Problemes en la institució
Felip VI, atrapat en l’estratègia per aïllar Joan Carles I
La Casa del Rei va pactar amb Joan Carles I el maig del 2019 que el mes següent deixaria de representar la institució a l’agenda oficial
La direcció de l’Estat buscava posar distància i va decidir deixar de ser la seva portaveu, però això va possibilitar que es convertís en un vers lliure
Felip VI ha tornat a comprovar en el funeral de la reina Isabel II a Londres fins a quin punt la relació amb el seu pare s’ha convertit en un problema molt difícil de gestionar. La Zarzuela s’està veient atrapada en la seva pròpia estratègia.
La direcció de l’Estat va voler protegir el Rei i va començar a marcar distàncies amb Joan Carles I el juny del 2019. En aquelles dates l’escàndol de la fortuna oculta de l’emèrit només havia esclatat dins de palau. Els advocats de Corinna Larsen, examant de l’emèrit, havien informat Felip VI dos mesos abans mitjançant els seus advocats que seria el beneficiari de la Fundació Lucum quan el seu pare morís. Amb aquesta informació i pensant a protegir-se, el Rei va acordar amb Joan Carles I que deixés la vida pública a partir del 2 de juny. Es complien llavors cinc anys de l’abdicació i, des de fora, semblava una cosa natural. Però ningú podia imaginar-se el que estava per venir.
Aquell juny del 2019 la Zarzuela va deixar de donar compte de les activitats i de qualsevol assumpte que afectés l’emèrit. L’objectiu era remarcar que representava el passat, però com a dany col·lateral va possibilitar que Joan Carles I es convertís en el vers lliure que és ara.
Primer, l’advocat
Quan a principis de març del 2020 les notícies dels mitjans de comunicació sobre els diners amassats per l’excap d’Estat es van multiplicar, Felip VI va decidir separar-se ja públicament del seu pare i va anunciar que renunciaria a l’herència. Llavors, la Zarzuela va comunicar que l’emèrit havia designat l’advocat Javier Sánchez-Junco per donar compte de les informacions que poguessin afectar-la.
I així ho va fer el lletrat quan, per exemple, va donar a conèixer les dues regularitzacions fiscals davant Hisenda. La falta d’un portaveu oficial de l’emèrit ha complicat la vida a Zarzuela, especialment a l’hora de resoldre dubtes que no tenien a veure ni amb les investigacions judicials a Espanya ni a l’estranger.
Així, quan a l’agost del 2020 la Casa, el mateix excap d’Estat i el Govern van acordar que se n’anés a viure fora d’Espanya, hi va haver uns dies en els quals no se sabia on era. La Zarzuela va argüir que era Joan Carles I el que havia de donar aquest detall. Finalment, dues setmanes després, la direcció de l’Estat va fer públic que es trobava als Emirats Àrabs Units (EAU).
Una distorsió semblant es va viure el desembre del 2020 quan un diari va publicar que estava ingressat a Abu Dhabi per coronavirus. La Zarzuela es va resistir durant unes hores a informar de l’assumpte. Finalment, va assegurar que la informació no era certa.
La decisió de no voler informar de Joan Carles I per preservar la figura de Felip VI i la mala relació familiar entre tots dos va provocar que la primera visita a Espanya de l’emèrit, el mes de maig passat, es convertís en un espectacle. Ara, a Londres, s’han tornat a posar de manifest aquests desajustos i la Zarzuela ha informat d’algunes coses de Joan Carles I, les que li convenia (si acceptava la invitació al funeral, si anava a Windsor o no), i ha obviat les que li couen: dir com i quan va arribar i se’n va anar de Londres, per exemple.
El que se sap d’ell és pels seus amics, alguns que van a visitar-lo a Abu Davi i d’altres que mantenen només una relació telefònica, però que en ocasions tenen més informació dels seus desitjos i plans que la mateixa Zarzuela. Felip VI no té fàcil sortir del mal pas.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín