Reglament intern
¿Pot Dalmases ser sancionat al Parlament per esbroncar una periodista?
La Mesa del Parlament haurà de demanar un informe a la comissió de l’estatut del diputat per aclarir els fets i decidir després si l’amonesta
El diputat i vicepresident de Junts, Francesc de Dalmases, està en el punt de mira després que es destapés que va coaccionar una periodista de TV-3. Segons va transcendir, després de l’entrevista a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, el 9 de juliol al programa «Preguntes Freqüents-FAQS», va agafar pel canell una periodista del programa i la va portar al camerino de convidats per esbroncar-la, amb cops al mobiliari i a les parets, per les preguntes sobre corrupció que a l’entrevista havien sigut formulades a Borràs, a un pas d’asseure’s al banc per presumptament haver fraccionat contractes de la Institució de les Lletres Catalanes per beneficiar un amic seu.
ERC ja ha demanat formalment a la Mesa del Parlament que apliqui el codi de conducta de la Cambra, una maniobra, que també volen emprendre els comuns mentre la CUP exigeix directament la dimissió de Dalmases. Fonts del Parlament asseguren que mai s’ha aplicat aquesta normativa que va ser aprovada el 28 de juliol del 2016. ¿Pot Dalmases ser el primer sancionat?
¿Quins articles pot haver vulnerat?
El codi de conducta del Parlament s’aplica als 135 diputats i estableix els principis generals d’actuació a l’exercici del càrrec que, si s’infringeix, activa un règim de sancions. La bronca de Dalmases a la periodista de TV-3 pot impactar a dos articles concrets. El primer, l’article 7, sobre l’actitud exemplar, deixa clar que tots els representants «han de mantenir una conducta respectuosa amb els altres diputats i amb els ciutadans», fent servir un llenguatge «adequat» i des d’un sistema de relació fonamentat en la interacció «constructiva, cordial i dialogant amb totes les persones». El segon, l’article 8, sobre la relació amb els mitjans de comunicació, burxa que els electes han de tenir «cura amb l’actitud, el llenguatge fet servir i el tracte als professionals de la informació i a les altres persones que siguin presents, amb la finalitat de mantenir la dignitat de la institució parlamentària».
¿Qui investiga els fets?
Quan un grup parlamentari té indicis que algun diputat pot haver infringit el codi de conducta, la Mesa del Parlament n’ha de prendre nota i iniciar un procediment de verificació i demanar de manera motivada un informe a la comissió de l’estatut dels diputats –actualment presidida per Jaume Alonso Cuevillas (Junts)–. Si aquesta comissió decideix investigar els fets, ha de formular «una audiència prèvia del diputat afectat, un informe, una recomanació o una proposta que ha d’elevar a la Mesa».
¿A quines sancions es pot enfrontar?
Si la Mesa opina que, analitzades les conclusions de l’informe, s’ha comès una infracció, pot imposar dos tipus de sancions: una amonestació pública o una multa de 600 a 12.000 euros. Si es considera que la infracció és molt greu, pot proposar al ple que acordi la suspensió temporal com a diputat. Per al pagament de la multa econòmica, l’import es pot fer efectiu mitjançant la retenció de l’assignació econòmica del parlamentari en un percentatge màxim del 30% mensual.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Tomé tensa la selecció
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- Medi ambient El polit becfí, la primera au que s’extingeix a l’Europa continental
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista