Cas Villarejo
La Fiscalia obre la porta a investigar les noves gravacions contra Cospedal a Kitchen
El jutge que va instruir el cas de l’espionatge a Luis Bárcenas haurà de decidir ara si obre una peça separada per estudiar les noves evidències i gravacions de la possible participació, entre altres excàrrecs del PP, de l’exsecretària general
La Fiscalia Anticorrupció ha presentat un escrit a l’Audiència Nacional en el qual reclama al jutge Manuel García Castellón, que instrueix el cas de l’espionatge a l’extresorer del PP Luis Bárcenas, que obri una peça separada per investigar les noves gravacions conegudes del comissari José Manuel Villarejo que evidencien la possible participació en l’operació Kitchen de l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal i d’altres membres de la formació conservadora, segons han informat fonts de l’organisme encarregat de promoure l’acció de la justícia.
El Ministeri Fiscal ha pres aquesta decisió al considerar que els àudios publicats en diferents mitjans de comunicació ja no poden ser incorporats a la peça separada número 7 del cas Tàndem, ja que es van fer públics després que la Sala Penal de l’Audiència Nacional confirmés la decisió del jutge que instrueix el cas de processar, entre d’altres, l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz, però també de rebutjar la implicació en els fets de Cospedal.
Ara haurà de prendre una decisió el jutge d’instrucció, que va acabar les indagacions sense considerar que la també expresidenta de Castella-la Manxa hauria comès un delicte. Fonts de l’Audiència Nacional consultades per Europa Press ja van anunciar el maig passat, després que es publiquessin les primeres gravacions avançades per ‘El País’, en les quals l’exdirigent del PP demanava a Villarejo «aturar» l’assumpte de «la llibreteta» de Bárcenas, que aquestes proves no tenien prou rellevància per reprendre la investigació del suposat espionatge a Bárcenas.
Papers de Bárcenas
Les gravacions i apunts de les agendes de Villarejo coneguts després de finalitzar la instrucció del cas Kitchen reflecteixen que tant Cospedal com el mateix Fernández Díaz estaven al corrent del pla orquestrat des del Ministeri de l’Interior per impedir que l’extresorer del PP reconegués l’existència d’una caixa b del PP amb la qual es pagaven sobresous d’alts càrrecs de la formació conservadora, entre els quals hi havia segons els coneguts com a «papers de Bárcenas» l’expresident del Govern Mariano Rajoy.
En aquest sentit, aquesta redacció va publicar un àudio que certifica que Villarejo va informar el llavors secretari d’Estat de Seguretat Francisco Martínez que l’empresari Ignacio López del Hierro –marit de María Dolores de Cospedal–, li havia promès que li pagaria una part dels diners que li devia, que xifrava en 200.000 euros. «Hi vaig parlar l’altre dia, i m’ha promès María Dolores [de Cospedal] que em pagarà al setembre, del que em deu; encara no m’han pagat», va dir de manera literal el comissari a l’exnúmero dos d’Interior.
Les agendes de Villarejo aporten noves proves del suposat espionatge que no han sigut investigades fins al moment. Així, el comissari va escriure en els seus diaris el 12 de juny del 2014 que Cospedal li havia proposat utilitzar l’Empresa Nacional de Residus Radioactius (Enresa), de capital públic, per sufragar un «pagament pendent» de 100.000 euros, tal com va avançar El Periódico de España.
Contra Gómez de Liaño
Altres apunts, el contingut dels quals confirma un àudio de Villarejo, al·ludeixen a les maniobres desplegades pel clan policial mafiós per acovardir l’advocat de l’extresorer del PP, l’exjutge de l’Audiència Nacional Javier Gómez de Liaño, a qui es culpava que Bárcenas s’hagués decidit a ‘estirar la manta’. En la gravació, el comissari va explicar al seu cap a la Policia, Eugenio Pino, que havia mantingut una reunió amb «un advocat que li explicaria coses de Gómez de Liaño, de la pasta que li pagaven fora.»
Les anotacions mostren també la preocupació dels integrants del considerat per la Fiscalia Anticorrupció com a «clan policial mafiós» perquè les inicials «J.M» que apareixen en la documentació requisada en el si del cas Gürtel no apareguessin vinculades a l’expresident del Govern i del PP José María Aznar en un informe policial.
Policia «corrupte»
La decisió de la Fiscalia es coneix el mateix dia que el responsable de les indagacions Miguel Serrano qualifiqués Villarejo en el judici com un «policia corrupte» que va actuar durant anys guiat per un «exclusiu ànim de lucre» al fer activitats privades amb el coneixement i consentiment, presumptament, de la cúpula policial o dels seus «responsables polítics», informa Efe.
Notícies relacionadesL’Audiència Nacional ha reprès aquest dilluns el judici al comissari jubilat per tres presumptes projectes d’espionatge després que la setmana passada fos examinat per un metge forense després d’al·legar al juny que havia tingut un accident cerebrovascular que li va deixar marejos i pèrdua d’equilibri.
Després que l’advocat de l’expolicia elevés les seves conclusions a definitives a la recerca d’una absolució, el fiscal Serrano va ratificar la tesi que el comissari no va actuar «conforme a les normes de compatibilitat que l’estatut» de policia li exigia al participar en «qüestions privades que de cap manera» podia fer perquè «xoquen, col·lideixen» amb les seves tasques d’intel·ligència a la Direcció Adjunta Operativa (DAO) de la Policia.
Apunts José Manuel Villarejo Justícia María Dolores de Cospedal Jorge Fernández Díaz Espionatge Fiscalia Anticorrupció Audiencia Nacional
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim
- Primera denúncia davant la fiscalia a BCN per tortures policials en la Transició