Mort d’Isabel II
El Govern central insinua que Joan Carles I no anirà al funeral d’Isabel II
José Manuel Albares ha assegurat que la decisió la prendran de manera conjunta la Casa Reial i el Govern, però ha remarcat el paper de Felip VI: «És molt clar qui és el cap d’Estat»
El ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, ha allunyat la possibilitat que el rei emèrit Joan Carles I vagi al funeral de la reina Isabel II, ja que ha dit que el rei Felip VI és actualment «el cap d’Estat» espanyol, tot i que la decisió la prendran conjuntament la Casa Reial i el Govern.
En una entrevista a RNE, Albares ha comentat que no es coneix encara cap detall sobre com seran els funerals d’estat a Londres per la reina Isabel II, que va morir aquest dijous als 96 anys, així que «no convé especular» sobre la representació espanyola.
Preguntat directament sobre si hi anirà el rei emèrit, ha dit que la decisió la prendran de manera conjunta la Casa Reial i el Govern després de conèixer els detalls del funeral per part de les autoritats britàniques, tot i que ha allunyat aquesta possibilitat.
«No en coneixem cap detall. Com sempre es fa en aquests casos, el Govern, amb la Casa Reial, decidirà la millor representació. Tenim un cap d’Estat que és Felip VI», ha declarat.
A més, ha remarcat que «és molt clar qui és el cap d’Estat» espanyol i ha assenyalat que l’actual rei Felip VI «també representa els llaços familiars» entre les cases reials espanyola i britànica, unides genealògicament per la reina Victòria.
Albares espera que el Govern espanyol continuï tenint «la relació més estreta possible» amb el Regne Unit després de la mort d’Isabel II, ja que assegura que continua sent «un país molt important per a Europa» després de la seva sortida de la Unió Europea, sobretot en qüestions de seguretat.
Notícies relacionadesA més, ha destacat «l’enorme colònia» de ciutadans britànics que viuen a Espanya, uns 400.000, i la quantitat d’espanyols que viuen al Regne Unit com un motiu més per mantenir «les millors relacions comercials i individuals».
No obstant, ha reconegut que aquest «model de relació» entre el Regne Unit i Espanya «no té cabuda» a Gibraltar després del Brexit, i per això el Govern segueix «dialogant i negociant per trobar-hi un encaix» i que aquest enclavament sota domini britànic «sigui una zona de prosperitat compartida».
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Sostenibilitat L'economia espanyola aconsegueix reduir un 5,4% la quantitat de residus que genera a l'any
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- HISTÒRIA 25-N Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones: ¿Per què se celebra el 25 de novembre?
- Verstappen emula Prost i Vettel amb el tetracampionat