El futur de la Cambra catalana
El Parlament manté els assessors de Laura Borràs a l’espera d’un acord entre ERC i Junts
La líder postconvergent no ha sigut revocada del càrrec, per la qual cosa el seu cercle de confiança conserva les funcions tot i que ella no exerceixi
El Parlament es desemmandreix per arrencar el curs polític i ho fa amb una presidència buida, desposseïda de les seves funcions. A Laura Borràs, suspesa des de fa un mes i mig, se la va poder veure per la institució el cap de setmana durant la jornada de portes obertes per la Diada i durant el 90è aniversari de la Cambra catalana, però ni va entrar llavors al despatx que utilitzava quan presidia la institució ni l’està utilitzant ara. Sí que, en canvi, hi continuen treballant els seus sis assessors. La Mesa s’ha reunit de nou aquest dimarts amb la patata calenta d’una interinitat insòlita i amb la situació kafkiana en què es troba l’equip de Borràs. De moment, mantenen la seva ocupació i sou, a l’espera que un acord entre ERC i Junts desencalli la situació.
I és que formalment Borràs ha sigut suspesa, però no cessada, així que ningú pot accedir a la presidència de la institució. De la mateixa manera, els seus sis càrrecs de confiança cessen quan és revocada la persona que els va anomenar, tot i que com es tracta d’assessors de lliure designació, només poden ser rellevats si el responsable polític del qual depenen així ho decideix. Això significa que, en aquests moments, la vicepresidenta primera, Alba Vergés (ERC), que assumeix les funcions que Borràs no pot exercir, té poders per cessar-los si ho creu convenient.
Els mateixos assessors van ser els que van plantejar a la vicepresidenta en funcions que tenia tres possibles sortides sobre la taula: que ella mateixa els destituís, que els afectats renunciessin al càrrec o bé que continuessin en el Parlament fent treball administratiu. Segons fonts parlamentàries, Vergés va escoltar els escenaris possibles, però no va prendre cap decisió al respecte.
«Cal marge i temps pares gestionar-ho políticament i humanament», insisteixen fonts parlamentàries. ERC ha proposat a Junts treballar per concretar les funcions i l’encaix d’aquest personal al servei de la Mesa tenint en compte que la situació de Borràs és reversible si no hi hagués condemna o bé si el Tribunal Constitucional –que Junts estudia recórrer– tomba la suspensió. Vergés viu amb incomoditat l’assumpció d’unes funcions que ERC insisteix que han de recaure sobre un nou dirigent de Junts. Els republicans no volen prendre decisions de gran calibre i esperen que ho faci un nou president del Parlament de Junts. Però, alhora, la postconvergència considera que aquest escenari hauria d’haver sigut contemplat pels que van suspendre Borràs.
I és que segons fonts parlamentàries, el 28 de juliol, quan Borràs va quedar suspesa, la secretària de la Mesa i diputada de Junts, Aurora Madaula, ja va advertir que s’havia de sol·licitar un informe als lletrats abans de procedir a apartar la presidenta. No va succeir. En la reunió de la setmana passada, l’òrgan rector sí que es va obrir a estudiar la petició d’aquest document, per aclarir les vies possibles per cessar els càrrecs de confiança sense obrir una crisi entre socis en el Govern.
«Estan en una situació inèdita i cal buscar una solució per a ells», han explicat fonts parlamentàries. Però no s’ha fixat cap termini per resoldre la situació. Els sis empleats cobren entre 3.400 i 6.300 euros bruts mensuals. El més alt, el de Salvador Esteve com a cap de gabinet. El segueix el cap de premsa, Pep Elias, que se situa en 5.500 euros al mes; l’assessor Oriol Izquierdo, amb 3.800 euros; i la responsable de gestió, Elvira Parés, i els tècnics assessors del gabinet, Narcís Junquera i Francesc López, tots tres amb un salari de 3.400 euros mensuals, segons ha pogut consultar aquest diari.
Mentrestant, Borràs s’aferra al càrrec i no vol dimitir –tot i que no pot exercir– i el seu partit tampoc té previst forçar aquest escenari. En tot cas, esperen que siguin els republicans els que ho provoquin si el PSC invoca l’article 180 del reglament per votar la revocació de la presidenta suspesa. Els postconvergents tenen noms com el de Madaula i el de l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, escalfant a la banda.
De moment, ningú es mou. Els socialistes admeten que tenen aquesta bala a la recambra i que hi ha majoria per impulsar-la, però Salvador Illa reitera que són ERC i Junts els responsables de resoldre una situació que els pot esclatar a les mans i influir en la continuïtat de la coalició del Govern. Tot i que el PSC va apuntar que la qüestió hauria d’estar resolta en la primera quinzena de setembre, ara assenyalen el debat de política general, fixat per al 27 de setembre. Per ara, no hi ha solució a la vista per desfer el nus gordià de la presidència del Parlament.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Tomé tensa la selecció
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi