Pla d’estalvi
Edificis públics i aparadors hauran d’apagar els llums a les 10 de la nit
El Govern trasllada a les comunitats autònomes la vigilància d’aquestes mesures
L’Executiu insta les empreses a utilitzar el teletreball com es va fer en la pandèmia
El Consell de Ministres ha aprovat aquest dilluns el «primer» paquet de mesures urgents per a l’eficiència i l’estalvi energètic, tot i que el gruix del pla d’estalvi es preveu que vegi la llum a finals del mes de setembre en el pla de contingència que dissenya l’Executiu per complir el compromís de reduir el 7% de la demanda de gas al qual va arribar amb Brussel·les. Així, en aquesta primera tanda de propostes el Govern insta a apagar el llum d’aparadors i edificis no ocupats a partir de les 22.00 hores.
Aquesta és una de les principals mesures del pla que també pretén mantenir la calefacció a un màxim de 19 graus a l’hivern i un mínim de 27 graus a l’estiu als establiments destinats a usos administratius, comercials, culturals com cines o teatres, d’oci i estacions de transport de viatgers com aeroports i estacions de tren, segons ha anunciat la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, en la roda de premsa posterior al vespertí Consell de Ministres celebrat aquest dilluns.
El Govern dona una setmana de termini des de l’entrada en vigor d’aquesta norma per aplicar aquestes disposicions, que tindran vigència fins a l’1 de novembre del 2023. A més, demana als locals climatitzats tenir un sistema de tancat de portes abans del 30 de setembre i a realitzar una revisió de les calderes i instal·lacions tèrmiques abans de l’1 de desembre, en aquells casos en els quals la revisió hagi sigut prèvia a l’any 2021 per «evitar que consumeixin més del que correspongui».
Tots aquests establiments han d’incorporar plafons informatius amb l’aplicació de les mesures. El Govern serà flexible per «garantir les condicions de seguretat laboral o sempre que estigui justificat per condicions tèrmiques. L’aplicació, amb tot, serà vigilada per part de les comunitats autònomes, com estableix el Reglament d’instal·lacions tèrmiques als edificis (RITE), segons ha explicat Ribera.
¿I si alguna comunitat no compleix? «Això és un esforç sense precedents, probablement per veure les mesures de racionament que es plantegen alguns dels nostres col·legues en el centre i nord d’Europa ens hem de remuntar a la postguerra de la Segona Guerra Mundial. Seria una insolidaritat que un responsable d’una administració pública digui que no està disposat a fer un esforç per complir el que ens hem compromès amb Europa», ha advertit Ribera, que ha afegit que el to general dels consellers d’energia ha sigut «positiu» quan els ha plantejat el pla.
Facilitar el teletreball
Així mateix, el Govern ha demanat a les empreses facilitar el teletreball, després de l’experiència de la pandèmia, per estalviar «en desplaçaments i en el consum tèrmic dels edificis». «No ens podem permetre el luxe de perdre un sol kilowatt-hora d’energia», ha dit Ribera. I ha modificat la llei de contractes perquè en els tres nivells de l’administració (estatal, autonòmic i local) s’accelerin els terminis d’aquells que tenen a veure amb eficiència energètica.
Altres mesures, dirigides a impulsar les renovables, passen per permetre canvis de modalitat d’autoconsum (sense excedents-amb excedents), disminuir els requisits de les tramitacions de les xarxes elèctriques i permetre sistemes d’emmagatzematge a les plantes renovables més antigues (RECORE). A més, el Ministeri ha anunciat una nova subhasta d’energies renovables el pròxim 22 de novembre amb 3.300 megawatts per a instal·lacions eòliques i fotovoltaiques. I s’ha activat tot un arsenal de mesures per incrementar l’eficiència energètica de diferents sectors productius i potenciar l’electrificació de l’economia amb 350 milions en ajudes.
Tarifes Rodalies i AVE
Notícies relacionadesD’altra banda, el Consell de Ministres ha aprovat aquest dilluns la regulació de la gratuïtat dels serveis ferroviaris entre l’1 de setembre i el 31 de desembre per a usuaris recurrents (que utilitzin el tren en la seva mobilitat quotidiana) de Cercanías, Rodalies i Mitjana Distància que es podran adquirir a partir del 24 d’agost. A Cercanías i Rodalies es crearà un nou abonament amb vigència per a aquests quatre mesos que inclourà una fiança de 10 euros que es tornaran al final del període si s’han realitzat més de 16 viatges (mitjana de quatre viatges al mes). Mentre que per als serveis de mitjana distancia convencional i ample mètric es crearà un títol multiviatge que aplicarà per a cada una de les rutes (origen-destinació) amb una fiança de 20 euros (menys de tres bitllets individuals de mitjana).
A això s’afegeix el 50% de descompte dels bitllets AVANT OSP (obligació de servei públic) i amb l’objectiu de «reequilibrar territorialment les condicions de viatge dels usuaris recurrents» la creació d’uns abonaments comercials amb condicions similars per a les rutes d’alta velocitat (AVE) de Madrid-Palència, Madrid-Zamora, Lleó-Valladolid, Burgos-Madrid, Lleó-Palència, Burgos-Valladolid, Ourense-Zamora, Palència-Valladolid, Osca-Saragossa, Lleó-Segòvia, Segòvia-Zamora, Palència-Segòvia i Medina del Campo-Zamora.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034