Onze de Setembre
Els consellers d’ERC completen la plantada republicana a l’ANC i tampoc acudiran a la manifestació de la Diada
Els titulars republicans dels departaments fan seva la denúncia d’«exclusió» llançada per Aragonès i Junqueras

Potser per evitar el xoc encara més frontal, ERC ha dissenyat una estratègia de desenganxament públic (el privat fa temps que opera) de l’ANC en forma de taca d’oli. Primer va ser el president Pere Aragonès el que va anunciar que no acudiria a la ja tradicional manifestació que formalment convoquen les entitats sobiranistes, i a la pràctica organitza l’ANC, per la Diada. Però faltava veure què faria el partit. El partit, dies després es va alinear amb Aragonès. Però faltava per veure què farien els consellers a títol personal. I aquests, tal com va avançar dimarts aquest diari, han mantingut la coherència de discurs del seu líder en el Govern i, també, del seu líder en el partit, Oriol Junqueras. Cap dels set consellers anirà a l’acte.
Junqueras, en una entrevista a la cadena SER, va fer seus els arguments d’Aragonès i, fins i tot, li va donar un plus de contundència. Es va mostrar convençut que l’Assemblea «ha optat per una manifestació que està dirigida sobretot contra independentistes, o contra molts independentistes, o contra una majoria d’independentistes, o contra el partit majoritari de l’independentisme.» És a dir, contra ERC.
A les files republicanes, el text de la convocatòria, en el qual s’anima a «deixar enrere els partits», ja que «no es pot esperar res d’ells» i, sobretot, carrega contra la Taula de diàleg i negociació amb l’Estat («la victòria de l’1-O no es pot malgastar en taules de diàleg inútils») s’ha interpretat com que l’Assemblea ha creuat tota línia vermella si, el que pretén, és ser una entitat transversal.
El desgast de les relacions entre partit i entitat és palpable des de fa anys. En concret, des del juliol del 2015 quan el llavors líder de l’ANC, Jordi Sánchez i Artur Mas, va fer la pinça, en la interpretació d’ERC, a Junqueras per forçar-lo a acceptar una llista única amb CiU i ERC. Després de l’1-O i l’adopció d’ERC del principi de realitat, la separació amb l’ANC, ja presidida per Elisenda Paluzié, va arribar a un punt de no retorn.
I és ara, quan a alguns republicans entenen que l’ANC no només dona cobertura a Junts, sinó que ataca elementals principis democràtics quan han vist l’oportunitat d’exposar la realitat a la llum. «Les actituds populistes criden a populismes encara pitjors», va dir Marta Vilalta dilluns, en una reflexió de caràcter general, sense cap cita a l’Assemblea, però que òbviament descriu el pensament republicà.
Però no només és estratègica l’esquerda que els separa. Fins i tot tàctica. I és que l’exigència, durant diversos anys, de l’ANC de «complir el mandat de l’1-O», una petició que era anàloga a la que reclamaven alguns sectors de Junts, xocava amb la ràpida adhesió d’ERC a buscar un nou referèndum. Aquesta vegada pactat, perquè, deien Junqueras i Marta Rovira al seu llibre ‘Tornarem a vèncer’, que la realitat assenyala que l’1-O, fos democràticament acceptable o no, no va guanyar una sola adhesió internacional per a la secessió catalana.
I gairebé en paral·lel al xoc ERC-ANC està sortint a la llum, amb tota la seva virulència, un altre enfrontament, el dels republicans amb Junts. Gairebé en paral·lel perquè, les dues línies de batalla s’entrecreuen en algun punt. Els postconvergents escuren el plat de la innocuïtat, fins al moment, de la taula de diàleg. I intenten que Aragonès es comprometi a un canvi d’estratègia.
Notícies relacionadesDilluns hi va haver una reunió entre Junts i ERC, a compte del semiultimàtum llançat per Junts, la setmana passada. Fonts republicanes van assenyalar que el conclave no va donar cap fruit. I que, per començar, ERC no compartia «en absolut» l’anàlisi de Junts. «I que era molt difícil construir amb ‘aquest Junts’. «Farem el que considerem que s’hagi de fer, no el que vulguin ells per resoldre els seus embolics interns», sentencia aquesta veu que tampoc mostra gran pànic d’una eventual sortida postconvergent del Govern. Una cosa que «mai faran» vaticinen els republicans «abans de la municipals».
Junqueras va ser més mordaç respecte a això: «L’experiència ens diu que fins ara no ho han fet i el que ens diu la majoria dels seus dirigents és que no ho faran».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Tribunals Qui és Inés Guardiola, l'advocada que ha aconseguit l'absolució de Dani Alves
- Els Mossos volen que els forenses aclareixin si Tenneco causa càncer
- Reforma pendent El final del canvi d’hora apunta al 2026
- Set projectes multiplicaran la potència cultural de Barcelona
- El TSJC absol Alves d’agressió sexual a una jove al Sutton el 2022
- Ciclisme La Volta suspèn el final de l’etapa reina a Queralt i farà una etapa plana de 120 km amb final a Berga en el seu lloc
- ChatGPT La IA aposta per aquest barri de Barcelona per viure: "On tradició i modernitat es troben"
- Pla pilot El Govern concedirà beques de 500 euros al mes per estudiar Filologia Catalana i augmentar la xifra de professors
- Catalunya Media City Salvador Illa presenta el ‘hub’ audiovisual Catalunya Media City a les Tres Xemeneies
- Crisi transatlàntica ¿Per què el Vell Continent és tan important per als EUA? Desmuntant el mite de l’Europa parasitària de Trump