Poder Judicial en funcions
¿Qui són els vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ)?
Després de més de tres anys i mig en funcions, el CGPJ compta amb dos vocals menys. Avui són un total de 18 jutges i juristes designats pel Parlament, a qui s’afegeix el president Carlos Lesmes
El Consell General del Poder Judicial (CGPJ), la renovació pendent del qual copa les portades dels mitjans de comunicació, està integrat per un total de 20 membres –avui en queden 18, després d’una jubilació i una mort– més el seu president, Carlos Lesmes, elegits per tots ells. Els vocals van ser designats pel Congrés i el Senat entre jutges i juristes de reconegut prestigi a finals del 2013, quan Mariano Rajoy era president del Govern.
A diferència del que passava amb anteriors consells, els vocals simultaniegen la seva tasca en l’òrgan de govern dels jutges amb la seva feina habitual, a excepció dels set que integren la Comissió Permanent, que han anat canviant al llarg dels anys. Són els següents:
Bloc conservador
VICENTE GUILARTE –A proposta del PP. Advocat en exercici des del 1979 i catedràtic de Dret Civil. És lletrat del Col·legi de Registradors de la Propietat i Mercantils i assessor jurídic de la Universitat de Valladolid. L’elecció el juliol passat de la seva dona, Felisa Herrero, com a cap de la Secció de Relacions Internacionals del Consell, una plaça a la qual es presentaven 15 aspirants més, va causar certa polèmica. Aquest episodi assegura la seva fidelitat a Lesmes, segons fonts progressistes.
JOSÉ ANTONIO BALLESTERO –A proposta del PP. Membre de la Comissió Permanent. Va substituir l’avui ministre de l’Interior Fernando Grande-Marlaska en aquest òrgan. Jutge des deL 1984, Ballestero ha exercit sempre en les jurisdiccions de civil i penal i des deL 2004 és magistrat de la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Galícia. Durant l’entrega de despatxos als nous jutges presidida per Felip VI el setembre del 2020 a Barcelona, va ser el vocal que va prendre la paraula per demanar als assistents un «¡Visca el rei!».
GERARDO MARTÍNEZ TRISTÁN –A proposta del PP. Magistrat de la Sala Contenciosa Administrativa de l’Audiència Nacional, va ingressar en la carrera judicial el 1998. Entre el 2006 i el 2016 va ocupar la presidència del Contenciós-Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM), on va ser objecte de recusacions impulsades pel PSOE madrileny després d’unir a la seva sala els recursos contra la privatització sanitària. La seva dona, l’advocada de l’Estat designada al Tribunal Suprem Marta García de la Calzada, va ocupar càrrecs de confiança al Govern autonòmic d’Esperanza Aguirre.
JUAN MARTÍNEZ MOYA –A proposta del PP. Membre de la Comissió Permanent. És magistrat de la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Múrcia. Va ingressar en la Carrera Judicial el 1988 i està especialitzat en l’ordre jurisdiccional social. Se’l considera molt pròxim a Lesmes i pertany a la majoritària Associació Professional de la Magistratura (APM), de tall conservador.
NURIA ABAD –A proposta del PP. Membre de la Comissió Permanent. El seu perfil és el més europeista del Consell. Advocada de l’Estat, de la promoció del 1992, va ser destinada als ministeris de Foment i d’Afers Exteriors i de Cooperació, abans de ser la cap dels Serveis Jurídics de l’Estat davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (2003-2013). Va ser una de les vocals més crítiques amb la designació de l’exministra Dolores Delgado com a fiscal general de l’Estat, i així ho va reflectir en el seu vot particular contrari a l’aval d’idoneïtat.
WENCESLAO OLEA –A proposta del PP. És magistrat de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem. Va ingressar en la carrera judicial el 1984 i ha estat destinat a Navalmoral de la Mata, el Don Benito i els Tribunals Superiors de Justícia d’Andalusia i Extremadura. De perfil molt institucional, presideix la Comissió Disciplinària del Consell, l’encarregada de sancionar els jutges que incorren en irregularitats.
CARMEN LLOMBART –A proposta del PP. Va ingressar en la carrera judicial el 1980 i ha estat destinada a Paterna, Cornellà de Llobregat i Barcelona. El 1989 es va incorporar com a magistrada a l’Audiència Provincial de València, òrgan del qual va ser presidenta des del 2010 al 2015. En l’actualitat és magistrada de la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana. Va arribar a l’òrgan de govern dels jutges per impuls de l’ara senador del PP Fernando de Rosa, que va ser vicepresident del Consell.
JUAN MANUEL FERNÁNDEZ –A proposta del PP. Membre de la Comissió Permanent i un dels integrants del nucli dur del sector conservador del Consell. És magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Navarra i va ingressar en la carrera judicial el 1984 amb destinacions a Betanzos, Pamplona, Estella i Màlaga. Va ser degà de Pamplona i president del Tribunal Superior de Justícia del 2004 al 2014.
JOSÉ MARÍA MACÍAS –A proposta del PP. Jutge en excedència i advocat en exercici, un dels membres del sector conservador del CGPJ més combatiu i l’últim de tots els vocals a arribar al Consell. Va substituir la designada a proposta de CiU Mercé Pigem, després que aquesta dimitís a finals de novembre del 2014, després de ser sorpresa entrant a Espanya amb 9.500 euros en efectiu procedents d’Andorra. Macías va ser director general d’Assumptes Contenciosos de la Generalitat de Catalunya en els anys 2002 i 2003 i poc després es va incorporar com a soci a Cuatrecasas, Gonçalves Pereira. També compta amb experiència docent des del 1991 com a professor associat de Dret Administratiu i de la Unió Europea de la Universitat Autònoma de Barcelona.
MARÍA ÁNGELES CARMONA –A proposta del PP. Presideix l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del CGPJ. És Secretària Judicial des del 1994 i ha estat destinada des del 2009 al Jutjat de Violència sobre la Dona número 3 de Sevilla. El 2012 va passar a desenvolupar el càrrec de Cap de la Unitat de Coordinació Territorial de Violència de Gènere de la Delegació del Govern a Andalusia. És la més jove del CGPJ i per això li correspon ser sempre la primera a votar, per la qual cosa revela el sentit del vot que després solen seguir tots els altres vocals del PP.
RAFAEL FERNÁNDEZ VALVERDE (JUBILAT) –A proposta del PP. Va formar part d’aquest òrgan fins al 5 de març, quan va perdre la seva condició de vocal a l’haver de jubilar-se de la seva plaça de magistrat a la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem a l’arribar a l’edat de 72 anys. Malgrat que el president Carlos Lesmes va reclamar al Congrés la seva substitució, va obtenir una resposta negativa ja que el CGPJ estava en funcions. Es tractava del segon mandat d’aquest vocal, que també va ser part de l’òrgan entre el 1996 i el 2001.
Bloc progressista
ÁLVARO CUESTA –A proposta del PSOE. Membre de la Comissió Permanent. Representa un dels perfils més polítics del Consell. És advocat i va presidir la Comissió de Justícia del Congrés dels Diputats entre els anys 2004 i 2011. El seu pas pel Congrés, com a diputat socialista per Astúries, va ser extens, des del primer Govern de Felipe González el 1982 fins al 2011. Des que el Consell va esgotar el seu mandat el desembre del 2018, Cuesta ha defensat en vots particulars que aquest òrgan no hauria de continuar fent nomenaments estant en funcions i ha criticat la ingerència del PP mantenint bloquejada la renovació.
CLARA MARTÍNEZ DE CAREAGA –A proposta del PSOE. Presideix la Comissió d’Igualtat del CGPJ. Magistrada de la Sala Militar del Tribunal Suprem. Ha exercit a Novelda (Alacant), San Lorenzo d’El Escorial, Vitòria, Madrid, Sant Sebastià, a l’antiga Audiència Territorial i al Tribunal Superior de Justícia de Madrid. És la dona de l’exfiscal general i actual magistrat del Tribunal Constitucional (TC) Cándido Conde-Pumpido, que aspira a presidir l’òrgan quan culmini la renovació
ROSER BACH –A proposta del PSOE. És magistrada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i va accedir a la carrera el 1989. Va ser directora de l’Escola Judicial del 2011 al 2013 i durant la seva estada al Consell ha defensat en algunes ocasions postures independents de la línia general del sector progressista. Ha sigut designada com un dels interlocutors per part d’aquest grup per desembussar els nomenaments per al Tribunal Constitucional.
RAFAEL MOZO –A proposta del PSOE. Membre de la Comissió Permanent. Pertany a la progressista Jutgesses i Jutges per a la Democràcia (JpD), és magistrat de la Sala Penal de l’Audiència Nacional des del juliol del 2018. Abans va estar a l’Audiència Provincial de Madrid. Es tracta del vocal de més edat després de la jubilació de Fernández Valverde, i per aquesta raó seria l’encarregat de presidir el Ple per nomenar un substitut de Lesmes (que seria el magistrat Francisco Marín Castán, vicepresident del Tribunal Suprem en funcions), en el cas que aquest complís la seva amenaça de dimitir del càrrec.
PILAR SEPÚLVEDA –A proposta del PSOE. Membre de la Comissió Permanent. És advocada en exercici des del 1988 i experta en violència de gènere. Va ser coordinadora del Servei d’Assistència a la Víctima d’Andalusia a Sevilla i va fundar l’Associació de Dones Víctimes d’Agressions Sexuals (AMUVI).
MARÍA DEL MAR CABREJAS –A proposta del PSOE. Va ingressar en la Carrera Judicial el 1990 i ha exercit a Aranda de Duero (Burgos), Tarragona i Madrid, on era titular del Jutjat de Primera Instància número 55 en el moment d’incorporar-se com a vocal al CGPJ. En l’actualitat és magistrada de l’Audiència Provincial de Toledo.
ENRIQUE LUCAS –A proposta del PNB. És soci del despatx Gómez-Acebo & Pombo Abogados SLP i ha sigut Secretari General de Règim Jurídic al Govern Basc, a més de professor de Dret Constitucional a la Universitat del País Basc. Considerat un vers solt en el Consell, sol alinear-se amb el sector progressista. Si com diuen les travesses el seu germà Pablo, magistrat del Contenciós al Tribunal Suprem, aspira a un lloc del Tribunal Constitucional, s’haurà d’absentar de la votació.
Notícies relacionadesCONCEPCIÓN SÁEZ –A proposta d’IU. Una de les més independents al Consell, ha defensat des de la finalització del mandat dels vocals a finals del 2018 que aquest òrgan hauria de tenir limitades les seves funcions, com ara les de fer nomenaments. Advocada en exercici, és secretària Judicial des del 1989, exercint destinacions de l’ordre jurisdiccional, penal i contenciós-administratiu.
VICTORIA CINTO (MORTA). La que era considerada interlocutora interna del sector progressista del Consell, va ser magistrada de l’Audiència Provincial de Guipúscoa, que va presidir entre el 1999 i el 2010. Abans va ser degana dels Jutjats de Sant Sebastià i viceconsellera de Justícia del Govern basc entre l’octubre del 2010 i el desembre del 2012. Va morir el 30 de juny del 2022 i la seva plaça ha quedat vacant també per la finalització del mandat de l’òrgan.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Ben-Gvir dimiteix en protesta contra l’alto el foc
- La treva a Gaza començarà avui amb l’alliberament de tres ostatges israelians
- Thomas Drake : "Utilitzar els satèl·lits de Musk a l’espai és cedir sobirania a la Terra"
- Macroprotesta a Washington en vigílies de la tornada de Trump
- Nova era en la Casa Blanca