Polèmica amb la plantilla

Polítics i funcionaris del Parlament s’enfronten per les prejubilacions

  • La Mesa preveu revocar les actuals llicències per edat i establir reduccions de jornada bonificades

  • Els que disfruten actualment de la paga hauran de tornar abans de l’1 de novembre al seu lloc de treball

Polítics i funcionaris del Parlament s’enfronten per les prejubilacions

Andreu Dalmau / EFE

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El cos funcionarial i la línia política s’enfronten al Parlament després que la Mesa de la Cambra catalana s’afanyés a eliminar les llicències per edat, una mena de prejubilació pagada sense treballar per als que tinguessin 60 anys i en fes 15 que treballessin a la institució. L’òrgan rector aprovarà aquest dijous, sense la firma del consell de personal, una reforma que obliga els que tenen la paga a reincorporar-se a la plantilla abans de l’1 de novembre d’aquest any i un nou règim general que passa per reduccions de jornada bonificades, tot i que lluny de les condicions actuals. Els treballadors denuncien «inseguretat jurídica» i demanen un mediador després que la Mesa retirés un acord que sí que havia sigut subscrit per totes dues parts el 8 de juny, però que no va ser convalidat per la comissió d’assumptes interns.

Les tensions han anat a més, fins al punt que la línia política posa la directa sense el plàcet de la plantilla. Segons la proposta d’articles d’inclusió a la normativa, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, la trentena de persones que disfruten de la paga hauran de tornar als seus llocs de treball abans de l’1 de novembre i sota condicions concretes. Si el seu lloc de treball ha sigut amortitzat o modificat, hauran de ser adjudicats a un altre lloc de la seva mateixa categoria i tots els reincorporats podran teletreballar durant tota la jornada laboral.

Estan exempts de tornar a la Cambra els que es jubilin en menys d’un any, mentre que els que tinguin incapacitat temporal (baixa mèdica), resideixin fora de Catalunya, hagin tingut una malaltia oncològica, o tinguin un familiar a càrrec podran esperar 6 mesos més (fins al maig del 2023) abans de tornar a formar part de la plantilla.

Els treballadors actuals es podran acollir al nou règim, que fixa 3 possibles reduccions de jornada (d’un terç al complet) quan compleixin els 60 anys i n’acreditin 25 treballant a la Cambra cobrant, com a màxim, la pensió de jubilació més alta.

El precedent

El Parlament va suprimir sense negociació l’article 79 dels Estatuts de Règim i Govern Interior (ERGI) sense negociació prèvia. Després van començar a conversar per establir unes noves prejubilacions. Els encarregats de pilotar les converses –Ferran Pedret (PSC) i Aurora Madaula (Junts)– van posar mans a l’obra per tancar un pacte que passava per excedències voluntàries incentivades i tres possibles reduccions de jornada amb imports més elevats respecte a l’enèsima proposta. Els funcionaris amb una cotització més alta s'acostarien als 2.800 euros bruts mensuals si demanessin la primera opció i, en el cas de la segona, la rebaixa podria ser progressiva com la que es preveu aprovar dijous.

Notícies relacionades

La mesura prevista seria aplicable amb els mateixos criteris d’edat i de carrera, però els imports es reduirien respecte a les ja extintes llicències per edat. L’acord va ser aprovat per la Mesa i havia de ser convalidat per la comissió d’afers interns, però, poques hores abans que es votés, Borràs se’n va desdir al·legant que va entendre que aquest pacte se circumscrivia només als que ja cobraven les llicències i no a tots els treballadors, tot i que diverses fonts confirmen que la cap de recursos humans va explicar la proposta i que, a més, hi va haver més de 10 trobades i diversos documents en què quedava clar. El pacte es va retirar de l’ordre del dia i Pedret va decidir tornar les competències delegades sobre la matèria.

La Mesa va prorrogar fins aquest dimarts la negociació, però els treballadors continuen defensant aquest acord pactat per totes dues parts i rebutgen la nova proposta. Denuncien que no han tingut temps de debatre-la amb tot el personal i que se senten «estafats» perquè la línia política es desdiu de pactes tancats. Diverses fonts donen per fet que aquest embolic acabarà als tribunals, perquè al·leguen que estan eliminant «drets consolidats», que s’han vulnerat pactes firmats i que la Mesa «s’imposa». Fonts de l’òrgan rector, en canvi, defensen que tenen les competències per modificar aquest reglament.