Explotació sexual
El Govern impulsa un pla contra el tràfic sense concretar la regularització de víctimes estrangeres
Igualtat considera que aquesta mesura és fonamental perquè les dones puguin sortir d’aquesta violència
El Govern ha aprovat un pla ambiciós per protegir les víctimes de tràfic i explotació sexual i les dones prostituïdes: una desena de ministeris s’han compromès a impulsar 28 mesures per acompanyar i oferir a les dones un camí vital alternatiu, així com per desincentivar la demanda de prostitució. Tanmateix, aquest «Pla Camí» no inclou un acord per a la regularització de víctimes en situació administrativa irregular –un percentatge molt elevat–, tan sols la intenció d’estudiar aquesta qüestió en el futur.
El Ministeri d’Igualtat, responsable del Pla operatiu per a la protecció dels drets humans de dones i nenes víctimes de tràfic, explotació sexual i dones en contextos de prostitució 2022-2026, ha defensat en nombroses ocasions la necessitat de regularitzar aquestes víctimes com a requisit imprescindible perquè puguin deixar enrere l’explotació i la violència. Així ho ha fet també en el marc d’aquest Pla: «Fomentar l’accés a la regularitat documental per a aquestes dones constitueix un pas essencial per a la protecció dels seus drets humans i la consolidació del procés de sortida de la situació d’explotació».
Tanmateix, el Pla Camí –un document consensuat amb una desena de ministeris, inclosos Interior i Migracions– no arriba a fer aquest pas endavant i es limita a plantejar una proposició de regularització d’un nombre limitat de dones (aquelles dones que participin en el primer Pla d’Inserció Sociolaboral) i, a mitjà i llarg termini, a «explorar vies de normalització administrativa» del Reglament d’Estrangeria i a analitzar les necessitats de protecció legal d’aquestes víctimes.
La «identificació formal i regularitat documental» de dones víctimes de tràfic i explotació sexual constitueix un dels cinc eixos d’actuació del Pla presentat aquest dimarts, tanmateix, les mesures recollides són poc concretes i queden obertes a la concurrència d’acords futurs.
Des d’Igualtat s’incideix que treballaran en els pròxims mesos perquè totes les dones, «especialment les més vulnerables», siguin beneficiàries de totes les mesures de l’acord rubricat en el si del Govern. El seu objectiu és «obrir i consolidar una via de regularització per a les víctimes de vulnerabilitat extrema com un dret clau per iniciar i consolidar el procés de sortida de la situació d’explotació».
«En un país en el qual el 90% de les dones que atenen les organitzacions són dones migrades en situació administrativa irregular, la regularització és l’única via perquè aquesta sortida es faci realitat per a totes elles. (...) Impulsarem l’accés a la regularització documental de les dones víctimes», insisteixen.
Garantir «un camí transitable»
Malgrat la falta de concreció en matèria d’estrangeria, Igualtat ha celebrat l’aprovació d’aquest pla, per tal com aspira a protegir i garantir els drets de les dones i nenes víctimes de tràfic i explotació sexual a través d’alternatives econòmiques, laborals i socials.
La ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha emfatitzat que «per primera vegada» un Govern garanteix un «camí transitable» d’aquestes víctimes: «A Espanya s’estima que més de 90.000 dones podrien estar sent víctimes de tràfic i explotació sexual. Dones que sempre han sigut les oblidades, les apartades, les que estan en els marges de les institucions», ha indicat.
Montero ha defensat que el pla constitueix un «paquet de mesures pioner per garantir vivenda, educació, sanitat, formació i ocupació a totes les víctimes de tràfic, explotació sexual i dones en contextos de prostitució» i que garantir l’accés a tots aquests drets és «l’única via per abolir la desigualtat que perpetua el masclisme sobre els cossos de les dones».
Hoy en #CMin aprobamos el Plan Camino, primera política pública estatal dirigida a mujeres víctimas de trata, explotación sexual y en contextos de prostitución. Por primera vez un Gobierno garantiza un camino transitable a las víctimas de esta forma de violencia machista 🧵👇
— Irene Montero (@IreneMontero) 20 de septiembre de 2022
Cinc anys, 28 mesures
La vigència del pla abasta des del 2022 fins al 2026 i compromet una inversió de 204 milions d’euros que hauran d’aportar en gairebé la seva totalitat Igualtat i Treball.
El Pla Camí consta de 28 mesures centrades en cinc línies d’actuació: millorar la investigació sobre la magnitud d’aquest problema, desincentivar la demanda amb campanyes dirigides a nois joves i homes adults, avançar en la detecció de les víctimes sense exigir que aquestes denunciïn, oferir atenció sanitària, social, laboral i habitacional a aquestes dones i, finalment, abordar la seva normalització administrativa.
El seu objectiu general és «prevenir i detectar el tràfic amb finalitats d’explotació sexual i l’explotació sexual, reforçant l’assistència integral, la protecció i reparació de les dones i nenes víctimes» a través d’accions institucionals que garanteixin els seus drets humans. Hi participen Igualtat, Afers Exteriors, Interior, Educació i Formació Professional, Treball, Transports, Sanitat, Cultura i Esport, Drets Socials i Inclusió, Seguretat Social i Migracions.
El Pla uneix en un mateix document mesures ja en vigor i altres que s’aniran desplegant d’aquí al 2026, com l’elaboració d’un macroestudi per conèixer el nombre de víctimes de tràfic i explotació sexual i en contextos de prostitució o la creació de campanyes de sensibilització i conscienciació per desincentivar la demanda de prostitució que aniran destinades a nois adolescents i joves i a homes adults i que se centraran en zones turístiques, esdeveniments esportius i carreteres on es concentra el major nombre de prostíbuls.
Notícies relacionadesCaldrà desplegar, així mateix, l’educació afectivosexual en totes les etapes educatives, engegar un telèfon específic per a atenció i orientació de les víctimes i reforçar la formació dels professionals que treballen en centres d’atenció a la infància.
L’aprovació d’una llei integral contra el tràfic o la creació d’un programa específic d’accés a vivenda pública per a aquestes víctimes són altres compromisos del pla aprovat aquest dimarts.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació