal Suprem».
A més, recorden que el decret del Govern es va aprovar coincidint amb el termini d’execució forçosa de la sentència que establia el 25% de castellà en tota l’educació, «cosa que posa de relleu que la finalitat d’aquesta legislació d’urgència està en connexió amb la d’evitar el compliment de la sentència».
Vulneració de la cooficialitat
Així doncs, la providència considera que els dos textos vulneren la cooficialitat del castellà i la seva consideració com a llengua vehicular en l’ensenyament, que va establir la sentència de l’Estatut del Tribunal Constitucional el 2010.
Notícies relacionadesTambé creuen que vulneren altres articles de la Constitució pel que fa a la finalitat de les normes i la seva necessitat i proporcionalitat del sacrifici del dret a la tutela judicial efectiva i tutelar, així com en l’existència d’una necessitat urgent i extraordinària que justifiqui un decret llei.
Per tot això, ha donat deu dies a les parts i la fiscalia perquè es pronunciïn sobre la pertinença de presentar una qüestió d’inconstitucionalitat davant el TC sobre la nova normativa lingüística.
- Aniversari. Nutrició esportiva Nutrisport celebra els 40 anys d’història amb una nova imatge
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- FUTBOL Guardiola renova fins al 2027 i complirà 10 anys en el City
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic
- Barcelona, protagonista Submer obre la nova era dels centres de dades