Arxiu parcial
El jutge del cas Voloh exculpa del delicte contra administració pública un empresari de confiança de Puigdemont
El magistrat precisa que la falta d’un informe de la Guàrdia Civil impedeix concretar per ara l’acusació i, per tant, la seva imputació per aquest delicte pot causar-li un perjudici econòmic a l’impedir-li firmar un contracte amb una entitat pública
zentauroepp40718863 oriol soler201028100046
El jutge del cas Voloh sobre presumpte finançament del procés, Joaquín Aguirre, ha exculpat d’un delicte contra l’administració pública l’empresari Oriol Soler Castanys, persona de confiança de l’expresident Carles Puigdemont, per la falta d’un informe de la Guàrdia Civil i per evitar-li un «perjudici econòmic» davant la impossibilitat de poder firmar un contracte amb una entitat pública si continuava imputat per aquesta infracció penal, segons la resolució a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. Tanmateix, l’arxivament dictat és parcial i l’empresari, que va ser detingut el 20 de novembre de 2020, continua ostentant la qualitat d’investigat.
L’advocat de Soler va presentar el 30 d’agost un escrit al jutjat sol·licitant el sobreseïment provisional parcial només del delicte contra l’administració pública, a l’espera del resultat del conjunt de la investigació. El jutge ha acordat acceptar l’esmentada petició de manera «urgent» per evitar un perjudici econòmic que podria causar-li, ja que com a director general d’una empresa se li ha negat la possibilitat de tramitar un contracte administratiu amb una entitat pública a l’estar imputat per aquest delicte. Sobretot, tenint en compte que la Guàrdia Civil, que actua com a policia judicial, «encara no ha verificat si Soler «podria haver-se beneficiari d’algun contracte públic de manera irregular».
El magistrat precisa que la falta de l’informe de la Guàrdia Civil sobre Soler es deu «tant a la falta d’efectius personals suficients» per fer un dictamen dels més de 100 dispositius confiscats a les entrades i registres» efectuats, com en la necessitat de «donar prioritat» a les indagacions sobre altres d’investigats en aquesta macrocausa. «No obstant, aquesta qüestió no ha de ser de la incumbència de Soler, ni veure’s obligat a perdre contractes públics» per aquest motiu. El jutge afegeix que per ara no pot avançar quan els agents presentaran el dispositiu digital que es va intervenir l’imputat i, per tant, és procedent l’arxivament per eludir uns perjudicis «econòmics innecessaris» a Soler, considerat com un dels components del denominat estat major de Carles Puigdemont.
Activista ben connectat
Notícies relacionadesOriol Soler (1969) és un empresari del sector de la comunicació àmpliament connectat amb l’activisme pacífic proindependentista. Fundador del Grup Cultura 03, del qual es va desvincular, va impulsar Ara Llibres, la revista ‘Sàpiens’ i l’edició barcelonina de la revista londinenca ‘Time Out’. També va coordinar la creació del diari ‘Ara’, del qual va ser president, conseller delegat i editor. Va impulsar, també, la creació del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura i, entre el 2008 i el 2014, va ser membre del consell social de la UAB.
En el terreny polític, va ser el director de la campanya ‘Ara és l’hora’ de la consulta popular independentista del 9-N i codirector de la campanya electoral de Junts pel Sí, l’aliança de CDC i ERC per a les eleccions del 2015. El novembre del 2017 es va entrevistar amb Julian Assange, llavors reclòs a l’ambaixada de l’Equador a Londres, buscant suports per a l’independentisme en aquella tardor calenta.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia