Exigència estatutària

Sánchez accelera amb els canvis en el PSOE i convoca el comitè federal dissabte

  • El líder socialista decideix culminar la reordenació del PSOE abans de l’aturada estiuenca per rearmar-lo de cara al pròxim cicle electoral

  • La renúncia d’Adriana Lastra, atribuïda a les seves diferències amb el secretari d’Organització, Santos Cerdán, ha sumit el PSOE en el desconcert

Sánchez accelera amb els canvis en el PSOE i convoca el comitè federal dissabte

PSOE / EVA ERCOLANESE

4
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Pedro Sánchez ha preferit no esperar més i no deixar més temps en suspens el partit després que ahir dimitís la seva vicesecretària general, Adriana Lastra. Finalment, el secretari general reorganitzarà la cúpula federal abans de les vacances de l’estiu. Per això cita el comitè federal del PSOE, el màxim òrgan de direcció, per a aquest dissabte vinent, 23 de juliol. La convocatòria de la sessió extraordinària, que segueix la de l’executiva, s’ha enviat aquest mateix dimarts.

La renúncia de Lastra com a número dos del PSOE va deixar fora de combat ahir el partit. No només per les raons adduïdes per la dirigent asturiana –la necessitat de guardar repòs absolut pel seu embaràs d’alt risc–, sinó pel soroll previ. La seva relació amb el secretari d’Organització, el navarrès Santos Cerdán, era visiblement tensa, i això estava creant disfuncions en el PSOE que molts responsables consideraven oportú aturar al més aviat possible per afrontar amb garanties el nou cicle electoral, que començarà a partir del setembre.

El pas pel comitè federal del partit és obligat per al líder. L’article 34.4 dels estatuts assenyala que la cobertura de les vacants i qualsevol reorganització de la direcció és aprovada per l’executiva i ha de ser ratificada pel màxim òrgan de poder. El que no s’ha confirmat fins aquest dimarts és la convocatòria del comitè, avançada per la SER. De fet, ahir, en les hores posteriors a la sortida de la vicesecretària general, els membres de la cúpula o s’acollien al silenci o remarcaven que no sabien res dels plans del líder. Ni tan sols quan es farien els ajustos.

El que sí que era ja clar és que hi hauria relleus. En les últimes setmanes, especialment després del fiasco de les eleccions andaluses del 19 de juny, s’escampava la mateixa sensació entre els quadros: que calia donar un impuls al PSOE per rearmar-lo de cara a les autonòmiques i municipals del maig –vitals per al PSOE, en què es juga la continuïtat dels seus nou governs regionals, i centenars d’alcaldies–, i a les generals previstes per a finals del 2023.

Reunió de la direcció just abans

La renúncia de Lastra, objectivament, facilita el camí de Sánchez. El dubte és si amortitzarà la vicesecretaria general, per evitar de nou una bicefàlia, o si preservarà aquest lloc, que figura als estatuts emanats del 40è congrés federal, celebrat l’octubre passat a València. I també si de la reestructuració interna pot sortir el responsable d’Organització, Santos Cerdán –en una mena de solució salomònica, com a càstig per una lluita interna que mai ha agradat al president, segons asseguren els qui el coneixen bé–, o que fins i tot hi hagi més canvis. Està molt qüestionat el portaveu de la direcció, Felipe Sicilia, molt afí a Lastra, però també s’ha assenyalat, des del cercle de la ja exvicesecretària el cap dels socialistes al Congrés, Héctor Gómez.

Quant a les entrades, no hi ha cap confirmació encara. Sí especulacions. L’ex ‘lehendakari’ Patxi López, secretari de Memòria Democràtica i Laïcitat, va guanyar força a les travesses la setmana passada, en el debat de la nació, quan va ser complimentat per Sánchez per haver contribuït al final d’ETA. Aquest el va abraçar efusivament. I també sona un reforç de la cúpula amb un dels homes que formen part del nucli de poder a la Moncloa, Antonio Hernando, director adjunt de Gabinet, el número dos d’Óscar López. Amb tots dos, amb els quals va treballar a Ferraz en els anys 2000 a les ordres de Pepe Blanco, va recuperar la seva relació l’any passat, en el que es va veure com un gest de reconciliació amb els que es van separar d’ell després de la seva demolició com a secretari general en el comitè federal de l’1 d’octubre del 2016.

Notícies relacionades

Lastra mai va digerir bé ser apartada de la representació de la Cambra baixa –era una pèrdua de poder, no només de visibilitat–, com tampoc li va agradar l’ascens d’Hernando i López, que van trair, al seu judici, la proclama del ‘no és no’ a Mariano Rajoy que havia enarborat Sánchez.

L’article 29.4 dels estatuts assenyala que el màxim òrgan de direcció pot ser convocat amb caràcter extraordinari quan ho consideri «convenient» l’executiva del PSOE o ho sol·licitin, almenys, un terç dels seus membres. Les sessions han de ser convocades amb cinc dies naturals d’antelació, com ha sigut aquest el cas. Però abans del comitè es reunirà la direcció federal, i serà allà quan s’aprovaran els relleus, que després ratificarà el màxim òrgan.