Entendre-hi més

Letícia, la millor aliada de la monarquia

La reina compleix 50 anys dijous: en fa gairebé 20 va aterrar en una família que la va rebre amb objeccions però de la qual s’ha convertit en un valor segur mentre els escàndols esclataven al seu voltant

Letícia, la millor aliada de la monarquia

David Castro

7
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Letícia compleix 50 anys el dia 15 i arriba a aquesta data després de mostrar la seva millor faceta com a amfitriona en la cimera de l’OTAN al donar una imatge de serenitat i professionalitat que en alguns moments del passat semblava que no tingués.

La reina ha superat exàmens dins i fora de casa seva per als quals ningú està preparat. El 2003 va aterrar en una família reial en la qual els sogres no l’hi van posar fàcil: ella ha explicat al seu cercle pròxim com Joan Carles I li va deixar clar des del primer moment que no li agradava ni el seu origen, plebeu, ni el seu estil, impulsiu. La seva sogra, amb qui ha passat algunes etapes bones, però poques, es regirava davant una manera de ser que no veia pròpia per a algú que viu en un palau. Letizia Ortiz Rocasolano era una jove periodista, nascuda en una família normal i estava divorciada.

Ara, ja reina des del 2014, ha assolit una maduresa vital i com a consort del cap d’Estat que traspassa la pantalla i que confirmen els que són a prop. «Ha guanyat molta seguretat. Jo vaig començar a tractar-la en els seus últims anys com a princesa i ja en el regnat de Felip VI vaig veure’n el canvi. Estava més tranquil·la i relaxada. Sabia que ja era la cap», explica un exministre del Govern de Mariano Rajoy que va participar en desenes d’actes amb Letícia. Tant aquesta font com la desena d’entrevistats per a aquest reportatge (polítics, diplomàtics i empresaris) coincideixen en el seu «perfeccionisme» i en com es prepara les reunions perquè no l’agafin per sorpresa. Cap dels consultats vol aparèixer amb noms i cognoms. Ni els que lloen la seva figura ni els que la critiquen.

Por del foc amic

Felip VI ha trobat en la seva dona el millor suport per mantenir la seva família en el tron, que és el principal objectiu de qualsevol rei. Ella va fer seva aquesta missió, tot i que la parella la va veure perillar el 2011 quan va esclatar la corrupció del llavors cunyat Iñaki Urdangarin i, mesos més tard, va començar a ser pública l’altra cara de Joan Carles I amb la cacera de Botswana i les notícies sobre la seva amant Corinna Larsen.

«Letícia es va adonar, tot just arribar a la Zarzuela, que el seu sogre era frívol en el terreny personal i en el professional», explica un veterà empresari que ha parlat amb ella d’aquells anys en llargues sobretaules a palau. Assegura que no sap fins a quin punt ella coneixia la fortuna oculta, però insisteix que l’experiodista va veure que Joan Carles «no responia a l’exemplaritat» que ella esperava del cap de l’Estat.

La realitat que hi va trobar i la investigació en els tribunals durant anys dels negocis d’Urdangarin li va fer prendre una distància i una actitud amb la família del seu marit que li va reportar els anys més durs a la Zarzuela. «No se n’ha callat ni una amb Felip. Ni pel sogre, ni per la sogra, ni per la cunyada (Cristina). És molt dura en les seves apreciacions, molt expressiva. Jo he vist com insistia que el seu marit havia d’anar amb compte i no podia fer tal cosa o anar a tal lloc per no semblar frívol ni malgastador», continua l’empresari.

De fet, un altre entrevistat per a aquest reportatge, extreballador de la Zarzuela, va presenciar en més d’una ocasió com Felip recriminava a Letícia que fes comentaris sobre la seva família davant d’altres persones. «Ella és capaç de fer 14 afirmacions contundents per minut i amb un to que pot ser feridor. I li és igual que la cinquena frase contradigui la primera. Parla i parla», es queixa. Aquesta font va viure els xocs dels primers anys amb Sofia. Admet que la veterana tampoc l’hi posava fàcil perquè se sentia «desplaçada». «I Letícia tampoc cedia, perquè sabia que seria reina i entrava en una competició interna bastant absurda amb Sofia i les seves cunyades», continua.

Amb mantellina i de negre

En els primers anys a la Zarzuela, li va costar trobar un espai per desenvolupar la seva tasca oficial. El paper que havia assumit no tenia guió escrit. De fet, sorprèn recordar ara que la llavors princesa d’Astúries va trigar 13 mesos després del casament a pronunciar el seu primer discurs oficial en públic. Va ser el 15 de juny del 2005. Va aparèixer vestida de negre i amb mantellina per apadrinar la bandera de la Unitat d’Acció Rural de la Guàrdia Civil. Un mes abans s’havia sabut que estava embarassada de la seva primera filla.

A poc a poc va començar a trobar el seu espai per no trepitjar-se massa amb la seva sogra. Va escollir les àrees d’educació i salut física i mental. Els actes sobre la formació professional, la investigació de malalties rares, la lluita contra el càncer i la nutrició van guanyar la seva agenda oficial. Va combinar la seva agenda pública amb l’educació de les seves dues filles, Elionor i Sofia. Es preocupava i es continua preocupant de tot sobre la seva formació acadèmica i fins i tot va portar un detall en persona a les professores particulars que han tingut aquests anys.

Després de l’abdicació, els viatges per recolzar la cooperació espanyola arreu del món van passar de Sofia a Letícia, que ja n’ha fet gairebé una desena. Va començar incloent a l’agenda de la visita algun acte pel qual havia de ficar vestits de lluentons a la maleta (Hondures, maig del 2015), però ha acabat organitzant una agenda que només requereix pantalons, samarretes i l’armilla de la Creu Roja (Mauritània, juny del 2022).

La curiositat periodística

Com la seva antecessora, considera que ha d’utilitzar la seva privilegiada posició per ser un altaveu de la tasca humanitària espanyola a l’exterior, ressalta un exministre de José Luis Rodríguez Zapatero. «No sé qui li prepara els dossiers, però tenia un coneixement que sorprenia tothom, fins i tot a l’ambaixador de torn», destaca. Aquest entrevistat emfatitza en l’habitual curiositat dels periodistes i les ganes per preguntar i saber de la reina. «No vol ser una simple acompanyanta, es posa a fons en el que fa i això es valora perquè els interlocutors se senten respectats en la seva feina», explica.

Un ambaixador que va rebre els reis en una visita oficial al país en el qual estava destacat coincideix en el coneixement dels temes a tractar, però va viure «amb sorpresa» com l’agenda «es va organitzar pensant en el seu canvi de vestuari i de perruqueria». «Crec que no es pot queixar que els espanyols només es fixin en la seva roba si ella decideix canviar-se tres vegades al dia de vestit i pentinat. No és normal», relata. Aquest diplomàtic considera que Letícia ha assumit els «valors més rancis» de la monarquia i «no ha sabut treure partit d’on procedeix».

El focus mediàtic

L’exempleat de la Casa del Rei apunta en aquest sentit que ell ha sigut testimoni de com viu amb «angoixa» qualsevol crítica que li fan en la premsa rosa aquests orfebres de la imatge que analitzen el més mínim detall cada vegada que apareix. En tot cas, aquesta font considera que la dona de Felip està acabant ja l’etapa amb «més pes mediàtic». «Ara, les seves filles, sobretot la princesa Elionor, començaran a treure-li el focus. Auguro una batalla d’imatge amb elles», dispara.

«Ella se sent molt observada. Deu ser un infern viure així 24 hores i, com que és tan perfeccionista, doncs es passa de la ratlla i sembla una model, més que una servidora pública», la justifica un ministre de l’actual Govern de Pedro Sánchez. «Sé que de vegades surt d’incògnit per Madrid per canviar d’aires, però d’incògnit de debò. No només per anar al cine o a comprar», revela.

Notícies relacionades

La seva parcel·la privada ha aconseguit protegir-la sobretot a l’estiu, quan els Reis continuen sense revelar on passaran els seus dies de vacances, una cosa que no fan altres cases reials. Tampoc donen detalls dels seus caps de setmana d’oci fora de Zarzuela durant l’any. Entre les múltiples raons de per què la transparència de la família reial espanyola, pel que fa al cost de la institució i la informació del dia a dia, deixa molt a desitjar es deu a la por de l’exposició total i a la imatge de «malbaratament» que no volen donar.

«Hi ha coses que saben que no poden fer. Ella és periodista i s’imagina els titulars. És com quan el meu director de comunicació em diu a quins actes és millor que no vagi i quins temes em demana evitar», exemplifica un empresari del sector de les telecomunicacions. «Ella pot haver canviat, però això no ho ha perdut i, entre el que ja sabia i el que ha après, em sembla el millor suport per a Felip VI en aquests moments tan complicats», sentencia.