Crisi inflacionista
Moreno obre una guerra amb Ayuso per captar empresaris que tributen a Madrid
El president andalús es carrega de picades d’ullet a les rendes més altes perquè se censin a Andalusia: vol evitar l’exili fiscal de les grans fortunes i atraure més de 7.000 espanyols i estrangers d’alt poder adquisitiu
Les 20.000 fortunes andaluses més grans deixaran de pagar 120 milions d’euros per Patrimoni, després d’assegurar Moreno que hi ha una fuga de rics a Madrid per evitar aquest impost
Si hi ha dues figures diferents en el PP són les de Juan Manuel Moreno i la d’Isabel Díaz Ayuso. En l’esmorzar que aquest dilluns el president de la Junta ha celebrat a Madrid, organitzat pel Grup Joly, li van preguntar si es considerava un polític de centre. «Sens dubte», va contestar. ¿I la política que fa el seu partit en aquesta comunitat és de centre?, li va inquirir l’interlocutor referint-se Madrid. Allà la resposta devia ser més llarga per concloure que «a l’autopista temperada del centre» hi ha molt camí per recórrer per al PP a Espanya.
Les diferències polítiques existeixen dins del PP d’Alberto Núñez Feijóo, a les files populars l’anomenen «pluralitat» i asseguren que és una estratègia útil per eixamplar la seva base electoral i les seves majories a Espanya. Moreno pot, com ha fet a Andalusia, convèncer electors socialistes desencisats amb el projecte de Pedro Sánchez i Ayuso atraure votants de Vox. El que no va verbalitzar és que tots dos competeixen com a presidents autonòmics, no per imposar el seu ideari en el PP, sinó pels empresaris i els contribuents amb més renda. Feijóo va acompanyar Moreno a l’hotel Palace. Ayuso, no.
Entre tots dos hi ha poques discrepàncies de fons en la política econòmica i fiscal. En això Moreno des de fa anys té clar que vol ser un alumne avantatjat de Díaz Ayuso i de la Comunitat de Madrid. El president andalús ha obert clarament una guerra amb la seva companya madrilenya i no és nova però la seva majoria absoluta li permet ara «anar a totes», com trasllada cada vegada que pot. Vol que 7.200 empresaris i rendes amb alt poder adquisitiu triïn censar-se a Andalusia. Més de 5.000 empresaris poden censar-se en una comunitat en la qual una part d’ells passen ja molt temps establerts, assenyalen les dades de la Junta. En un moment en què des de la perifèria es denuncia que Madrid copa massa poder a Espanya, Andalusia vol ser una força centrífuga respecte a la capital i atraure diners a la perifèria.
De denunciar el dúmping a practicar-lo
Durant anys, els presidents socialistes en la comunitat més poblada d’Espanya van denunciar el dúmping fiscal, la competència deslleial de què acusen Madrid, amb més seu d’empreses en la seva comunitat, més riquesa i molt més PIB, cosa que li dona marge per rebaixar al màxim els impostos del seu cistell autonòmic. Ho va denunciar l’expresidenta Susana Díaz, que va tenir una sonora enganxada llavors amb Cristina Cifuentes i l’ha defensat sempre, primer com a consellera andalusa d’Hisenda i ara com a ministra del ram, María Jesús Montero, que fins i tot va anunciar una harmonització fiscal entre les autonomies per evitar que algunes figures tributàries quedin reduïdes al no-res en algunes comunitats. Mirava a Madrid, però a aquest pas ha de mirar ja també a Andalusia.
El discurs que Moreno ha portat a Madrid no és nou però sí que obre una pugna sense embuts ni mitges tintes. Els que li retreuen al president andalús que hagi acudit a la capital d’Espanya a fer els principals anuncis de la seva legislatura, després del seu discurs d’investidura el juliol passat en el Parlament, desconeixen que el seu públic objectiu no són els andalusos sinó els madrilenys. En concret, els empresaris madrilenys.
El pla d’Andalusia és atraure inversors i acabar amb l’exili fiscal de molts que se’n van anar a Madrid a la recerca de condicions fiscals molt més favorables. Passava amb les herències i passa amb els empresaris, assegura la Junta. Els patrimonis més grans se censaven a Madrid per pagar menys impostos. Ja no hauran de fer-ho, defensen des del Govern andalús. Amb la reforma fiscal que aquest dimarts planeja aprovar la Junta d’Andalusia, avançant-se al Pressupost del 2023 perquè estigui en vigor en l’exercici fiscal del 2022, Andalusia es converteix en la segona comunitat d’Espanya amb els impostos més baixos. L’aspiració és parlar de «tu a tu» a la capital del país.
Més enllà del sol i la platja
En la seva intervenció, el líder popular va advertir als molts empresaris que eren a l’hotel que està molt bé que disfrutin de les platges d’Andalusia i que passin aquí les seves vacances o llargues estades però que el seu objectiu és que se censin a la seva comunitat, tributin aquí i visquin aquí. Davant el discurs de l’oposició d’esquerres, que ja ha carregat contra un anunci fiscal que beneficia les fortunes més grans de la comunitat, el gabinet de Moreno aporta dades i defensa que l’impost de Patrimoni suposa «un fre a la inversió».
En l’últim exercici, dels 20 contribuents que més impostos van pagar per patrimoni a Andalusia, la meitat, deu se’n anar de la comunitat. Això va significar deixar d’ingressar 3,5 milions d’euros i la pèrdua de 14 milions d’euros en IPRF. El teletreball i la pandèmia ja han obert la via a què molts grans executius del país s’instal·lin a Andalusia. Ara Moreno vol convèncer-los que se censin. A Andalusia van tributar per patrimoni uns 17.700 contribuents que van aportar 93 milions d’euros el 2020. Van ser 20.600 contribuents i uns 120 milions d’euros el 2021, el 0,6% dels ingressos per via tributària de la comunitat.
Andalusia es convertirà en la segona comunitat d’Espanya que menys impostos tindrà després de Madrid. Quan el 2018 Moreno va arribar al Govern estava en el lloc desè del rànquing de pressió fiscal. El Govern defensa que amb les seves baixades d’impostos ha aconseguit que hi hagi 288.000 contribuents més a Andalusia i es recaptin, amb menys impostos, 1.100 milions més.
En el Govern andalús miren també a Catalunya. Estan convençuts que molts empresaris catalans que fugen de la inestabilitat política de Catalunya i de la fragilitat de la Generalitat, amb reticències a censar-se a Madrid, poden acabar recalant a Andalusia si les condicions fiscals són favorables. Andalusia competeix amb la resta d’Espanya però també amb Portugal, un país en mans d’un govern socialdemòcrata que aplica rebaixes fiscals com les que Moreno aprova a Andalusia.
Amb aquests ingredients, el dirigent del PP andalús va recalar a Madrid amb un avís a navegants i importants anuncis a la seva cartera. Ayuso pot donar-se per concernida perquè en aquesta disputa no hi haurà condescendència amb els companys de partit. «La prioritat és Andalusia, per davant de les sigles o de la ideologia», és el lema amb què Moreno ha arribat a la seva majoria absoluta en la comunitat. La reforma fiscal anunciada té molt de missatge. Patrimoni representa un percentatge molt petit dins dels ingressos propis de la Junta per via tributària, el 0,6%. Tanmateix el missatge als empresaris, defensen en el gabinet de Moreno, és «molt potent».
Notícies relacionadesLa sisena baixada d’impostos a Andalusia aprovarà també rebaixes vinculades a les classes mitjanes i treballadores i a la petita i mitjana empresa, defensa el Govern, amb una nova rebaixa de l’IPRF, permetrà que 360 milions d’euros quedin a la butxaca dels andalusos per mitigar la inflació. Les baixades anteriors van suposar 540 milions. El 2023 seran 900 milions els que es deixin d’ingressar. Per combatre la inflació es deflactaran 4,3 punts els tres primers trams de renda.
L’altre gran impost que se suprimeix és la taxa d’aigua. Un cànon finalista que grava la factura dels andalusos per finançar obres hidràuliques. En un moment de greu sequera el Govern andalús defensa que deixar d’ingressar aquests 140 milions d’euros és una bona notícia. Entre altres coses, adverteixen, perquè els anteriors governs socialistes que van imposar aquest tribut no destinaven finalment a inversió hidràulica aquesta recaptació. Són molts més diners que Patrimoni (93 milions a 17.000 contribuents) però el focus està en aquesta supressió perquè el missatge polític és allà, Moreno ha anat a Madrid a fer-li a Ayuso una ‘OPA hostil’ per les seves empreses i els seus rics.
- BADALONA Condemnats dos menors per la violació grupal d’una nena d’11 anys al Màgic
- Crònica rosa El tsunami del cine català
- Puyol es bolca amb Bela en l’últim ball de la llegenda a Barcelona
- Un metge islamòfob i ultra va llançar el cotxe contra la multitud a Magdeburg
- Colòmbia, un procés de pau singular