Debat al Senat
Sánchez eleva l’ofensiva per desmuntar la imatge de Feijóo
El president va al xoc amb el líder del PP davant la seva primacia a les enquestes i la seva fama de bon gestor
El cap de l’Executiu anuncia que les grans indústries també podran estar protegides pel límit al gas
A l’abril es va començar a parlar de l’‘efecte Feijóo’ però, cinc mesos després, les enquestes assenyalen que l’empenta no cessa. Al juliol Pedro Sánchez va reactivar el PSOE, amb nous portaveus a qui ha demanat que no deixin passar al polític gallec ni una declaració sense contestar, i ara ha volgut ser ell directament qui ha llançat l’atac.
Per trobar el cos a cos, el cap de l’Executiu va proposar un debat al Senat, on Alberto Núñez Feijóo té escó. Sánchez va plantejar abordar el problema de la crisi energètica i en aquest assumpte es va centrar durant el seu discurs principal, d’una hora de durada, tot i que aviat es va veure que tenia ganes que la temàtica fos més àmplia. Va escoltar des del seu escó el polític gallec (que va parlar 18 minuts, tres més del que marca el reglament) i va tornar a la tribuna amb un to molt diferent al presidencialista que havia utilitzat en la seva intervenció inicial.
L’objectiu, segons van confirmar després fonts de Moncloa, era desmuntar la imatge de bon gestor de Feijóo. Sánchez va assegurar que en els mesos que fa que és líder dels populars ha comès «errors encadenats, reiterats, molt seriosos», tan «voluminosos» que són «acusada insolvència o acusada mala fe». «Em permeto recomanar-li estudiar una mica més i envoltar-se de bons assessors», va apuntar.
El deute públic de Galícia
El cap de l’Executiu li va recordar passatges de la seva etapa com a president de Galícia, fallades en les seves propostes, els «insults» que li ha dedicat («autista», «autoritari», «egòlatra», «prepotent», «dictador», va relatar) i va assegurar que, si és al despatx principal de Génova, és perquè així ho han volgut els empresaris. Com a punta per danyar la fama de bon gestor, va afirmar que Feijóo va començar a governar Galícia amb un deute públic de 3.900 milions d’euros i el va deixar aquest any amb 11.300 milions d’euros.
«Com el senyor Pablo Casado amb la pandèmia, el senyor Feijóo està utilitzant la guerra i les seves conseqüències econòmiques per intentar fer caure el Govern de coalició. Però ja li dic, vostè fracassarà com va fracassar el senyor Casado», va declarar en un altre moment visiblement dolgut.
«Sánchez l’ha fet un home», es van vantar després als passadissos els senadors del PP i els seus assessors. «Ha dedicat gairebé una hora a parlar només de Feijóo i ha mostrat aquest to tan aspre... ¡Però si fins i tot ha tret ETA ell i el nostre cap no havia dit res!», va comentar un parlamentari conservador.
Temps taxats
Després de la dura intervenció del president del Govern, Feijóo va poder prendre la paraula de nou, però només cinc minuts. Els reglaments parlamentaris sempre prevalen al cap de l’Executiu, que pot parlar quan i com vulgui, i aquesta vegada també va anar així tot i que la presidència n’hi va deixar fins a gairebé nou. En aquells pocs minuts, el líder del PP va començar regirant-se contra el comentari que és al seu lloc gràcies als empresaris i va demanar respecte als militants que el van elegir.
Feijóo va acusar Sánchez de no haver volgut un «debat assossegat» i el va advertir que no el «trobarà en això». «Els espanyols es mereixen una política molt millor», va continuar. «La seva intervenció no és pròpia d’un president, per fer oposició només ha d’esperar a les següents eleccions», va acabar el dirigent dels populars. L’aplaudiment dels seus va ser rotund.
En el seu torn de tancament amb el líder del PP, el president va rebaixar el to. Segons la Moncloa, estava tot preparat: primer, discurs serè, «de país»; després, «retratar Feijóo», per acabar amb l’energia i una petició de pactes. «Continuo obert a arribar a acords amb el principal partit de l’oposició. Ho vaig intentar en la pandèmia i ara, amb la guerra. En fi. Actuïn una vegada per sempre de bona fe i en defensa de l’interès general i no de l’interès d’uns particulars poderosos. Li allargo la mà per arribar a acords. El primer d’ells en defensa de la democràcia i de la Constitució. Renovi el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el Tribunal Constitucional», va afirmar.
Malgrat aquesta frase, el debat d’aquest dimarts torna a mostrar dos dirigents molt distanciats i amb zero sintonia personal. Tots dos són en campanya. El president del Govern, segon a les enquestes, vol posar-hi fre perquè no es consolidi més, mentre que Feijóo manté la seva estratègia d’evitar qualsevol error.
Nervis al principi
En el seu discurs de 15 minuts en el ple va començar nerviós, titubejant. Va portar una petició principal: que el líder dels socialistes trenqui les seves aliances amb ERC i Bildu i arribi a acords d’Estat amb el PP. El cap dels populars va centrar la seva intervenció en el terreny de la política nacional, en l’impacte de la inflació i va esquivar la guerra i la política europea. També va celebrar que el Govern «torni a copiar» les seves propostes, després d’haver assumit la baixada de l’IVA a la llum i el gas que ell proposava. Es referia que minuts abans Sánchez havia llançat l’únic anunci de la jornada: que la gran indústria també podrà beneficiar-se del límit al gas.
Notícies relacionadesQuan el debat va passar a Mirella Cortés (ERC), els passadissos i la cafeteria del Senat es van omplir de diputats i assessors per comentar el xoc entre tots dos. Semblava que la jornada parlamentària hagués acabat, però no era així. Sánchez havia anat a totes amb Feijóo, però tenia per davant una quinzena de grups més amb què contrastar opinions. Diversos portaveus li han criticat que no hagi negociat els plans d’ajudes i d’estalvi energètic i molts d’altres li van demanar un debat de política general de veritat.
El president del Govern va insistir en la idea que les «múltiples incerteses» que ha provocat la guerra de Rússia no poden enfonsar en el desànim els ciutadans, perquè en aquest cas costarà encara més sortir de la crisi. Va assegurar que les mesures d’estalvi no seran dràstiques i va lamentar que el PP i Vox encoratgin la «por». El debat va acabar a les 22.20 hores de la nit, una jornada llarga, igual que la campanya electoral que s’ha obert a Espanya.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia