Entrevista amb el coordinador general

Elías Bendodo: «A Catalunya no hem fet les coses bé, s’ha de tornar a un PP moderat»

Entrevista a Elías Bendodo.

7
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Elías Bendodo (Màlaga, 48 anys) s’ha estrenat en l’oposició. Fins ara sempre ha estat en càrrecs de govern. Amb només 25 anys va ser regidor a l’Ajuntament de Màlaga, després president de la Diputació i, finalment, conseller de l’Executiu andalús. Assegura que li agraden els reptes i vol ajudar Alberto Núñez Feijóo a aconseguir la majoria absoluta en les pròximes eleccions generals igual que va fer amb Juanma Moreno a Andalusia el juny passat.

-¿Mantindrà els dos escons, al Parlament d’Andalusia i al Senat a Madrid?

-A mitjà termini ens ho plantejarem, però d’entrada és compatible. Els malaguenys em van votar en la llista al Parlament i almenys esgotaré aquest període de sessions.

Alberto Núñez Feijóo i Pedro Sánchez tindran un cara a cara al Senat dimarts vinent. ¿Els ha agafat a contrapeu?

-Si es pot dir ‘cara a cara’ que Feijóo podrà parlar 15 minuts sobre un tema específic... Perquè només són 15 minuts i després 5 més de rèplica. La idea d’Espanya que Feijóo té al cap inclou molt més temps. El debat que demanàvem era parlar del nostre país, de com afrontem aquesta tardor des del punt de vista energètic i econòmic. És bo que els espanyols sàpiguen que hi ha dos projectes, el que està funcionant malament ara a Espanya i el nostre, tot i que sigui en només 15 minuts Els espanyols podran conèixer la nostra alternativa. 

Alguns ministres de l’Executiu insinuen que Feijóo no està tan preparat com diu per governar Espanya.

-Les estratègies del PSOE i Sánchez canvien cada 15 dies i aquest és l’exemple perfecte que estan amb un atac de nervis. Si el teu sociòleg de capçalera et diu que perdràs les eleccions [amb referència a José Félix Tezanos, president del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS)], és que perdràs les eleccions.

¿I quines aptituds veu en Feijóo per guanyar?

Aquests mesos, ¿què han fet el PSOE i Sánchez? D’entrada, l’estratègia era Vox però ara ja ningú parla de Vox després d’Andalusia, i el PSOE va veure que això era erroni. La segona estratègia era ignorar Feijóo. No s’ha de parlar de Feijóo, quan tots els espanyols el coneixen després d’haver estat 13 anys governant a Galícia i 4 com a líder de l’oposició. Solvència de gestió comprovada. El següent pas va ser insultar Feijóo. I els ministres de Sánchez, fins ara desconegudíssims, han sortit en manada a insultar de manera encadenada a veure qui deia l’exabrupte més gros i l’insult més gran a Feijóo. Hem de confrontar, però ha d’entendre que hi ha qüestions d’Estat que el PP i el PSOE han de parlar. No dic entendre’s, dic parlar. El Partit Socialista ha tallat tots els canals de comunicació i crec que és un error.

¿Què plantejarà dimarts el president del PP?

-Mesures carregades de sentit comú i allunyades de la ideologia. Les del PSOE i Podem estan carregades d’ideologia. El PP proposa utilitzar tots els recursos que tenim a l’abast, perquè estem en una situació excepcional. S’ha d’allargar la vida útil de les centrals nuclears. L’energia nuclear ja és verda, ho ha dit la Comissió Europea. No s’ha de tenir cap prejudici ideològic a fer el que han fet altres països com el Japó, França i Alemanya.

El Govern ha assumit algunes mesures proposades per vostès, com la rebaixa de l’IVA en la llum i el gas. ¿Això facilitarà l’entesa?

-Al Govern li costa acceptar que el nostre pla era bo, perquè estava fet per experts, parlat amb els empresaris i els sindicats, allunyat de la ideologia... El va acceptant amb comptagotes, però millor tard que mai. 

¿Quin Feijóo veurem al Senat? Perquè, mentrestant, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) continua sense renovar-se.

Veurem un Feijóo com un home d’Estat, amb la mà estesa, que posarà els interessos d’Espanya per davant dels del partit. No com el president del Govern, per qui primer és el PSOE, segon és el PSOE, tercer és el PSOE i, després, l’interès dels espanyols. Les prioritats de l’Executiu no coincideixen amb les prioritats dels espanyols. És veritat que s’ha de renovar el poder judicial i el PP ha presentat la seva proposta i el Govern ha canviat les regles de joc [amb la seva reforma per renovar el Tribunal Constitucional]. És l’exemple perfecte que ni vol ni pot pactar la renovació del CGPJ, perquè les propostes del PP, amb recomanacions de la Unió Europea, no li agraden. I, en segon lloc, perquè els seus socis de Govern no els deixen, perquè suposa trencar amb Bildu, amb els independentistes catalans i amb Unides Podem, que són els que sostenen l’Executiu.

-Diu que Sánchez ha modificat les regles de joc, però vostès també exigeixen canvis abans de pactar. ¿Per què no el renoven sense condicionants amb la llei vigent, que és el que marca la Constitució? 

-El Govern no pot pactar amb el PP.

El Govern diu que sí que ho vol.

-Demà. Ens asseurem demà. Esteban González Pons ha parlat diverses vegades amb el ministre Félix Bolaños i està disposat a fer-ho un cop més. ¿Què passa? Que el Govern és ostatge dels seus socis i no li permeten un pacte amb el PP. Ens asseurem demà.

¿Sense cap condició prèvia, tampoc que no nomeni els dos magistrats del Tribunal Constitucional?

-Anem a escoltar, a parlar. Nosaltres tenim la nostra proposta. 

-Sánchez diu que el PP només pensa en el 5% de la població, el que representen els grans empresaris de la banca, les elèctriques...

-És l’estratègia de recuperar electorat d’esquerres. És tacticisme pur. Ja està en campanya, una mica a la desesperada, se li nota. Són titulars d’argumentari.

-¿Per què no han reconegut l’èxit diplomàtic del límit ibèric al gas, que ara fins i tot vol copiar la resta de la Unió Europea?

-El límit del gas era necessari.

-Però l’han anomenat «estafa ibèrica» en una campanya a les xarxes socials.

-Perquè ho és, perquè al final qui n’està sortint beneficiat és França. El Govern ha pres les mesures tard i malament. ¿Tant li costa parlar-ne i pactar-les amb nosaltres?

-¿Qui presentaran a l’alcaldia de Barcelona?

-Més que parlar de persones, s’ha de parlar d’idees i el PP en el seu conjunt. Ha de tenir la capacitat de reconnectar amb l’electorat de centredreta de Catalunya com en altres temps i per això no sobra ningú. El primer repte del PP de Catalunya és presentar candidats forts en les municipals i a partir d’aquí abordarem els següents passos.

-¿Es plantegen un independent com a fitxatge estrella?

-Pocs fitxatges estrella han sortit bé. El PP té una base àmplia i molt bons quadros a tot el territori. Crec que tenim els equips i el que fa falta és construir les idees i els projectes que reconnectin amb la societat de Catalunya.

-¿Dolors Montserrat podria ser la candidata a l’alcaldia?

-La Dolors fa un gran paper al Parlament Europeu. Tot i que és veritat que la direcció nacional és la competent en les candidatures a les capitals de província i encara no hem obert aquest debat.

-¿Han renovat la seva confiança en Alejandro Fernández com a líder del PP a Catalunya? 

-Està treballant amb normalitat i hem de preparar les municipals amb ell.

-¿Per què s’han enfonsat fins als 3 escons a Catalunya pels 11 de Vox?

-Es deu a un cúmul de circumstàncies. Més que veure les raons, s’han de veure les estratègies per reconnectar amb l’electorat. Allà no hem fet del tot bé les coses els últims anys. Hem sabut fer-les bé altres anys i ara s’ha de tornar a aquestes idees: a un PP moderat, centrat i que representi la majoria del votant moderat constitucionalista que hi ha a Catalunya. Ciutadans ho va aconseguir i el PP ha de tenir la capacitat d’acollir tota aquesta voluntat i il·lusió al voltant del projecte de Feijóo.

-¿Per què està trigant tant Feijóo a veure’s amb Abascal a soles?

-Les prioritats són les que són. S’haurà de veure amb líders d’altres partits polítics quan les agendes ho permetin, no només amb Abascal sinó amb Arrimadas, el PNB, Coalició Canària, UPN...

-Les enquestes assenyalen que ho necessitaran per arribar a la Moncloa.

-Les enquestes deien això a Andalusia i ara mateix formem un Govern només del PP. Feijóo no pot renunciar a la seva pròpia història i és haver aconseguit quatre majories absolutes. No tenim per què renunciar-hi.

-¿Espera passar de 89 a 176 escons en les pròximes generals?

-Més difícil era passar de l’oposició a treure majoria absoluta a Andalusia.

Notícies relacionades

-Vostès critiquen molt el Govern de coalició i les dificultats que tenen internament. ¿Com s’imagina l’entesa amb Vox?

-No contemplem aquest escenari, l’hi dic molt seriosament. Aspirem a una majoria suficient que doni tranquil·litat als espanyols, no renunciarem a la història d’aquest partit d’aconseguir majories àmplies.