Afecta sobretot les municipals
El PSOE tindrà escollits els seus candidats a autonòmiques i locals a mitjans de desembre
El comitè federal del PSOE obre el procés de primàries i llança el calendari, que finalitzarà el gener amb el comitè federal que validi totes les llistes
Hi haurà dues finestres de votació de candidats: o el 9 d’octubre o l’11 de desembre. Si hi ha segona ronda, arribaria en cada cas una setmana després
El PSOE ja obre el procés per elegir els candidats a les eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig del 2023. I tot es tancarà abans que en la convocatòria anterior, el 2019. Ara, els caps de cartell hauran d’estar ja designats, a tot tardar, a mitjans de desembre.
El comitè federal del partit va aprovar aquest dissabte per assentiment el calendari elaborat per la Secretaria d’Organització que dirigeix el navarrès Santos Cerdán [aquí a PDF]. Més tard, al setembre, l’executiva del PSOE està facultada per aprovar les bases precises que regularan la convocatòria.
El màxim òrgan dels socialistes, per tant, va procedir aquest 23 de juliol a llançar les primàries i aprovar el ‘timing’ d’unes primàries que hauran de celebrar-se per triar caps de cartell per a les eleccions a comunitats autònomes, ajuntaments insulars (Canàries), consells insulars (Balears), Juntes Generals (de Biscaia, Guipúscoa i Àlaba) i ajuntaments de més de 20.000 habitants, tret dels casos en els quals el PSOE formi part del Govern de la institució, ocupi la presidència i aquesta opti a la reelecció.
En les primàries hi participaran els militants i afiliats del partit i de Joventuts Socialistes tot i que, d’ofici o a petició de les executives regionals, Ferraz podrà acordar eleccions obertes a la ciutadania a autonomies i municipis de més de 50.000 habitants. En aquest últim cas, també serà la cúpula de Pedro Sánchez la que estableixi un calendari específic.
El document aprovat pel comitè federal fixa, primer, una finestra general, tal com ja avançava divendres aquest diari. Els candidats s’hi hauran de presentar entre el 19 i el 20 de setembre, després recollir avals, proclamació d’aspirants, campanya i finalment votació el 9 d’octubre en primera volta. Si cap dels aspirants supera el 50% dels sufragis, els dos més votats passen a segona ronda una setmana més tard, el 16 d’octubre.
Eleccions a 12 de les 17 autonomies
Però si, per «motius polítics o orgànics» —per exemple, perquè s’està a la recerca d’algun fitxatge—, es vol escapar-se d’aquest calendari general, se n’habilita un altre d’«alternatiu». Una segona finestra. En aquest cas, les cúpules regionals hauran de sol·licitar l’ajornament a Ferraz abans del 10 de setembre. Si es dona el vistiplau, els candidats es presentarien entre el 21 i el 22 de novembre, després seguiria la recollida de firmes, la proclamació dels aspirants, campanya i jornada de votació l’11 de desembre a la primera ronda i el 18 a la segona volta. Això significa que si Sánchez vol promocionar algun dels seus ministres a alguna candidatura, ha de revelar-ho, a tot estirar, al novembre, tot i que no hauria d’abandonar immediatament l’Executiu.
Als municipis de menys de 20.000 habitants, l’elecció dels candidats no es fa per primàries, sinó mitjançant una llista completa, i les assemblees locals en aquest cas han de reunir-se entre el 16 de novembre i el 12 de gener.
Les candidatures completes, en tots els nivells del partit, han de quedar tancades per a començaments del 2023. La comissió federal de llistes es reunirà el 25 de gener per avaluar les planxes per a les autonòmiques i les dels ajuntaments de més de 50.000 habitants, que haurà de ratificar el comitè federal el 28 de gener. El cens que s’utilitzarà per a tots els processos de primàries és el tancat l’1 de juny del 2022.
El 28 de maig del 2023 se celebren eleccions a tots els municipis d’Espanya i, a priori, a 12 de les 17 comunitats autònomes (totes, menys Catalunya, Euskadi, Galícia, Andalusia i Castella i Lleó) més Ceuta i Melilla. El PSOE és al capdavant de nou executius regionals (Astúries, Navarra, Aragó, País Valencià, Castella-la Manxa, Extremadura, La Rioja, Canàries i Balears) i cogoverna en dos més (a Cantàbria, amb el PRC de Miguel Ángel Revilla, i al País Basc, amb el PNB). El PP lidera les altres dues regions: Isabel Díaz Ayuso a Madrid i Fernando López Miras a Múrcia.
Això vol dir que a les nou comunitats que els socialistes presideixen no hi haurà primàries i tampoc a Cantàbria –a Euskadi no hi ha comicis fins a 2024–, ja que seran candidats els actuals presidents (Adrián Barbón, María Chivite, Javier Lambán, Ximo Puig, Emiliano-García-Page, Guillermo Fernández Vara, Concha Andreu, Ángel Víctor Torres i Francina Armengol) i el vicepresident càntabre, Pablo Zuloaga. En aquelles autonomies on els socialistes són en l’oposició es presentaran, d’entrada, els seus barons regionals (Juan Lobato a Madrid i Pepe Vélez a Múrcia), tot i que hi haurà primàries. D’aquesta manera, la pugna es focalitzarà en els ajuntaments, però la plaça sempre més complicada, Madrid, ja sembla assignada a l’actual delegada del Govern en la comunitat i líder del partit a la capital, Mercedes González.
A Castella i Lleó no hi hauria d’haver nous comicis perquè ja es van celebrar, de manera anticipada, el febrer d’aquest any, però el president de la comunitat, el popular Alfonso Fernández Mañueco, podria dissoldre les Corts regionals per compassar-se de nou amb la resta de territoris i intentar deslliurar-se de Vox. És una possibilitat que manegen els socialistes, que, en aquest cas, podria tornar a presentar-se Luis Tudanca «si ell així ho volgués i ho volen els seus companys», remarquen a aquest diari en l’aparell federal.
Luis Tudanca Ángel Víctor Torres Pérez Mercedes González Fernández Juan Lobato Congrés Federal del PSOE Emiliano García - Page Ximo Puig Primàries Eleccions autonòmiques Eleccions municipals PP - Partit Popular PSOE Pedro Sánchez María Chivite Santos Cerdán Adrián Barbón Concha Andreu Isabel Díaz Ayuso María Jesús Montero Ajuntaments Fernando López Miras Guillermo Fernández Vara Miguel Ángel Revilla Francina Armengol
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034