Negociació en marxa
El Govern no contempla tocar impostos en els Pressupostos del 2023
La Conselleria d’Economia avança amb els comuns, però es reunirà amb el PSC aquesta setmana
No està sobre la taula suprimir el tribut de patrimoni ni reformar successions –com defensa Junts–, però sí afegir el gravamen als creuers
Al PSC li està costant que el conseller d’Economia, Jaume Giró, quadri l’agenda, però el plantejament és que la reunió per abordar els Pressupostos del 2023 amb el principal partit de l’oposició es produeixi aquesta mateixa setmana i que transcorri allunyada del focus mediàtic. «Volem saber si van de debò», insisteixen els socialistes, que han demanat la trobada malgrat que el president Pere Aragonès rebutja aprovar-los amb el seu suport i els comuns els porten setmanes d’avantatge en les converses.
Amb el sostre de despesa aprovada –33.000 milions–, la previsió és que no es toqui la carpeta fiscal. El Govern no preveu que s’elimini l’impost de patrimoni ni reformar el de successions, com va aprovar Junts en el seu congrés al juliol, sinó només que s’incorpori el nou gravamen als creuers que ultima la Conselleria d’Acció Climàtica.
Economia és reticent a avançar detalls de les línies mestres dels comptes. Giró vol aprovar-les, segons ha afirmat en una entrevista a Catalunya Ràdio, a prop del 20 d’octubre perquè puguin entrar en vigor l’1 de gener. «Estan començant les negociacions i no hi ha indicacions de cap mena», asseguren fonts de la conselleria. Però hi ha línies vermelles marcades pel president. «Tocar la carpeta fiscal no és sobre la taula», insisteixen des de l’entorn d’Aragonès, que ja es va oposar públicament als postulats que va aprovar el partit de Laura Borràs i Jordi Turull al seu conclave. És la filosofia que els comuns esperen que es mantingui.
Les condicions
La formació de Jéssica Albiach, que es va reunir tant la setmana passada com aquesta amb Giró,entén que el punt mitjà entre collar més les rendes altes, com voldrien ells, i el que defensa Junts està en no tocar res i mantenir les reformes fiscals ja aprovades en els últims tres anys. Les principals van ser l’increment de l’IRPF per a la rendes superiors als 90.000 euros en els de 2020 i la rebaixa a les rendes baixes en els Pressupostos avui vigents. L’impost als creuers, un dels cavalls de batalla d’Ada Colau a Barcelona, és el trofeu que pretenen exhibir aquesta vegada.
Es socialistes també consideren que «no és moment» de fer canvis en aquesta matèria. La seva ambició se centra a garantir-se un forat en la geometria negociadora del Govern. Ni tan sols han posat condicions prèvies per obrir-se camí en l’aritmètica parlamentària. Giró els ha inclòs públicament amb els comuns i la CUP com a «possibles socis» i, tot i que la conselleria admet que es reunirà amb ells, no significa necessàriament que siguin prioritaris si els ofereix algun afalac.
«El que ha de fer un Govern en minoria és intentar pactar-los amb qui pugui i que sigui el menys car possible», ha deixat caure. L’entrada en escena dels socialistes ha activat les alertes a ERC i ha provocat també inquietud en els comuns, que no volen perdre la força negociadora dels seus vuit diputats. L’any passat, si Colau va poder aprovar els comptes de Barcelona de la mà dels republicans va ser, precisament, a canvi de garantir els de la Generalitat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Govern i Generalitat celebren el "renaixement" d’Ebro a Barcelona
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Milers de persones exigeixen a Barcelona un "lloguer just"
- Estopa: "Patim una mica la síndrome de l’impostor, però, és clar, és un honor"
- La pressió d’Israel i la tornada de Trump empenyen l’Iran cap a la bomba nuclear