Resposta a Díaz
Sánchez diu que els empresaris han estat «a l’altura», però els demana responsabilitat amb els convenis col·lectius
El president mesura les seves paraules per no xocar amb Díaz i recorda la fita que va suposar la reforma laboral
Defensa la necessitat d’augmentar el pressupost en Defensa pels compromisos internacionals i perquè crea ocupació
Pedro Sánchez ha intentat navegar aquest matí entre dues aigües: les dels empresaris i les de la seva vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, que ha tornat de les vacances amb ganes d’enfortir el seu perfil electoral i d’esquerres. El president del Govern ha ofert una entrevista a la SER per iniciar el curs polític i li han preguntat per les paraules de Díaz de dilluns, quan va animar els sindicats a manifestar-se «contra la patronal» i ella es va queixar que «no està a l’altura» de les necessitats d’Espanya. El cap de l’Executiu ha assegurat que els empresaris «han estat a l’altura aquesta legislatura i cal reivindicar-ho i reconèixer-ho», perquè han arribat a 15 acords amb els sindicats. Un dels quals, ha apuntat, «tan important com la reforma laboral».
El contrapès ha arribat en la següent frase, quan ha reclamat, «singularment a la patronal», que faciliti l’entesa en la negociació col·lectiva per «donar certeses a empreses i treballadors». Sánchez ha remarcat que la reforma laboral que va fer el Govern de coalició «va retornar» la negociació col·lectiva «al centre de les relacions laborals» i aquest punt s’ha de complir ara, amb la crisi social i econòmica provocada per la guerra de Rússia a Ucraïna. En tot cas, i respecte a les protestes al carrer que Díaz va encoratjar «contra la patronal», el president ha dit que les respectarà, «com no pot ser de cap altra manera».
Els sous dels militars i l’UME
Després d’aquest assumpte n’ha arribat un altre que és motiu de fricció en el si del Govern de coalició: la despesa en Defensa. Espanya s’ha compromès a augmentar el pressupost al llarg dels pròxims anys, una cosa que Unides Podem rebutja.
Notícies relacionadesSánchez ha insistit que aquesta partida creixerà en els pròxims Pressupostos Generals de l’Estat del 2023, malgrat que Díaz va assegurar dilluns que no seria així, i ha defensat la necessitat de fer-ho per diversos motius. Primer, pels compromisos internacionals adquirits; segon, per la «dissuasió» que suposa sempre la inversió en Defensa per a un país i, tercer, perquè aquest sector crea llocs de treball a Espanya. «Són 100.000 llocs de treball qualificats, repartits per tot Espanya. Potser a Madrid no ho coneixen tant, però a Albacete, Euskadi, Ferrol, Cartagena, Cadis... són conscients de les despeses en Defensa», ha explicat després de fer referència també al fet que en aquesta suma s’hi inclouen els sous dels militars i, en concret, de la Unitat Militar d’Emergències, molt activa aquest estiu per lluitar contra els incendis.
Malgrat aquestes picabaralles internes entre el PSOE i Unides Podem, menys escandaloses aquestes últimes setmanes, el cap de l’Executiu ha destacat que considera Díaz una persona «lleial» amb la «línia argumental» del Govern d’Espanya i ha afegit que se sent «còmode» treballant amb ella.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia