Universitat Catalana d’Estiu
Alex Salmond a l’independentisme català: «Un líder no pot deixar a mitges el seu pla»
L’ex primer ministre escocès afirma que el que importa és que un referèndum «sigui pactat»
/
Al llarg del lustre que va del naixement del procès, el 2012, a l’1-O, van ser moltes les veus sobiranistes que van mirar de buscar l’agermanament entre l’independentisme català i l’escocès, tant abans del referèndum d’autodeterminació al territori britànic del setembre del 2014 com després. El corrent de simpatia entre les bases va ser obvi, i també entre algunes elits polítiques, però alguna cosa no acabava de quadrar. I aquest alguna cosa el va sintetitzar aquest dissabte, a la Universitat Catalana d’Estiu, a Prada de Conflent, qui va ser primer ministre d’Escòcia, i artífex de la consulta del 2014, Alex Salmond. «Emparat per la llei o no, l’important és que un referèndum sigui pactat».
La frase servia per explicar que a la Gran Bretanya aquest tipus de consultes no són vinculants, no ho va ser el del Brexit, però que, evidentment, es compleixen. Una forma, la de recordar que la via és el pacte, que esmena en part la tasca de la seva successora, i actual primera ministra, Nicola Sturgeon, que ja ha convocat un referèndum per a l’octubre del 2023. «Tant de bo se celebri», va dir escèptic Salmond, que es va mostrar disconforme amb el pla de l’actual líder escocesa de recórrer al Tribunal Suprem del Regne Unit si el Govern britànic no s’avé que es consulti els escocesos. «La seu del Suprem és a pocs passos del Parlament de Westminster», va dir posant en dubte la imparcialitat judicial.
Defugint sempre donar «fórmules màgiques» per arribar a la independència, Salmond si va fer gala d’una subtilitat molt britànica, amb perdó, al pronunciar-se sobre el que un líder polític ha de fer o no. Així, va remarcar tres cops que s’ha de triar una estratègia i treballar-hi «fins al final». «El realment important és tenir planejat què fer l’endemà», va apuntar i ja, en la seva última intervenció, va reblar: «No pots portar la gent al cim de la muntanya i després fer-los retrocedir». De ben segur que a la majoria de les ments malpensades que el van escoltar els va venir al cap el nom de Carles Puigdemont, però l’escocès ni es va aproximar a citar-lo.
Notícies relacionadesEn un altre moment de la seva intervenció, l’avui diputat a la Cambra dels Comuns pel seu partit, l’SNP, va contextualitzar un dels cavalls de batalla recurrents de l’independentisme, com és el suport internacional. «Els organismes internacionals no et fan el camí, et reconeixen quan la independència és efectiva. Es mouen per la més pura ‘realpolitik’», va dir. Més poètic, va assegurar que «el destí no és a les estrelles, sinó en nosaltres mateixos».
Salmond si va receptar a tothom, escocesos, catalans, que es donin temps. «Catalunya i Escòcia estan millor que fa unes dècades. Si bé és veritat que a Londres perviu certa mentalitat imperial i a Madrid determinada herència del feixisme». I va anticipar quin podria ser un bon escenari per Escòcia per aconseguir doblegar l’inquilí del número 10 de Downing Street. Qui sigui, tot i que a Boris Johnson i possibles successors els va titllar d’«idiotes»: «Que en les eleccions del 2024 hi hagi paritat entre laboristes i conservadors i els diputats del SNP siguin decisius». És a dir, si fa o no fa, el que passa ara amb ERC.
Política Catalunya Referèndum a Catalunya Carles Puigdemont ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Escòcia
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034