Tensions en la coalició

El PSOE i Unides Podem xocaran en plena campanya electoral per la monarquia

  • La jura de la Constitució d’Elionor a finals del 2023 revifarà el debat entre els dos socis de la coalició

  • Els morats consideren que es tracta d’un acte «medieval» i asseguren que l’«horitzó republicà» és cada vegada més a prop

El PSOE i Unides Podem xocaran en plena campanya electoral per la monarquia

LAVANDEIRA / EFE

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El calendari és, moltes vegades, capritxós i fa coincidir esdeveniments que, sens dubte, estarien millor separats en el temps. Una d’aquestes casualitats incòmodes es produirà l’octubre del 2023, amb les Corts Generals dissoltes per la convocatòria d’eleccions nacionals i la princesa Elionor complint els 18 anys, moment en què haurà de jurar la Constitució davant el Congrés. Més enllà de l’embolic institucional i organitzatiu –en el Govern sembla que tenen la solució–, la majoria d’edat de la princesa reobrirà els xocs entre el PSOE i Unides Podem a costa de la monarquia enmig de la campanya electoral.

Entre les desenes de diferències que han tensionat la coalició en els gairebé tres anys de l’actual Govern, la monarquia ha ocupat un lloc preeminent. L’adeu de Joan Carles I i la seva situació judicial, els intents d’Unides Podem d’ investigar-lo a la Cambra baixa han friccionat constantment l’aliança. I, a falta de veure les friccions que queden durant la resta de la legislatura, la jura d’Elionor es preveu com l’últim xoc abans dels comicis. La secretària d’Acció Institucional i coportaveu de Podem, María Teresa Pérez, ha mostrat aquest dijous el seu rebuig a aquests «juraments medievals».

«El que esperem és que algun dia es pugui escollir la direcció de l’Estat i aquell dia Elionor tindrà tot el dret a presentar-se a les eleccions», ha assegurat la dirigent morada en una entrevista concedida a Europa Press. Repetint el mantra que l’«horitzó republicà» és «més a prop que mai», ha remarcat la necessitat que «més aviat que tard s’obri el debat sobre la monarquia.

En plena campanya, amb el futur d’Elionor instal·lat en el debat públic, els morats faran, com sempre han fet, de la lluita contra la monarquia un dels principals cavalls de batalla contra el PSOE. L’últim any, els socialistes, sense arribar a fer una defensa fèrria de la Casa del Rei, sí que s’han oposat en diverses ocasions a iniciatives parlamentàries per investigar l’emèrit o debatre en el Congrés la reforma de la inviolabilitat de què gaudeix el Rei. Malgrat que Pedro Sánchez s’ha mostrat crític amb Joan Carles I, els morats l’acusen de ser un «pilar» de la monarquia, cosa que fa preveure un intens xoc en els comicis generals.

Posar el debat sobre la taula

Notícies relacionades

La dirigent de Podem ha insistit que la Casa del Rei hauria de demostrar que no només volen «representar una cosa nova» respecte a l’herència que ha deixat Joan Carles I, sinó «demostrar que vol fer un pas més en l’aprofundiment democràtic presentant-se a unes eleccions». «Pensem que més aviat que tard hauríem d’obrir aquest debat com a país i preguntar-nos si de veritat volem tenir com a representació nacional una institució totalment anacrònica, i diria, a més, poc útil», ha afirmat Pérez.

Tanmateix, no sembla que el PSOE s’obrirà a curt o mitjà termini a un debat sobre la direcció de l’Estat. En tot moment ha tallat les ales a les propostes d’Unides Podem per indagar sobre les finances del rei emèrit i s’han posicionat al costat de PP i Vox per rebutjar una iniciativa del PNB que limitava la inviolabilitat del monarca als actes que tinguessin relació «amb les funcions institucionals de la Direcció de l’Estat».