VICEPRESIDENT DE JUNTS
Dalmases, un perfil polèmic fidel a Borràs
Defensa a capa i espasa la presidenta del partit i del Parlament i càrrega contra ERC a les xarxes socials
El seu estil genera incomoditat en sectors de Junts, crítics amb el pes que Borràs li ha concedit
Silenci. Un silenci sonor. Això és el que ha generat en bona part del seu partit, Junts per Catalunya, l’última polèmica protagonitzada per Francesc de Dalmases, vicepresident de la formació i mà dreta de la presidenta de la formació i del Parlament, Laura Borràs.
Dalmases, nascut a Barcelona el 1970, és periodista i polític, i ha estat vinculat prèviament a la cooperació al desenvolupament, en què ha ocupat càrrecs destacats. És educador social de formació, i va entrar en política a través del Pacte Nacional pel Referèndum. Una persona que va compartir aquesta plataforma amb ell –i que no comparteix ara latitud política– el descriu com «una persona encantada d’haver-se conegut, abduïda pel ‘laurisme’ i un fanàtic i per tant sectari».
Sempre al costat de Borràs
Però si Dalmases ha començat a prendre rellevància política ha sigut pel seu paper com a autèntica mà dreta, assessor i escuder fidel de Laura Borràs, des que aquesta iniciés una meteòrica carrera que l’ha situat com a presidenta de Junts i del Parlament.
Segons alguns dels seus companys de partit i tanmateix rivals, Dalmases ha exercit una influència negativa, radical, en la dirigent i candidata electoral, a favor d’una manera de fer política impulsiva i de trinxera. Dalmases no es prodiga en mitjans de comunicació, però a Twitter és directe i categòric a l’hora de castigar especialment un rival, ERC, i totes les versions de l’independentisme que no encaixen amb el full de ruta de Borràs, basada a aixecar de nou la bandera de la Declaració Unilateral d’Independència. «Utilitza un to amenaçador i presumptuós», afirma una dirigent de JxCat, que es refereix a comentaris en el si del mateix grup parlamentari.
L’entorn de fidels de Borràs sí que ha trencat el silenci per defensar Dalmases i emmarcar la seva última polèmica –una bronca a una periodista de TV-3 per l’entrevista que el programa ‘FAQS’ va realitzar Borràs– en un atac a Junts per part dels rivals polítics. Una manera semblant a la que el mateix Dalmases i la presidenta del Parlament afronten altres casos com l’imminent judici a la dirigent sobiranista per delictes vinculats amb la corrupció: assegurar que tot respon a l’exercici repressiu de l’Estat contra l’independentisme.
Sense pèls a la llengua
L’incident amb la periodista de TV-3 (greu, segons el Govern i diversos col·lectius periodístics) el protagonitza Dalmases, que forma part de la comissió parlamentària de control als mitjans públics al Parlament. Fonts pròximes al parlamentari asseguren que el cas s’ha exagerat. En tot cas sí que hi ha precedents de comentaris crítics del mateix dirigent de Junts sobre determinades actuacions periodístiques a TV-3.
Notícies relacionadesEn qualsevol cas, Dalmases és un dels quatre vicepresidents de Junts, votat per 1.419 militants, i compta, doncs, amb un aval intern i sobretot amb el suport incondicional de Borràs. La seva actitud continua sent combativa. Aquest dilluns, en l’executiva del partit, mostrava de nou el seu enuig per determinades votacions del recent congrés del partit.
El seu entorn adverteix: no donarà el seu braç a torçar en la defensa de Borràs i de l’estratègia d’independentisme combatiu, cosa que predica de nou el conflicte i posar en pràctica la declaració d’independència front la via negociadora d’ERC. El perfil de Dalmases és, doncs, la personalització d’una tendència interna a Junts que conviu, no sense periòdiques friccions, amb les cares més pragmàtiques de la formació. Les que guarden silenci davant la polèmica del vicepresident de la formació.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"