De la gestió de la pandèmia

Un documental sobre l’exconsellera Vergés a Netflix enerva Junts

  • «Posem-nos medalletes», es va afirmar en una reunió estratègica d’ERC durant la pandèmia

  • «Són uns putos divos», denunciava internament la número dos de Salut amb referència a decisions del Govern

  • «És una vergonya, mentre estàvem intentant gestionar la pandèmia, d’altres feien publireportatges», denuncien a JxCat

Un documental sobre l’exconsellera Vergés a Netflix enerva Junts
3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

«És una vergonya», així s’expressen en privat exrepresentants de Junts en el Govern de Quim Torra en relació amb el documental ‘Broken health’, emès per Netflix sobre la gestió del coronavirus per la llavors consellera de Salut Alba Vergés. «Uns estàvem intentant gestionar la pandèmia i d’altres feien publireportatges», denuncien els encara socis d’ERC al Govern.

L’audiovisual, produït per Icon internacional i dirigit per Eva Niñerola i Nick Bolger, retrata els dos primers mesos de la pandèmia des de la gestió interna a la conselleria. «Segur que hauríem pogut fer coses millor. Ho veus ara i penses: “¿Per què no hi vaig caure, en aquell moment?” En aquell moment era impossible», comença relatant Vergés. «Eren casos solts en algun altre país, a part de Wuhan, però lluny, ¿saps què et vull dir?», afegeix. «El que estem vivint és molt ‘heavy’», és una de les expressions que utilitza Vergés.

«Posar-nos la medalleta» i triomfalisme

En una hora i set minuts, el relat inclou, sí, les crítiques abocades sobre Vergés per la pèssima gestió de les residències d’avis. De seguida s’indica com Vergés havia treballat, abans de ser consellera, en una d’aquestes residències, que va anar a visitar durant la pandèmia per mostrar la seva solidaritat. La crisi amb el president Torra en aquesta matèria s’explica de forma el·líptica, amb una conversa telemàtica entre tots dos en què Torra mostra la seva preocupació pels casos que li arriben. Conversa de la qual el documental només mostra l’inici. I posteriorment s’indica com la conselleria de Treball i Afers Socials va perdre les competències perquè aquestes residències fossin gestionades per Salut.

«La consellera lidera»

Però la part més polèmica en termes polítics és la que mostra una reunió d’ERC en què un dels participants afirma: «Marquem l’agenda i hem de marcar un cert discurs triomfalista. No triomfalista sinó d’“escolteu, hem contingut l’epidèmia a Catalunya, el sistema sanitari ha respost en la fase de creixement de la malaltia. Per tant posem-nos medallitas”». Aquestes afirmacions han enervat especialment els socis d’ERC al Govern en aquells moments. És més, s’afirma en aquesta reunió que «el primer objectiu és guanyar lideratge polític però sense oblidar que el treball no ha acabat». «Que es vegi que la consellera lidera l’estratègia de desconfinament i sap on va».

El documental no recull polèmiques internes, relatades per Torra en un recent llibre, que van incloure una amenaça de cessar-la, frenada pel llavors vicepresident Pere Aragonès. O els retrets sobre la falta de tests PCR, o les crítiques internes que Junts feia a la seva conselleria per falta d’actitud proactiva.

«Són uns putos divos»

Notícies relacionades

La gravació també mostra el malestar a la conselleria per la decisió personal de Torra de fitxar com a assessor l’epidemiòleg Oriol Mitjà, sense coneixement previ de Vergés ni del seu equip. En una reunió a la conselleria, la llavors número dos, Laura Pelay, adverteix: «Si perdem tot el capital com a Conselleria de Salut, es perd. Tenim tota la nostra solvència i credibilitat. I estarem venuts perquè són uns putos divos». Unes afirmacions en relació amb el fitxatge de Mitjà decidit pel president.

Vergés amb els seus fills

La projecció recull els moments més durs del confinament i testimonis de professionals de la salut sobre la situació de desbordament, si bé s’insisteix en els missatges de la conselleria sobre el control de la situació. I sobretot es retrata la vivència personal de Vergés i de la seva família a Igualada, a qui no va poder veure pel confinament especial en aquesta població. De fet, el retrat finalitza amb imatges d’ella amb els seus dos fills al poder tornar al domicili. «Dir als nens i nenes que viuran en un món en què això passa, uf!», descriu ella, i es pregunta què en pensaran els seus fills d’aquí deu anys.