Judici per corrupció

ERC no fa cas de la pressió de Junts i el Parlament manté la suspensió a Borràs

  • La Mesa de la Cambra rebutja la petició de reconsideració elevada pels postconvergents amb la mateixa majoria que va apartar l’expresidenta del seu càrrec

  • Junts utilitza el dictamen de l’ONU sobre els presos del procés per intentar revocar la suspensió de Borràs

ERC no fa cas de la pressió de Junts i el Parlament manté la suspensió a Borràs

EFE / David Borrat (Efe)

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tal com va avançar el president Pere Aragonès la setmana passada, ERC ha mantingut la «coherència» en el vot i ha votat en contra, aquest dijous, de la petició de reconsideració de la suspensió de Laura Borràs com a presidenta del Parlament i diputada. En la reunió de la Mesa de la Cambra tots els partits han exercit el paper esperat i, per tant, la majoria que va apartar del càrrec a la presidenta de Junts s’ha renovat. Borràs pot ara dirigir-se a instàncies internacionals. Segons l’òrgan, la petició de Junts no s’ajusta als casos previstos per a una rectificació d’aquest calat.

La novetat més gran ha sigut la introducció en la petició de reconsideració del dictamen del comitè de Drets Humans de l’ONU, fet públic en la vigília, i en la qual se sancionava la violació dels drets polítics de quatre expressos independentistes (Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva i Josep Rull) per part de l’Estat a l’apartar-los de les seves actes de diputat per estar acusats del delicte de rebel·lió. Així, Junts ha presentat aquest dijous una nova petició de reconsideració a la Mesa del Parlament sobre la suspensió de Borràs com a presidenta de la Cambra basant-se en el dictamen del Comitè de Drets Humans de l’ONU.

En el document, Junts assevera que és «evident que les mateixes conclusions (del dictamen) són aplicables» a Borràs, i que per aquesta raó la Mesa ha de reconsiderar la seva decisió del 28 de juliol passat.

«Resultaria paradoxal que, així com el dia d’ahir el Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides va concloure sobre la violació dels drets reconeguts a l’article 25 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, el dia de després acabi reconeixent que el mateix Parlament, per mitjà de la seva Mesa ha violat els mateixos drets a la MH Laura Borràs», afegeixen en l’escrit.

Notícies relacionades

Amb tot, demanen deixar sense efecte la decisió de la Mesa del 28 de juliol i garantir així a Borràs «els drets reconeguts a l’article 25 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics restituint-li el ple gaudi dels seus drets i obligacions com a diputada i presidenta» del Parlament.

El canvi no va agafar per sorpresa ERC. De fet, el mateix dimecres, després de la publicació del dictamen, es va generar un tràfec de missatges entre republicans i postconvergents en els quals aquests, apunten fonts d’Esquerra, ja van anunciar la seva intenció de mirar de portar l’aigua de l’ONU al molí de Borràs, fet que va generar certa indignació a ERC. «El que hauria de ser un dia d’alegria per a tothom el converteixen en un episodi més de batalla. I és obvi que no es tracta del mateix cas, Borràs anirà a judici per corrupció», va apuntar el mateix dimecres a la nit una font del partit republicà.