Sessió de control al Govern

Sánchez acusa el PP i Vox de defensar els de dalt

El president ha xifrat en 30.000 milions els recursos públics d’aquest any per «protegir la classe mitjana i treballadora»

Rufián veu «garrepes i poc valentes» algunes de les mesures del Govern i exigeix «un fons de rescat per a les famílies que no poden pagar ja la hipoteca»

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha criticat aquest dimecres el PP i Vox que rebutgin els nous impostos a elèctriques i bancs que analitzarà el Congrés en les pròximes setmanes i els ha acusat de protegir els de dalt. «Els diners tenen molt poder, però el poder en una democràcia és el de la majoria social i aquest Govern defensarà la majoria social. No com van fer vostès, que van posar totes les institucions públiques al servei d’una minoria poderosa», ha afirmat Sánchez en la sessió de control a l’Executiu amb referència a la crisi de la dècada passada.

Sánchez ha xifrat en 30.000 milions els recursos públics d’aquest any per «protegir la classe mitjana i treballadora». Considera que, per fer un «repartiment just dels efectes de la guerra», és necessari pressionar fiscalment les empreses que estan rebent «beneficis extraordinaris» pel conflicte a Ucraïna i la pujada dels combustibles (elèctriques) i els tipus d’interès (els bancs). El dirigent socialista ha incidit en el vot en contra als nous impostos, després del debat d’aquest dimecres a la Cambra baixa. «Si va quedar una cosa clara és que el programa del PP és el programa de les grans energètiques d’aquest país», ha remarcat entre els aplaudiments del seu grup.

La portaveu del PP, Cuca Gamarra, ha tornat a exigir al Govern que aprofiti els «22.000 milions d’euros de més» que l’Estat està recaptant per l’elevada inflació per modificar els trams més baixos de l’IRPF i «tornar als ciutadans aquest excés recaptatori». A més, li ha demanat que estudiï rebaixar l’IVA als productes d’alimentació frescos.

El president del Govern, en les preguntes del PP i de Vox, ha enumerat algunes de les mesures aprovades per la Moncloa (amb la pujada del salari mínim interprofessional, la indexació de les pensions a l’IPC de nou, les ajudes directes als sectors afectats, les rebaixes selectives a la classe mitjana...) i els ha recordat que els dos grups parlamentaris han rebutjat aquestes iniciatives. «¿Estan realment pensant en els espanyols quan voten ‘no’?, els ha preguntat.

Les pulles d’ERC

En el seu torn, Gabriel Rufián, portaveu d’ERC, ha respost a Sánchez que moltes d’aquestes mesures són «garrepes i poc valentes». «¿De què serveix la reforma laboral si cada vegada hi ha més precaris perquè el 60% dels contractes indefinits és a temps parcial? ¿De què serveix bonificar-li el tren a la gent si la deixes tirada? Són a l’andana gratis... [...]», li ha llançat. Rufián també ha tingut una pulla per a la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, pel debat que ha generat amb el límit a alguns productes i ha denunciat que no només no l’hagués parlat abans amb la part socialista de l’Executiu, sinó tampoc amb el «seu propi partit», Unides Podem. «Això només serveix per frustrar i decebre. I els dic que la frustració és la criptonita de l’esquerra i la gasolina de les dretes», ha acabat abans de reclamar al Govern que aprovi al més aviat possible un «fons de rescat per a les famílies que no poden pagar ja la hipoteca».

Dia llarg en el Congrés

Notícies relacionades

A més, ERC planteja una interpel·lació per conèixer la previsió del Govern de complir dictàmens internacionals, després que un informe no vinculant del Comitè de Drets Humans de l’ONU apuntés que Espanya va violar «els drets polítics d’exmembres del Govern i el Parlament» al suspendre’ls de funcions públiques abans de tenir una condemna pel procés.

També hi haurà una interpel·lació del PP sobre els avenços en el desenvolupament del Perte del vehicle elèctric i una altra de Vox sobre «les mesures concretes que adoptarà el Govern per solucionar la posició d’Espanya en matèria energètica».